Any Nou i nous restaurants per descobrir. El 2025 ja és aquí i amb l'entrada d'any, des de La Gourmeteria et portem els millors restaurants de Catalunya per visitar aquest 2025. Si bé tancàvem l'any oferint el millor del millor de la capital catalana i de la província de Barcelona, arrenquem l'Any Nou amb els millors bars, bodegues, cases de menjars i restaurants de Tarragona, Girona i Lleida.
🍴 Els millors restaurants de Barcelona del 2024: una ruta gastronòmica farcida d'estrelles
Els millors restaurants de Catalunya
A continuació, et brindem una amable recomanació en la qual repassem una quinzena llarga de restaurants que hem ressenyat a La Gourmeteria aquest 2024. Llocs que han obert fa pocs mesos o pocs anys, clàssics dels seus respectius pobles o ciutats, llocs on fer esmorzars de forquilla o un menú de luxe a preus més destacats. En definitiva, una ràpida selecció perquè la puguis guardar a preferits i no perdis l'oportunitat de tastar-los. Més de 300 establiments ressenyats enguany, una xifra històrica, de la qual n'extraiem una varietat pintoresca i engrescadora per als paladars dels nostres lectors gurmets.
Província de Girona
Ca l'Enric
Arribem al restaurant Ca l’Enric, ubicat a la Vall de Bianya, un municipi de la comarca gironina de la Garrotxa situat dins el Parc Natural de la Zona Volcànica, entre Girona i França. Per situar-nos, actualment els tres germans són la quarta generació de la família Juncà al capdavant de l’hostal, que, enguany, dit sigui de pas, celebra 120 anys d’història. Tot i així, el restaurant Ca l’Enric tal com el coneixem avui dia obre portes l’any 1882 i amb els anys aconsegueix una estrella Michelin i dos sols Repsol. Com dic, són els tres germans els que tallen el bacallà: el Joan a la sala, el Jordi a la cuina i la Isabel a l’hostal. També compten amb l’ajuda de l’Adrià, que és el pastisser, el Martí i una de les joves és l’encarregada dels vins.
📍 Ctra. de Camprodon, s/n, Nacional 260, km 91, La Vall de Bianya
Puche
Estic fent temps per dinar al nou restaurant Puche, obert a mitjans de febrer pel xef Alan López i la seva parella Anabel Azoicai, responsable de sala. L’Alan va estar de cap de cuina d’Els Tinars durant sis anys, però també va passar temporades al Zuberoa del gran Hilario Arbelaitz, tancat malauradament des de final d’any, o a El Celler de Can Roca. A la cuina l’ajuda el Simó Sánchez, amb qui va coincidir uns anys a Els Tinars, i el Pol Rubiano, amic de petits, els ajuda a la sala.
📍 Plaça dels Arbres, 10, Palamós
Dit i Fet
Viatgem fins al restaurant Dit i Fet, on el protagonista és el producte que ofereix l'entorn, cuidant el més mínim detall cada elaboració, aplicant tècniques i idees actuals als plats de sempre. Liderat per Adrià Edo als fogons i Júlia Trota a sala, formen un equip apassionat per la gastronomia, on cada peça del trencaclosques és clau per brindar una experiència culinària excepcional a cada un dels comensals.
📍 Carrer dels Calderers, 10, Girona
El Motel
Tan bon punt traspasso la porta del Motel, el restaurant de l’històric Hotel Empordà de Figueres, el primer que em trobo és l’incombustible Jaume Subirós, que em saluda amablement tot empenyent el carret de les postres cap al menjador, senyal que continua sent l’ànima del local. Està en plena forma, com si els anys no passessin per a ell. Fa poc vaig llegir, arran de l’homenatge que el mercat de la Boqueria li va fer com a figura clau de la gastronomia i la restauració que va obrir camí en la cuina catalana, que no vol sentir parlar de la jubilació, i trobo que és una molt bona notícia.
📍 Avinguda de Salvador Dalí i Domènech, 170, Figueres
Ca la Maria
Fa més de 60 anys, des de 1961, que la família Barris sempre intenta buscar l’excel·lència en el producte i si és de proximitat encara millor. Actualment, el restaurant Ca la Maria a Mollet de Peralada està regentat per la tercera i quarta generació de la nissaga. "Sou la cuina dels records": aquesta és una frase que els va dir un client fa anys i que els defineix molt. "A nosaltres, la via fa fregida amb la xuia ens ha traslladat a la cuina dels avis quan érem petits", expliquen.
