Fa unes setmanes es va fer viral un vídeo que els joves pagesos i productors del priorat van publicar a les xarxes socials. Un vídeo on reivindiquen la importància de donar suport a les persones que treballen la terra i que fan possible la qualitat dels productes de casa nostra. Una consigna amb la qual no podríem estar més d’acord, i a la que avui ens volem sumar, amb un reconeixement a 15 formatges artesans de Catalunya.

Els 15 formatges catalans que has de conèixer

Formatges de debò, elaborats per mestres artesans en obradors dispersats arreu del territori català. Petits santuaris del bon producte que mantenen viu un ofici centenari que es resisteix a desaparèixer. Produïts a base de sang, suor i llàgrimes, el millor homenatge que es pot fer als formatgers és comprar el seu producte i recomanar-lo a tot arreu. Tant és si ets un apassionat d’aquest producte com si no en tens ni idea de formatges, el producte local, artesà i de qualitat s’elabora per a gaudir-lo, no només per a estudiar-lo. De la mà de Toni Jerez, incansable divulgador, mestre formatger i el primer cap de sala en aconseguir una estrella Michelin pròpia per la seva tasca al restaurant Perelada, et portem una selecció dels millors formatges de Catalunya. Així que acosta’t a la teva botiga de confiança, escull el formatge que et faci més patxoca, i fes país!

Formatges catalans artesans / Foto: Juan Punzano
Formatges catalans artesans / Foto: Juan Punzano

1 - Fermió – Pablo Garcia (Sant Martí de Llémena, Gironès)
Fet amb llet crua de vaca del Pla de l’Estany, Pablo Garcia elabora un formatge amb una maduració d’entre 15 i 30 dies. Una textura gairebé líquida i un sabor dolç i cremós caracteritzen un formatge ideal per maridar amb un vi escumós.

2 - Les Cuines – Silvia Soler (Riner, Solsonès)
Silvia Soler elabora aquest formatge de llet crua d’ovella al Santuari del Miracle, patrimoni artístic de la comarca del Solsonès. Un formatge suau amb una maduració d’entre 40 i 60 dies.

3 - Marí amb oli de romaní Manel Marcè (Siurana, Alt Empordà)
A Mas Marcè, a Siurana d’Empordà, elaboren formatge amb llet de raça Ripollesa ecològica, una antiga raça recuperada amb poca producció lletera, però amb una qualitat excepcional. Un formatge aromàtic, salat amb aigua del Mediterrani del Cap de Creus.

4 - Marí amb vinagreta de tòfonaManel Marcè (Siurana, Alt Empordà)
Una versió de tòfona del formatge anterior de romaní.

5 - Herbat de la CledaDolors Calmet i Jordi Pujadas (Canovelles, Vallès Oriental)
A l’àrea metropolitana de Barcelona també s’hi poden fer formatges. La formatgeria La Cleda elabora un herbat suau i compacte d’ovella, guanyador de la medalla de bronze al World Cheese Awards l’any 2019. Un producte excel·lent a només mitja hora de la capital.

6 - ManyacOriol Rizo i Irma Casas (Sant Esteve d’En Bas, Garrotxa)
Amb vaques de raça suïssa d’una granja de l’Alt Urgell, a la formatgeria La Xiquella hi elaboren el Manyac. En català de la Garrotxa, ‘manyac’ significa dòcil, tendre. Una definició del tot adequada per a aquest formatge, segon classificat en la fira de formatges de la Seu d’Urgell l’any 2016.

7 - El FerrerMartí Just i Lourdes Casas (El Mujal, Bages)
El Mujal és un petit nucli urbà de tres carrers i una cinquantena d’habitants que pertany al municipi de Navàs. Un petit racó de Catalunya on la formatgeria Cal Músic elabora un formatge que ret homenatge al tiet de Lourdes Casas, conegut amb el sobrenom del ‘ferrer’, per l’ofici al qual es dedicava.

8 - El Miner Oriol Burgués (Espinelves, Osona)
De ferrers passem a miners. Un formatge de cabra elaborat a tocar d’una antiga mina de barita, amb llet de les cabres del ramat propi d’Oriol Burgués. Fet amb llet crua, té un sabor equilibrat i una llarga maduració que li proporciona un aroma refinat i rústic.

9 – Tacat de tòfona – Jordi Pujadas i M. Dolors Calmet (Canovelles, Vallès Oriental)
La Cleda elabora un altre formatge premiat amb llet d’ovella. El Tacat de tòfona va guanyar la medalla de plata als World Cheese Awards de 2017. Un formatge amb llet crua d’ovella i pasta premsada amb tòfona, amb un sabor de mantega, bolets i fruits secs.

10 – GolanyPablo Garcia (Sant Martí de Llémena, Gironès)
Elaborat amb llet crua de vaca i fermentat entre 40 i 60 dies, es tracta d’un formatge cítric i lleugerament salat, elaborat amb llet de vaques ecològiques que pasturen lliures al Pla de l’Estany.

11 – L’AltraPaula Fonollà i Albert Grabulosa (Les Preses, Garrotxa)
Un altre formatge fet amb llet crua de vaca, molt cremós i làctic. S’elabora amb vaques de raça bruna suïssa, de la granja Casa Franch de Montferrer, a l’Alt Urgell. Té un sabor rural, a avet, pi i granja, i un aroma molt balsàmic.

12 – Marrano amb vi negre Albert Pons (Girul, la Cerdanya)
Fet amb raça d’ovella Aassaff, Xurra i Alpina de ramat propi i alimentació lliure, el Marrano amb vi negre s’elabora amb llet d’ovella i de cabra a parts iguals. És lleugerament picant al final i té un sabor làctic a mantega desfeta.

13 – Pult RusticLa Valette (Sant Llorenç de Morunys, Solsonès)
El Pult Rustic s’elabora amb llet crua d’ovella i es caracteritza per tenir una escorça molt particular, recoberta d’un fong molt particular, ubicat a la cava de maduració de la formatgeria. Una maduració que dura dos mesos i amb la que s’obté un sabor lleugerament picant.

14 – Blau Careta amb garnatxa dolça, nous i melPere Pujol i família (Ger, Cerdanya)
Un formatge molt característic. Una invenció genial que combina els sabors intensos del formatge blau i la garnatxa dolça amb la dolçor de les nous i la mel. Una proposta intensa però molt gustosa.

15 – Tupí de blau de Moll de Ger Formatges de Tupí (Ger, Cerdanya)
L’últim formatge, però no menys important, és una elaboració feta a base de sobres de formatge, barrejades amb aiguardent i oli d’oliva. Una crema de formatge amb un sabor molt fort i picant, i uns aromes potents i deliciosos.

Toni Jerez amb formatges catalans / Foto: Juan Punzano
Toni Jerez amb formatges catalans / Foto: Juan Punzano

Formatges de primera categoria, alguns fins i tot de premiats, que per caprici de la vida o per manca de visibilitat (jo em decantaria més per aquesta segona opció) no són prou coneguts a casa nostra. Són només 15 dels centenars de formatges que s'elaboren a Catalunya, una terra que a més de vi, olives o embotits, també elabora formatges, un producte del qual cal estar orgullós i del que, a més, en podeu aprendre una pila de coses amb tots els articles que tenim a La Gourmeteria d'ElNacional.cat.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!