Un dels atractius de la gastronomia és descobrir nous restaurants on degustar bons menús, plats sorprenents i que en marxar quedis ben satisfet. Aquí ens encarreguem de fer-te arribar els millors restaurants de la província de Barcelona. Perquè quan decideixis fer una escapada al Bages o a Osona sàpigues quins són els millors bars, bodegues i restaurants que tens als municipis dels voltants. Però també si vas al Vallès, al Maresme o als pobles més desconeguts de la província. A qualsevol indret, La Gourmeteria t'acosta els millors restaurants on menjar de perles.
Els millors restaurants de Barcelona del 2024
A continuació, et brindem una amable recomanació en la qual repassem una desena de restaurants que hem ressenyat a La Gourmeteria aquest 2024. Llocs que han obert fa pocs mesos o pocs anys, clàssics dels seus respectius pobles o ciutats, llocs on fer esmorzars de forquilla o un menú de luxe a preus més destacats. En definitiva, una ràpida selecció perquè la puguis guardar a preferits i no perdis l'oportunitat de tastar-los. Més de 300 establiments ressenyats enguany, una xifra històrica, de la qual n'extraiem una varietat pintoresca i engrescadora per als paladars dels nostres lectors gurmets.
Can Fortuny
En Gerard té només 27 anys i és tota una jove promesa al sector culinari del nostre país. La seva empenta, les seves ganes i el seu coneixement, ampli i original, han concebut el restaurant Can Fortuny. Un restaurant novell, de només un any i mig, però que s'emplaça com el millor del poble i un dels top-3 de la comarca osonenca. I diré més, fins i tot: un dels noms a destacar a la Gala Michelin d'enguany o del 2025.
📍 Plaça Major, 2, Centelles
Aleia
Situat al primer pis de l'Hotel Casa Fuster, trobem el restaurant Aleia, guardonat fa un parell d’anys amb un sol Repsol i una estrella Michelin, dirigit pel xef de Jerez Rafa Bedoya, que va estudiar a Le Cordon Bleu de París i ha passat per cuines tan prestigioses com Azumerndi, el Cenador de Amós o El Celler de Can Roca. Ens saluda la Paula Miguel, cap de sala. Ens explica que el xef és nascut a Jerez de la Frontera i, evidentment, hi ha un nexe entre els receptaris de casa seva i casa nostra. Així, al llarg del menú degustació de deu passis, anirem tastant productes d’aquí i d’allà, i receptes d’un territori i de l'altre.
📍 Pg. de Gràcia, 132, Barcelona
Antiquari Gastronòmic
Pujo les escales i em trobo un menjador familiar, acollidor, amb aires rurals i amb tan sols espai per a una dotzena de comensals. El trinomi conformat per en Yordi Martínez, la Lara Cerlinique, sommelier i parella d'en Yordi, i en Philip, ajudant i cuiner als fogons. Ells tres, amb les seves sis mans, creen un menú degustació espectacular al restaurant Antiquari Gastronòmic que s'enfila entre els millors de Barcelona i Catalunya, sense cap esbós de dubte d'equivocar-me. No només els plats són una meravella, sinó que els coneixements de Lara es fusionen a la perfecció amb els plats del seu company per portar a taula una experiència gastronòmica que transcendeix fronteres i conceptes.
📍 Pl. del Rei, 1 1a Planta, Barcelona
El Glam
El que ara ens ocupa està liderat per un trio, en Carlos Quesada i en Xavi Vivo a cuina i l'Esther Godaiol a sala. Sota el nom de restaurant El Glam hom es pot esperar tot de referències curulles de purpurina i de rock dels 70, però més enllà de les cançons d'aquella època com a fil musical, el que s'hi troba és bona cuina de base on, precisament, la brillantor que enlluerna, no és la de les floritures. Al centre de la ciutat, a una casa centenària de dos pisos, aquests tres amics ofereixen una carta a mig camí entre les seves aspiracions gastronòmiques i el que demanda la seva clientela local. Visió intel·ligent del negoci, ja que l'estima i fidelitat d'aquesta tipologia de comensal s'ha de guanyar: cuina de base, cuina de tradició adaptada al paladar de tendències modernes i una petita selecció de referències de vins de petits productors.
📍 Carrer Guayaquil, 30, Granollers
Bodega Casas
El pare de l’Antonio, de nom també Antonio, va comprar la casa als anys seixanta, i a la planta baixa —allà on ara hi ha el celler— hi tenia un negoci de venda de vins. Ell feia repartiment a domicili per la vila, però també anava a tot arreu, de vegades al Carmel o a Badalona. Omplia les garrafes amb vi de les botes que encara conserva —sempre plenes de Priorat, Terra Alta, Gandesa, Alella o Penedès—, les repartia durant la setmana i passava a cobrar el que havia repartit durant el cap de setmana. Amb el temps, la insistència veïnal els va fer instal·lar un petit taulell per beure al mateix celler. Així, mentre l’Antonio pare repartia el vi, la seva dona el servia en gots al nou taulell. Aleshores, els cellers i les tavernes eren l’alternativa popular als restaurants, i com qui no vol la cosa, a la Bodega Casas van passar de servir uns gotets de vi a servir dinars.
