Gener i les festes de Nadal arriben al final. Les acomiadem, però, amb una de les tradicions més dolces i esperades: el tortell de Reis. Aquest pastís en forma d’anell, decorat amb fruita confitada i farcit de nata, trufa o massapà, no només és un plaer per al paladar, sinó que també amaga una petita sorpresa i una fava, elements que fan de cada mossegada un moment ple de diversió i simbolisme. A Barcelona, trobar el tortell perfecte és tot un ritual. Les pastisseries es disputen el títol del millor tortell, oferint versions tradicionals i innovadores d’aquesta peça dolça.
Els millors tortells de Reis de Barcelona
A continuació, detallem els secrets del tortell perquè puguis comprar-ne un de qualitat òptima aquest 2025. Perquè puguis gaudir d’una dolça cloenda de les festes amb la família i amics i el tortell de Reis més bo.
Pastisseria Carrió
Després de la Pastisseria Carrió hi ha dos germans, l'Oriol i l'Anna Carrió, que recullen el llegat que el seu avi, forner, ja va insuflar a l'ADN d'aquesta família, sent la tercera generació que endolceix les vides de la seva fidel clientela de barri i d'altres ubicacions, que es desplaça fins al barri de Gràcia per gaudir de les seves dolces creacions. Pastisseria arrelada a la tradició local amb la pastisseria italiana, aconseguint una proposta eclèctica de renovació basant-se en l'estacionalitat i la matèria primera.
Aquest any, el desplegament creatiu i artesanal d'aquest mestre pastisser inclou diverses opcions de tortell de reis tradicional, una de nova, el roscottone i una altra novetat que omple d'il·lusió els germans: l'obertura d'una segona ubicació, a prop d'Hospital Clínic, a Provença 139. Els tortells de Pastisseria Carrió s'elaboren amb un brioix de llarga fermentació, d'aquí la seva esponjositat i digestibilitat. Els farcits són tot un luxe de sabor i autenticitat: el massapà, la nata, la crema pastissera i la trufa s'elaboren a l'obrador amb les més excepcionals matèries primeres de qualitat. El roscottone és un panettone en forma de tortell on no faltaran ni el rei ni la fava ni la corona, realitzat amb massa de xocolata negra i inclusions de xocolata i gerds, recordant a la clàssica Sacher.
Atelier
L’Atelier Barcelona guanya per segon any consecutiu el premi Millor Tortell de Reis Creatiu del concurs amb Trencadis: és una corona daurada amb de crema de formatge mascarpone i bany de Limoncello. La bona nova és l'excusa perfecta per presentar la carta completa de Reis 2025. El secret de domini públic, allò que es comparteix, allò que pertany a un territori i configura cultura i gentilici, allò que passa de boca en boca es reforça aquest any amb els nostres tortells clàssics. A l’Atelier Barcelona eleven la bandera de la tradició amb els brioixos de massa lleugera i sedosa. N'hi ha amb fruita confitada i glacejat, els més llaminers ho demanen amb massapà; farcits de crema cremada, nata i trufa amb crumble.
Per tancar, el nostre xef Eric Ortuño, fidel a les seves vivències a França durant la seva infantesa primerenca, fica al forn la suculenta Galette de Rois: massa de pasta de full molt cruixent amb crema d'ametlles per rendir honors als viatgers que prodiguin alegries en aquestes dates.
Pastisseria Mervier Canal
I acabem aquesta selecció del millor de la capital catalana amb el tortell de Reis de la pastisseria Canal. Una peça dolça de 30 euros per a unes 4 o 6 persones. Es tracta d'un tortell de reis de brioix, massapà i fruita confitada. Inclou fava, figureta i corona. Fundada l’any 1970 per Mercè i Xavier Canal, la pastisseria Canal té establiments al carrer Muntaner i Calvet de Barcelona, i ha introduït la innovació en la tradició, elaborant brioixeria i pastisseria clàssica i contemporània.