📍 Carrer Unió, 5, Mollet de Peralada
Can Roca
El restaurant Can Roca d'Esponellà ofereix la seva cuina des d'abans de l’any 1910. Antic hostal de poble, situat al peu de la carretera que uneix Banyoles i Figueres, carros i viatgers hi feien parada i fonda. Actualment, el restaurant, totalment adaptat als nous temps, ofereix l’hospitalitat dels qui viuen en un indret petit i una cuina que manté l’essència dels plats de l'àvia. Avui aquest restaurant centenari, que és un referent de la història gastronòmica de la zona, està en mans de la quarta generació de cuineres de la família Roca.
📍 Av. de Carles de Fortuny, 4, Esponellà
Can Narra
Per situar-nos, el restaurant Can Narra va ser fundat l’any 1950 per Lluís Calsina Falcó, que venia de Portbou, i va començar servint quatre calamarsets. Va ser la seva filla Dolors Calsina qui va impulsar el negoci definitivament amb mà destra fins fa pocs anys. Ara, però, és el seu fill Josep Cervera Calsina, la tercera generació, qui està al capdavant del negoci, tot i que el seu fill Jan i la seva filla Marta ja treballen a la cuina i a la sala, respectivament. Tots dos van passar per la universitat, però la pandèmia, que entre altres coses va ser l’excusa perfecta per reinventar-se, va fer que canviessin les respectives feines per tornar a Llançà i, com no podia ser d'una altra manera, a Can Narra, casa seva, on em confessen que estan feliços com uns anissos i el Josep també, esclar, perquè de moment té garantit el relleu.
📍 Carrer Castellar, 37, Llançà
Mas Generós
El restaurant-hotel Mas Generós s'ubica a Fonteta, població cèlebre pel recuit de drap, i en el seu nom encapsula molts actes de generositat: el primer i més important, el d'oferir lleure amb exquisidesa màxima, i el segon, el de brindar la riquesa que brolla de la terra en un format gastronòmic únic a la zona. Inherent a aquest, està la generositat de compartir el coneixement, creant un cercle tancat on el comensal gaudeix i aprèn. N'és responsable una cuinera, la Iolanda Bustos, també coneguda com la xef de les flors. Aquí, les flors, les aromàtiques i les plantes botàniques són presents a cada plat i elaboració que arriben a taula, i amb aquest gest, hom sent que participa del cicle de la natura i reconnecta amb ella.
📍 Carrer Sant Generós, 21, Fonteta
Província de Tarragona
La Marieta platets i tapes
La Marieta és un nou espai gastronòmic a Reus on poder gaudir de productes de la zona tractats amb passió i il·lusió. Un lloc on sentir-te com a casa, on poder degustar un bon vi, desconnectar de la rutina i compartir moments. En definitiva, la Marieta és un lloc amb aquell caliu que et farà tornar. Platets per compartir i ambient càlid al centre històric de Reus.
📍 Carrer de la Presó, 23
Bar Cortijo
La brillant intuïció de Santos els va conduir a una evolució significativa, introduint vins naturals al bar. Gràcies a la influència de personatges com Joan Ramon Escoda de Prenafeta i Laureano Serres del Pinell de Brai, va començar un viatge fascinant per petits cellers i fires, revelant un món menys comercial i més autèntic. Cada ampolla parla amb passió, oferint una visió honesta i profunda del territori. Els horaris del Bar Cortijo s'estenen des de "d'hora ben d'hora" al matí fins a les 4 de la tarda. Tot i que etiquetin l'experiència com un esmorzar, es tracta realment d'un dinar substanciós que captura l'essència de la cuina local.
📍 C/ dels Rebolledo, 27
Cal Travé
Solivella és un petit poble de la Conca de Barberà al bell mig de la carretera que va cap a Andorra. Un municipi més de la vintena de la comarca, si no fos perquè té el millor restaurant de cuina tradicional de la zona. Un espai de culte a la bona carn que converteix el poble en parada obligatòria pels amants de la cuina de sempre. Devia tenir vuit o nou anys la primera vegada que vaig menjar a Cal Travé. L’únic record que en guardava era la sensació d’haver gaudit del millor àpat de la meva vida. Amb els anys he anat oblidant el nom del restaurant, però sempre que sentia ‘Solivella’ recordava aquell restaurant de carn a la brasa que de petit m’havia fascinat. Una dècada després, he tingut la sort de tornar-hi, i puc assegurar que segueix sent un indret fascinant amb el mateix bon gust per la gastronomia.
