El primer pas per aconseguir una recepta deliciosa és comprar el millor producte del mercat. Convé que sigui de qualitat, però sobretot convé saber quins exemplars escollir. Un bon productor de carxofes de proximitat sempre serà millor que un lineal genèric, però d'entre totes les carxofes que ens ofereixen els pagesos, cal saber escollir les millors. Si ets dels qui pica als melons per saber si són bons o dels qui es fixen en el color de les cireres per saber si són madures, has d'aprendre com escollir les millors carxofes del mercat per encertar-la sempre que en vagis a comprar.
Com escollir les millors carxofes
La carxofa és una flor comestible d'hivern molt apreciada en tota mena de preparacions. Es poden cuinar a la brasa, a la planxa, amb salsa, en conserva, se'n pot fer salsa... són una hortalissa excel·lent que cal saber aprofitar. I per aconseguir el millor resultat, cal tenir el millor producte. Apunta't aquests consells per escollir les millors carxofes del mercat el pròxim cop que vagis a comprar-ne:
1. Color
Les carxofes han de ser verdes. Com més lluents, millor. Una carxofa fresca acostuma a tenir un color verd uniforme. Com menys marques de cops i rascades tingui la peça, més ben conservada estarà. Ara bé, si la carxofa té marques marronoses o d'un color més fosc a la base, també pot ser senyal que ha patit fred, un símptoma positiu per al desenvolupament de la flor.
![Carxofa / Foto: Pexels Carxofa / Foto: Pexels](/uploads/s1/38/73/81/51/pexels-nati-9589650_15_630x420.jpeg)
2. Forma
La carxofa ha de ser ferma i rígida. Com més dura sigui, millor. Una carxofa massa madura i flàccida tendirà a obrir-se. Per tant, com més tancades i juntes tingui les fulles, millor qualitat tindrà. El millor de la carxofa és a l'interior, i perquè l'interior es conservi bé, les fulles exteriors han de ser rígides i fortes.
3. Origen
Abans de mirar el color i la forma, però, convé saber d'on ve la carxofa que comprem. L'origen, com a tal, no té cap repercussió directa en el sabor. Les carxofes de Tarragona, les de Múrcia i les d'Argentina són pràcticament iguals. Però no és el mateix consumir un producte que s'ha conreat al costat de casa teva i un que ha hagut de travessar l'Atlàntic. Per tant, l'origen d'un producte té molta importància a l'hora d'escollir quina carxofa comprar.
4. Pes
Si la carxofa és massa lleugera pel pes que té, pot voler dir que l'interior no està en bon estat. Per contra, si pesa massa, també pot ser símptoma d'una mala formació interior. Les carxofes han de pesar el que toca, ni més ni menys. No hi ha cap fórmula màgica, l'única clau és refiar-te del teu instint. Però abans de comprar-la només per l'aspecte, agafa-la —protegit amb un guant— i palpa-la, sense estrènyer-la, per comprovar-ne el pes.
Quatre consells senzills que t'ajudaran a escollir la millor verdura, però que només es poden millorar amb experiència. Una carxofa lletja pot ser igual de bona que una de bonica. La millor font de qualitat és la confiança amb els productors; una confiança que s'aconsegueix amb el temps i a còpia de ser fidel als productors del territori.