Et ve de gust una recepta dolça que fa Nadal? El panettone (de l'italià paneton o panetton), també anomenat pa dolç (ve de l'italià pandolce) o pa de Pasqua en alguns països hispanoparlants, és un dolç fet amb una massa de tipus brioix, farcit amb panses i fruites confitades (taronja o llimona). O no. Ja que cada cop són més les versions que trobem d'aquesta delícia. Té forma de cúpula i la massa s'elabora amb farina de massa mare o llevat fresc, ous, mantega i sucre. Són unes postres tradicionals de Nadal a Milà, on s'origina i coneix des d'almenys l'any 1470. També és molt popular a Amèrica del Sud, especialment a l'Argentina, Xile, Perú, Paraguai, Uruguai i Veneçuela. Donada la seva popularitat internacional, el panettone arriba també a Catalunya i és molt present a les festes de Nadal. Però també per Cap d'Any i, no ens enganyem, al llarg de l'any.
On comprar els millors panettones a Catalunya
A continuació, repassem algunes de les pastisseries de Catalunya on comprar el millor panettone de Nadal 2024. Agafa el bolígraf i llibreta per no perdre-te'n cap detall.
Vallflorida Xocolaters
Arrenquem la selecció amb el Millor Panettone Artesà de l’Estat de 2023 en totes les categories (clàssic i xocolata). Es tracta de Vallflorida Xocolaters, del mestre Lluís Costa, que enguany impulsen un panettone de te matxa amb xocolata blanca. L’elabora amb la massa de panettone tradicional, mantenint la seva tendresa extrema i el seu aroma, i hi afegeix unes gotes de xocolata blanca cremosa amb te matxa. Vallflorida elabora el panettone amb massa mare, sense aromes afegits, ni llevat, ni cap mena de conservant, ni cap ingredient que no sigui natural. La massa fermenta 20 hores en bloc i 9 hores més dins el motlle. Però també té ‘secrets’, segons Costa: “Segurament, el més important és una fermentació en fred que converteix el gluten en una textura molt untuosa i suau i aconsegueix un panettone superlleuger i tendre. I, evidentment, ingredients de qualitat: bona mantega, bona farina, bona vainilla i ratlladura de fruita natural.”
📍 Carretera del Montseny, 12, Sant Esteve de Palautordera
Atelier
Aterrem ara a la capital catalana fins a la famosa pastisseria Atelier. Guanyadors del Millor Panettone de Xocolata Artesà de l’Estat 2022, elaboren el producte a través d'una massa tendra i melosa. El seu procés de fermentació s'allarga fins 3 dies després amb xocolata amb llet Azélia 40% cacau. El guardó és una prova més de l'excel·lència pastissera que enarbora l’Atelier . El mateix Eric Ortuño admet el seu interès d'apoderar-se d'aquest títol que se suma a la llarga llista de premis amb què compten.
📍 C/ de Doctor Fleming, 16, Barcelona; C/ de Viladomat, 140 bis, Barcelona
Xocosave Pastissers
Viatgem fins al 1880 per descobrir una de les pastisseries més emblemàtiques de la zona de Tarragona. Amb més de 140 anys d’experiència, destapem Xocosave Pastissers. "Els nostres panettones són un símbol de celebració i tradició", expliquen. Fets artesanalment amb una selecció acurada d’ingredients, aquests dolços nadalencs es caracteritzen per la seva textura esponjosa i sabor intens. La fermentació lenta i el procés d’elaboració meticulós garanteixen un producte de la més alta qualitat, ple de matisos que delecten el paladar. El 2020 van guanyar el premi de Millor Panettone Artesà d’Espanya, reafirmant el compromís amb l’excel·lència. Enguany, han anunciat que el 15% dels fons recaptats aniran destinats a la lluita contra el càncer infantil de l'Hospital Vall d'Hebron.
📍 C/ Sant Joan, 32 A, Reus; C/ Major, 33, Riudoms
Pastisseria Carrió
Després de la Pastisseria Carrió hi ha dos germans, l'Oriol i l'Anna Carrió, que recullen el llegat que el seu avi, forner, ja va insuflar a l'ADN d'aquesta família, sent la tercera generació que endolceix les vides de la seva fidel clientela de barri i d'altres ubicacions, que es desplaça fins al barri de Gràcia per gaudir de les seves creacions dolces. Els Carrió, sempre atents a les tradicions locals i foranes en pastisseria, per aquest Nadal han escollit inspirar-se en dos dels productes nadalencs italians més celebrats, revisats i elaborats al seu obrador amb la màxima cura: el panettone s'elabora amb massa de panettone infusionada amb el cafè d'especialitat de Tornado Coffee Roasters, un aclamat torrador de Granollers, i s'hi afegeix xocolata de cafè per arrodonir. El resultat és un panettone que navega entre el dolç i l'àcid de forma suau, amb la reconeixible textura airejada i molt esponjosa.
📍 C/ de Bailèn, 216, Barcelona; C/ de Provença, 139, Barcelona
Canal Mervier
Acabem el llistat amb els vigents campions de l'Estat. La pastisseria Canal va elaborar el Millor Panettone Artesà d'Espanya el 2024. Fundada l’any 1970 per Mercè i Xavier Canal, la pastisseria Canal té establiments al carrer Muntaner i Calvet de Barcelona, i ha introduït la innovació en la tradició, elaborant brioixeria i pastisseria clàssica i contemporània.
📍 C/ de Calvet, 15, Barcelona; C/ de Muntaner, 566, Barcelona