La gastronomia és un àmbit cada cop més estès fora de la cuina. Un dels sectors en el qual hi està apareixent cada vegada amb més força és el món de la literatura. En una collita especialment atractiva per als lectors, els catàlegs de les editorials catalanes es renoven, incorporant a files títols que regalaran més d'un moment culinari excepcional als devoradors de lletres i receptes. Per aquest Sant Jordi 2023, et portem una llista amb 7 llibres que recomanem des de La Gourmeteria d'ElNacional.cat.
✍️ Signatures de Sant Jordi 2023: Horaris i lloc de les firmes el 23 d'abril
📍 Mapa de parades de llibres i roses per Sant Jordi 2023 a Barcelona
És el gran llibre per cultivar, cuinar i gaudir els productes de la terra. Escrit per Pau Clua, Maria Nicolau, Anna Roca i Maria José Valiente, recull un homenatge a la terra i a tots els qui la treballen. Fa una compilació dels productes de temporada mes a mes, què és el que s'ha de sembrar i què plantar. A més, incorpora un calendari lunar que cal tenir en compte en els treballs de camp i d'hort urbà, així com totes les fires locals de productes. La cuinera i escriptora Maria Nicolau relata les receptes elaborades per a cada temporada. Tot això i molts més detalls!
En aquest llibre, en què el mar és el protagonista, no només hi ha receptes marineres, sinó també històries, experiències i consells culinaris. La cuina del mar sempre ha fascinat per la seva gran riquesa i diversitat. El mar ofereix amb generositat un enorme i deliciós rebost en el qual podem triar grans peixos de mar obert, saborosos peixos de roca, saludables peixos blaus, crustacis luxosos de tota mida, una infinitat de mol·luscos i innombrables altres animals i plantes amb els quals podrem elaborar la més variada i suggestiva cuina. En aquest llibre, el xef Enric Herce, que durant quasi cinquanta anys ha tingut les seves cuines tocant al mar, proposa una travessia marina en què gaudiràs descobrint quins són i com són tots aquests peixos, crustacis, cefalòpodes i altres animalons que habiten el mar i quan és el millor moment per comprar-los i portar-los a la nostra cuina. També ofereix més de cinquanta delicioses receptes perquè les puguis fer a casa amb tota facilitat.
La pastissera i escriptora Victòria Gudiol va estudiar a l'Escola de Pastisseria del Gremi de Barcelona. Ha treballat en diferents pastisseries i forns de Catalunya com, per exemple, la Pastisseria Escribà o la Pastisseria Montserrat. Ara ha publicat Dolç i Salat, un llibre que recol·lecta receptes de pastisseries per a les jornades i ocasions més especials. En resum, un assortiment de receptes festiu, variat i seductor, per a tots els gustos i ocasions. A més, inclou un llistat de consells per fer pastisseria a casa, els estris i ingredients imprescindibles, i, finalment, un vocabulari pastisser.
Aquesta recomanació és el número 10 de la revista Arrels. El capítol en qüestió parla de la vida que s’encapsula en aquestes peces minúscules que anomenem llavors. La seva aparent insignificança contrasta amb el poder que amaguen i que les converteix en una de les claus fonamentals del present i el futur de la humanitat. Aquest Arrels descobreix pagesos, científics, cuineres i artistes d’arreu del món que fan de la salvaguarda i la divulgació la seva eina per protegir una biodiversitat agroalimentària amenaçada pels interessos dels oligopolis. En contra d’això, a l’Anoia, al Bages, al Berguedà, al delta de l’Ebre i a l’Empordà han descobert persones que rescaten i treballen amb llavors locals que les varietats comercials gairebé havien fet perdre. Una lluita comuna en què els activistes troben complicitats a la Noruega àrtica, al Txad o al Canadà. Perquè les llavors són l’origen dels orígens, i en aquest món que torna són un patrimoni que tenim el deure de conservar entre tots, perquè si plantem llavors lliures, serem més lliures.
Entre el 1869 i el 1878, Josep Mirabent, el pintor decorador més important de la Barcelona de la segona meitat del segle XIX, va pintar divuit raïms per encàrrec de l'Institut Agrícola Català de Sant Isidre. Són unes obres de gran precisió tècnica que avui es mostren com objectes d'art i de bellesa, però que també contenen un gran interès vitivinícola, perquè són raïms prefil·loxèrics pintats amb gran detall.
Un cuiner allunyat dels estereotips de l’altra gastronomia i un restaurant que va passar per les pàgines de la història de Barcelona com un estel fugaç. L’Àlex Montiel i el restaurant L’Aram són peces imprescindibles per entendre la cultura gastronòmica de casa nostra i, tanmateix, han viscut fins ara en una penombra buscada. Comptant amb el testimoni d’Àlex Montiel, la seva família, i d’alguns dels noms més importants de la cuina catalana i europea —Adrià, Santamaria, Gagnaire, Abellán, Berasategui—, Marc Casanovas ofereix el relat inaudit amb No soc un dels vostres, un escrit sense filtres de l’enfant terrible dels fogons que va capgirar l’escena gastronòmica de Barcelona. Aquest no és un llibre de cuina, ni una biografia edulcorada: és un llibre sobre un xef nascut per trencar motlles.
Actualment, de tots els reptes que planteja la cuina, potser el més espinós és definir què és exactament la cuina d’un territori. Perquè, en un món globalitzat, què és la ‘cuina catalana’ i què no l'és? Com a complement del seu llibre Cuina catalana oblidada del que encara es cou i es menja, Xesco Bueno reivindica ara la cuina que va arribar a Catalunya procedent de diferents onades migratòries des de la resta de la península durant la segona meitat del segle XX, una cuina nòmada i migrant, humil i alhora saborosa, apetitosa i suculenta. Una cuina que reivindica els orígens, la identitat i alhora la integració. Bueno analitza quins d'aquests plats ja formen part del corpus culinari català i quant de temps ha de passar per considerar-los part de la cuina catalana.