📍 Carrer de la Providència, 91, Barcelona
Els Casals
El restaurant Els Casals, guardonat amb una Estrella Michelin i una Estrella Michelin Verda, és un restaurant-hotel rural al Berguedà dins d'una masia del segle XVII envoltat d’un paisatge meravellós, on la família Rovira gestiona una explotació agrícola i ramadera que alhora proveeix de la pràctica totalitat dels productes que ofereixen al restaurant. No parlem de quatre plantes aromàtiques i un hortet amb quatre enciams, no; a Els Casals cultiven la terra per així alimentar el bestiar de la millor manera possible. Tenen vaques, porcs i gallines, cuiden un hort amb tota mena d’hortalisses, verdures i llegums que no se l’acaben i, a més a més, elaboren tota mena d’embotits amb les parts nobles dels seus porcs, també mantega de la seva llet i ous de les seves gallines. Així tanquen el cercle i garanteixen uns productes excepcionals, en un estat òptim, amb uns sabors ancestrals, tot mantenint el respecte més gran per la natura, els animals, els productes i per nosaltres mateixos. Vist aquest panorama, podríem afirmar que Els Casals juga en una altra lliga, no en tinc cap dubte.
📍 Els Casals, s/n, Sagàs
Restaurant Ginés
L’amic Torras sempre parla meravelles de les seves visites al restaurant Ginés, ubicat a la cantonada entre els carrers Castillejos i Rosalía de Castro, al barri del Guinardó. Potser perquè el restaurant no obre ni a la nit ni els diumenges, no trobava el moment de visitar-lo, però ves per on que, coincidint amb la presentació del llibre del Salvà, m’ha vingut a la memòria que el tenia pendent i, voilà, avui és el dia escollit. Així doncs, com qui no vol la cosa, m’apropo al Guinardó a veure què es cou al restaurant Ginés, prèvia trucada de telèfon, és clar, perquè a Cal Ginés no pots presentar-t'hi sense reserva, ja que tenen la sort d’omplir el menjador tots els dies de l’any, la major part de les vegades amb una clientela tan fidel que repeteix cada setmana.
📍 Carrer de los Castillejos, 373, Barcelona
Bonaplata
Entre Manresa i Sant Joan de Vilatorrada, trobem el restaurant centenari Bonaplata, on els germans Isidre i Ramona Masana regenten el local amb alegria. Són quarts de deu del matí i és bona hora per esmorzar, per tant, paro a l’aparcament de davant del restaurant, que, com és obvi, està ple de camions. Saludo en entrar cridant una mica, car es barregen els crits de la parròquia amb les aromes que surten de la cuina i els plats que van amunt i avall, creant un autèntic ambient de bar de poble digne de veure. Els germans ja són la tercera generació que porten el negoci, m’explica l'Isidre, però la quarta ja treballa a la cuina; per tant, tenen garantida la continuïtat del restaurant almenys de moment. Segons llegeixo, el Ramon Serra Comabella va ser el primer propietari de la casa el 1930 i va posar el nom de Bonaplata al bar perquè durant la seva infantesa va viure al carrer Bonaplata de Barcelona, al barri de Sarrià-Sant Gervasi.
📍 Carretera Manresa-Solsona, km 35, Sant Joan de Vilatorrada
Aürt
Al restaurant Aürt prefereixen la senzillesa reflexionada abans que la complexitat forçada. A banda de la seva cuina, també elabora alguns productes com la botifarra Terregada, que va crear junt amb el mestre xarcuter Xavier Casanovas, una adaptació d’un plat de la cuina vallesana de finals del XIX, amb el qual reivindica que la creativitat pot ser un canal per recuperar el patrimoni. També fa vins naturals amb el Celler Can Morral, i així recuperen vinyes de xarel·lo, sumoll i macabeu de més de 100 anys, i oli produït d’una oliva recuperada de nom becaruda, autòctona de les comarques del Baix Llobregat i el Vallès Occidental. El local és molt espaiós, amb sostres molt alts, una zona compartida al mig per poder relaxar-se davant la qual hi ha tres barres amb tamborets, on el Pol Ruiz, el Marc Cano i el Xavi Romero fan les delícies dels comensals sota l’atenta mirada, com no pot ser d’una altra manera, de l’Artur.
📍 Pg. del Taulat, 262, 264, Barcelona