Cada vegada és més habitual consultar receptes i llegir històries a través d'una pantalla. Repositoris, blogs i pàgines d'Instagram són la primera opció de moltes persones a l'hora de buscar receptes per posar-se a la cuina. Però el paper es resisteix a desaparèixer i sovint ofereix un punt de vista diferent que no trobem al digital. Avui et portem tres llibres gastronòmics amb receptes sorprenents i històries personals que t'encantaran.
Les històries dels avis sempre són encisadores. Però quan es tracta d'una història sobre una fonda de tota la vida i explicada en primera persona, gaudir del relat és gairebé obligatori. És el que aconsegueix Montse Castaño amb el llibre 'Ca la Nieves. Un llegat de records'. La història i els records de tota una vida a Ca la Nieves, una fonda històrica de l'Escala, de la mà de la besneta de la Nieves, Neus Ballester. Un relat proper i íntim que Castaño acosta al públic d'una manera molt sincera. Un llibre sobre la vida, però també sobre l'ofici de la cuina, una feina que constitueix l'eix vertebrador de moltes vides.
El malbaratament alimentari és un dels problemes més greus de la gastronomia als països desenvolupats. Tenir assegurat un plat a taula està molt bé, però no podem permetre que cada any es llencin, només a Catalunya, 262.000 tones de menjar. De mitjana, cada català malbarata 35 kg d'aliments en un any. Davant un problema de tal magnitud, la periodista Núria Gispert proposa reduir la quantitat d'aliments que llancem amb un llibre ple de receptes d'aprofitament. Diferents propostes d'allò més engrescadores per aprofitar fins a l'últim ingredient de la cuina. El llibre s'organitza per estacions de l'any, amb productes diferents per a cada temporada, i inclou informacions i taules esquemàtiques molt útils. Una informació que serveix, precisament, per evitar haver de recórrer a les receptes d'aprofitament. Quins aliments podem comprar cada mes, quina és la manera més eficient d'omplir el rebost o quina diferència hi ha entre la data de consum preferent i la de caducitat, són només algunes de les moltes aportacions útils que inclou el llibre.
[banner-AMP_0]
Els llibres de receptes tradicionals estan gairebé obsolets. Textos, sovint feixucs, que la gent cada vegada busca menys. És per això que Sophie Dudemaine ha sabut adaptar-se a la perfecció per revolucionar el sector amb un llibre que planteja les receptes d'una manera del tot innovadora: sense text. Diferents fotografies, fetes per Rina Nurra, que il·lustren els plats sense cap altre text que el nom dels ingredients. No hi ha explicacions de com preparar cada pas, sinó que les receptes són tan senzilles que cada imatge s'explica per si sola. Una manera d'aprendre a cuinar pels ulls que permet molta més flexibilitat a l'hora d'elaborar els plats.