📍 Carr. de Montblanc a Artesa, 56, Solivella
L'Antic Molí
Visitar el restaurant l'Antic Molí és tota una experiència. Liderant els fogons, trobem un xef que, com les ramificacions de les aigües subterrànies del sòl ebrenc, per les seves venes corre història, present i futur. Amb menys poesia: en Vicent Guimerà és la tercera generació dedicada a la restauració i dels primers al territori en entendre que la fortalesa del mateix està en la unió, la paciència i la confiança. Ho va veure clar quan, amb la pandèmia, va decidir engegar dos projectes interrelacionats que han definit el futur de l'Antic Molí: el Projecte Mans i el desenvolupament d'una agricultura regenerativa a un terreny propi d'unes 7 hectàrees. Amb aquesta aposta de futur, en Guimerà ha connectat amb el seu passat, amb records i memòries de quan servia taules amb 8 anys al Casa Santi dels seus pares, o el que va conèixer del mític Casa Trampa dels seus avis, coneguts per l'arròs de tords amb tomàquet.
📍 Carretera Ulldecona - La Sénia, KM 10, Ulldecona
Província de Lleida
Sisè
Anem a parar al restaurant Sisè, inaugurat ara fa un any i situat al barri de Cap-Pont, al marge esquerre del riu Segre. Cansat de conduir, tinc la sort que just al davant veig un descampat, a tocar de la Facultat de Ciències de l’Educació, on puc aparcar el cotxe a escassos metres. L’Àngel Esteve va obrir el restaurant Sisè fa un any i escaig. Aquest jove xef nascut a Lleida, tot i tenir només 27 anys, ha passat per cuines tan prestigioses com les del Celler de Can Roca, el Mugaritz, el Coure o el Gresca. La carta del restaurant Sisè, que renoven setmanalment, la conformen únicament sis primers plats i sis segons, però Déu meu senyor quines dotze plates.
📍 Av. de I'Estudi General, 27, Lleida
Lo Ponts
El restaurant Lo Ponts va obrir portes l'any 82 amb el Joan Gaspà, la seva dona Antònia i els seus fills Ramon i Jaume. Amb els anys els pares es jubilen i remodelen el local tot actualitzant la carta, mantenint-se fidels a la tradició, oferint receptes de tota la vida i productes del territori. Així, el Ramon es fa càrrec de la cuina i la seva parella, Montse Junyent, s’incorpora de cap de sala. La seva carta és extensa, el Ramon intenta, segons em comenta, que tot el que cuinen sigui una especialitat tot i que jo el que destacaria són els caragols, les coques, els arrossos i el bacallà on són veritables especialistes, però també les postres que en la seva majoria són artesanals. La carta de vins no es queda enrere amb una acurada selecció d’arreu però sobretot D.O. Costers del Segre per la seva proximitat amb la zona.
📍 Carretera Calaf, 6, Ponts
Ca la Núria
Ens desplacem fins al restaurant Ca la Núria que es troba en una casa senyorial amb l’estètica tradicional de la Cerdanya, rodejada de jardins molt arreglats i una gran terrassa, avui tancada. Un cop dintre, ensopegues amb una petita barra on preparen les begudes i les postres; tot seguit, hi ha un parell de menjadors amb els sostres molt alts il·luminats amb la llum de dia que entra pels finestrals. Al passadís, veiem la cuina agitada per la finestra per on surt la teca.
📍 Passatge Carlit, 17, Bellver de Cerdanya
Casa Roca
Amagat a la cara nord del Montsec, a tocar de la conca de Tremp, trobem la vall de Barcedana, un dels racons més desconeguts del Pirineu lleidatà. Al bell mig de la vall hi ha Casa Roca, una casa de turisme rural i gastronomia tradicional que dona allotjament i de menjar als visitants que s'hi acosten. Una casa del segle XV amb una història centenària que manté la tradició de generacions passades amb una qualitat excel·lent i un tracte càlid, proper i casolà.
📍 Casa Roca, Sant Martí de Barcedana
Llobregat
El restaurant Llobregat aposta per una cuina de grans aspiracions. A l'elegant ambient del seu establiment, tenen el gust d'oferir tant els plats més clàssics com les creacions més recents. Les mítiques estovalles de quadres en menjador d'ambient rústic que donen pas als caragols a la cassola, fideuà, xurrasco o canelons. Es tracta d'un restaurant-braseria a la barriada de Cap-Pont de Lleida. Hi destaca la cuina catalana, tradicional i lleidatana. És un local rústic i elegant amb diferents sales. Els germans Adrià i Enric són la tercera generació d'aquest negoci familiar que va alçar-se el 1985. Aquest any, per tant, celebren els 40 anys, amb moltes ganes de continuar oferint bona cuina i continuar creixent el negoci. La clau del seu èxit és oferir una bona cuina, amb el millor producte del mercat i un servei professional en un lloc acollidor.
📍 C/ de Riu Llobregat, 7, Lleida