Comencem defensant i intentat entendre per què als nens ens els agraden les verdures. Perquè sí, resulta que existeix una raó avalada per la siència i que i és fàcil d'entendre.
Els nens tenen un estómac petit i són molt més conscients que nosaltres de quan està ple i han de parar. A més, fins i tot saben escoltar el seu cos i, d'alguna manera, saber què necessiten. I això, en la majoria dels casos és energia. Així doncs, el que vol el nen és omplir-se d'aliments que produeixen aquesta energia com és el sucre, els hidrats de carboni i les proteïnes. És a dir, macarrons i pollastre. Així de simple. Totes les altres coses, creuen que no són necessàries i, si són de poc menjar, diran que no.
Però nosaltres, que tenim algun coneixement més sobre nutrició, sí que sabem que les verdures són necessàries. I aquest pot ser el primer dels consells que pots posar ja en pràctica perquè els teus nens mengin verdures.
-
Explicar el perquè. Això depèn de l'edat, però d'igual forma que s'explica que si no es posen l'abric tindran mocs, se'ls poden explicar les conseqüències de no seguir una dieta saludable. I per a això cal parlar de caques, tema que els hi encanta. Així, la raó més important per a ells és que si no mengen verdures tindran caques dures, de les que fan mal. I com això sempre fa passar una mala estona... Verdures 1 – Arròs amb tomàquet 0.
-
Les verdures no són avorrides. I tenen molts colors que aconsegueixen que els plats siguin més atractius. Si el teu fill es mostra reticent al món vegetal, no el plantis per sopar unes bledes bullides sense més ni més. Plorarà i amb raó. Intenta presentacions divertides i aposta pel color. Les pastanagues sempre donen un toc positiu i dolç que agrada. També has de tenir paciència per crear obres d'art. Existeixen plats amb dibuixos en el fons per després completar amb cabell en forma d'espàrrecs o tires de carbassó o jersei farcit d'espinacs o pèsols.
-
Varia. Cal ser una capsa de sorpreses i que cada dia es trobi una verdura diferent. Si és possible amb una preparació també diferent. Així almenys et treus la frase d'"avui toca verdura". A partir d'ara tocarà tots els dies. Això sí, en petites quantitats per començar. El plat combinat en el qual hi ha una mica de cada cosa és una arma molt potent per enganyar. Al contrari, un plat de minestra fins a dalt amb tot barrejat... Mala idea.
-
Amaga. És una tècnica que mai no falla, sobretot quan són molt perepunyetes i troben trossos de ceba per molt minúsculs que siguin. En un sofregit passat per la batedora hi cap de tot. També en les llenties o fins i tot a la salsa de la pasta. Espera un temps per dir-li què portava i que reconegui que sí que li agradava.
-
Camufla. Sense arribar a triturar, però sí amb la idea de confondre. Aquí hi ha opcions que requereixen més feina i altres més d'anar corrent en el sopar d'un dimarts. La maionesa no és el més saludable, però camufla a la perfecció a la majoria de verdures. El mateix fa la salsa de tomàquet fregit. Hi ha nens que amb només veure el color vermell ja s'animen. Una altra opció, que dona més feina, però uns resultats boníssims (almenys en el meu cas) és la beixamel. Al principi els cards, el bròcoli o els espinacs s'enfonsaven en una capa de crema blanca immensa. Després, aquesta proporció de beixamel se'n va anar equilibrant la de les verdures fins que les verdures van ser les protagonistes. Gratinar la preparació amb formatge és ja un punt extra a la que ningú no es pot resistir. I per repetir només cal afegir una mica de cansalada. És un plat saludable? No molt. Se'l mengen? Sense queixar-se. Conclusió? Val la pena!
I un extra
Això no em va fer falta, però crec que és un truc molt ben parit. Un estudi elaborat per la Universitat de Cornell (EE.UU) va comprovar que només el nom de les verdures ja produïa rebuig. "Bròcoli" pot sonar a insult i "bledes" igual. Per això, van platejar la possibilitat de canviar el nom i van comprovar que, n'augmentava el consum!
Així les pastanagues van passar a ser "pastanagues de visió de rajos X" i el bròcoli, "bròcoli de puny poderós" o "petits arbrets saborosos". Amb una mica d'imaginació pots buscar un nou nom als vegetals coincidint amb la personalitat del teu fill. En pensem nous malnoms?