El Pirineu català és ple de bons restaurants. Llocs únics amb un producte de primera regentats per grans professionals que fan cuina de tota mena. Molts elaboren plats tradicionals, però a les comarques de muntanya també hi ha restaurants innovadors que aposten per la gastronomia catalana des d'un punt de vista diferent. Sigui quin sigui el racó del Pirineu que visitis, agafa paper i boli i anota aquestes recomanacions.

🍽️ Els millors restaurants de poble de Catalunya
 

El Portalet - Bossòst (Val d'Aran)

Josep Gregorio pare és l’exemple de restaurador tradicional de la Val d’Aran. L’any 1984 va obrir el restaurant El Portalet, un lloc de cuina tradicional amb guisats típics del Pirineu que donava servei al petit poble de Bossòst, i que amb els anys ha anat evolucionant fins a esdevenir un referent gastronòmic de la vall. El 1998, Josep Gregorio fill pren les regnes de l’establiment i fa una aposta arriscada, però decidida, per convertir El Portalet en un restaurant de cuina innovadora i creativa. Josep Gregorio fill és l’encarregat de fer la màgia a la cuina, mentre que Adela Gregorio, germana de Josep, i Meritxell Valls, l’esposa, són les responsables que a la sala tot rutlli de primera.

1️⃣ Restaurant El Portalet
 

539 Plats Forts - Puigcerdà (Cerdanya)

La cuina catalana té moltes cares, i una de les més exquisides és la que es fa al Pirineu. Ubicat a la Cerdanya trobem el restaurant 539 Plats Forts, una fonda de cuina tradicional amb plats boníssims que fan plorar. Embotit, escalivada, carns i postres casolans omplen l'oferta d'un establiment únic en el qual cal parar.

2️⃣ Restaurant 539 Plats Forts
 

Ca la Nuria01
Entrada del restaurant Ca la Núria / Foto: Víctor Antich

Lo Ponts - Ponts (Noguera)

El restaurant Lo Ponts va obrir portes l'any 82 amb el Joan Gaspà, la seva dona Antònia i els seus fills Ramon i Jaume. Amb els anys els pares es jubilen i remodelen el local tot actualitzant la carta, mantenint-se fidels a la tradició, oferint receptes de tota la vida i productes del territori. Així, el Ramon es fa càrrec de la cuina i la seva parella, Montse Junyent, s’incorpora de cap de sala. La carta és extensa i la carta de vins no es queda enrere amb una acurada selecció d’arreu però sobretot D.O. Costers del Segre per la seva proximitat amb la zona.

3️⃣ Restaurant Lo Ponts
 

Ca l'Enric - Vall de Bianya (Garrotxa)

Els tres germans que regenten el local són la quarta generació de la família Juncà al capdavant de l’hostal, que celebra 120 anys d’història. Així i tot, el restaurant Ca l’Enric tal com el coneixem avui dia obre portes l’any 1882 i amb els anys aconsegueix una estrella Michelin i dos sols Repsol. Són els tres germans els que tallen el bacallà: el Joan a la sala, el Jordi a la cuina i la Isabel a l’hostal. També compten amb l’ajuda de l’Adrià, que és el pastisser, el Martí i una de les joves és l’encarregada dels vins.

4️⃣ Restaurant Ca l'Enric
 

Ca la Núria - Bellver de Cerdanya (Cerdanya)

Ca la Núria es troba en una casa senyorial amb l’estètica tradicional de la Cerdanya, rodejada de jardins molt arreglats i una gran terrassa. Un cop dintre, ensopegues amb una petita barra on preparen les begudes i les postres; tot seguit, hi ha un parell de menjadors amb els sostres molt alts il·luminats amb la llum de dia que entra pels finestrals. Al passadís, veiem la cuina agitada per la finestra per on surt la teca.

5️⃣ Restaurant Ca la Núria
 

La Perdiu Blanca - Ribes de Freser (Ripollès)

Una cuina de mercat i tradicional. Així es podria resumir l'oferta culinària de La Perdiu Blanca, que es complementa, i amb contundència, amb uns menús densos i variats a escollir un primer plat, un segon, postres i beguda. La beguda, per cert, pot ser una ampolla de vi (a compartir entre dues persones).

6️⃣ Restaurant La Perdiu Blanca
 

Els fogons del Bac - Sant Joan de les Abadesses (Ripollès)

En un intent de polígon industrial i esdevingut el clàssic restaurant de carretera, descobrim un menjador quadriculat amb taules i cadires de fusta i una barra en forma d'L que anticipa la cuina. Fàcil d'aparcar, és una barreja entre bar i restaurant familiar amb uns 40 coberts d'aforament. Per tant, és altament aconsellable trucar per reservar una taula.

7️⃣ Restaurant Els fogons del Bac
 

Cada municipi té el seu restaurant de capçalera, i recollir tots els locals de municipis de muntanya del país és una tasca gairebé impossible. Aquest llistat representa només un petit fragment del gran mosaic gastronòmic que conformen tots els cuiners, cambrers, productors i altres treballadors del sector repartits per tots els racons del Pirineu.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!