Catalunya és un dels territoris més gastronòmicament diversos de l'Estat. Tenim fruita, embotit, carn, oli, vi, formatge, llegums i fins i tot begudes espirituoses. Un conjunt de productes que compten amb segells que en certifiquen l'origen de proximitat i la qualitat. Aquests són tots els productes amb Denominació d'Origen Protegida (DOP) i Indicació Geogràfica Protegida (IGP) de Catalunya.
DOP i IGP: quina diferència hi ha?
Els segells DOP i IGP són segells europeus que certifiquen la qualitat i l'origen de proximitat dels productes alimentaris en un territori delimitat. Segons el Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació, la principal diferència és que els productes amb DOP han de realitzar totes les fases de producció a la zona geogràfica definida, mentre que els productes amb IGP només cal que realitzin un dels processos de producció a la zona delimitada. Un matís prou gran per tenir dos segells diferents, però que en cap cas fa que un sigui millor que l'altre; els productes DOP no tenen per què ser més bons que els IGP.
A Catalunya hi ha més de 30 segells diferents entre DOP i IGP. El vi i l'oli són els productes que més destaquen, amb fins a 12 segells diferents per als vins i 6 per als olis. No obstant això, Catalunya té productes amb DOP o IGP de gairebé tots els tipus: arròs, embotits, fruita, hortalisses o formatges, entre d'altres. Productes repartits per tot el territori català, des de l'Alt Urgell fins al Delta de l'Ebre, passant pel Priorat, les Garrigues, l'Empordà, el Penedès, el Pla de Bages, el Baix Llobregat o les terres de Lleida. Aquests són tots els segells DOP i IGP de Catalunya:
Oli
- DOP Garrigues
- DOP Siurana
- DOP Oli de la Terra Alta
- DOP Oli del Baix Ebre - Montsià
- DOP Oli de l'Empordà
Arròs
- DOP Arròs del Delta de l'Ebre
Begudes espirituoses
- IGP Ratafia catalana
- IGP Brandi del Penedès
Carn
- IGP Pollastre i Capó del Prat
- IGP Gall del Penedès
- IGP Vedella dels Pirineus Catalans
Embotits
- IGP Llonganissa de Vic
Fruita
- DOP Pera de Lleida
- DOP Avellana de Reus
- IGP Clementines de les Terres de l'Ebre
- IGP Poma de Girona
Hortalisses
- IGP Calçot de Valls
- IGP Patata de Prades
Llegums
- DOP Fesols de Santa Pau
- DOP Mongeta del ganxet
Pa i pastisseria
- IGP Pa de pagès català
- IGP Torró d'Agramunt
Formatges
- DOP Formatge de l'Alt Urgell i la Cerdanya
- DOP Mantega de l'Alt Urgell i la Cerdanya
- IGP Formatge Garrotxa
Vi
- DO Empordà
- DO Alella
- DO Penedès
- DO Pla de Bages
- DO Costers del Segre
- DO Priorat
- DO Conca de Barberà
- DO Montsant
- DO Tarragona
- DO Terra Alta
- DO Catalunya
- DO Cava
La majoria d'aquests productes amb DOP i IGP estan registrats al mapa de la plataforma Aliments d'Espanya del Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació. No obstant això, alguns no estan registrats a la plataforma, com la IGP Vedella dels Pirineus catalans o la IGP Formatge Garrotxa. Es tracta de segells més actuals que encara no consten en alguns registres oficials obsolets, però que són igual de vàlids que la resta i que sí que consten al registre oficial de la Unió Europea.