El dejuni intermitent consisteix a ingerir aliments només a unes hores determinades i fer dejuni la resta del temps. Existeixen diferents variants que depenen del temps total de dejuni i que solen expressar-se d'aquesta forma: 12:12. En aquest cas, s'ha de fer dejuni durant dotze hores i es pot menjar durant les altres dotze. És el més senzill, ja que només es tracta d'avançar el sopar, per exemple.
Per la seva part, el més estès és el de 16:8. En aquest cas, el dejuni s'haurà de complir durant 16 hores, per la qual cosa caldrà saltar-se un àpat de l'horari tradicional (esmorzar o sopar). També existeix l'opció del dejuni en dies alterns o de complir-lo només dos dies a la setmana. Independentment de quin sigui el que has escollit, les regles són sempre les mateixes, durant el dejuni no s'han d'ingerir calories ni nutrients.
Hidratació i prou
Qualsevol aliment que consumim té una resposta en el nostre organisme, sobretot en el sistema digestiu. I això és el que es pretén evitar perquè l'objectiu és que descansi per complet. Així doncs, durant la fase de dejuni només es poden beure líquids amb l'objectiu de no deshidratar-se, una cosa amb què els experts insisteixen. A més d'aigua, també està permès el cafè (no pas més de dues tasses) i les infusions (sempre sense edulcorants).
Amb la part de dejuni ja clara, anem a buscar la franja del dia en què sí que està permès consumir aliments. Realment, és aquí on es produeixen més errors. En part per la desinformació, però també per la falta de planificació. Per a algunes persones, aquesta alarma al rellotge és l'equivalent a començar un període en què tot val, tirant per terra tot el treball i esforç anterior. Per a altres, amb la idea de reforçar el sacrifici realitzat, poden arribar a quedar curts a l'hora de nodrir-se i això pot tenir conseqüències molt negatives en la seva salut.
Planificar bé què es menjarà
Per això és important planificar bé què es menjarà i només així es podrà plantejar un menú en el qual estiguin inclosos tots els macronutrients necessaris. En tenir menys àpats, el principal ha de ser molt completa i estudiada. El famós plat Harvard és un bon exemple, així com una guia per preparar els menús diaris. En aquest esquema, la meitat del plat està representat per vegetals i fruites. Un quart es reserva a proteïnes, donant prioritat a les més saludables com el peix, la carn magra, els ous o els llegums. Finalment, el quart restant serà ocupat per hidrats, millor apostar per la versió integral.
Alguns exemples vàlids per trencar el dejuni serien: salmó a la papillota amb una bona ració de verdures i una torrada de pa integral, llenties cuinades amb verdures i arròs integral, amanida verda enriquida amb quinoa i ou cuit o el clàssic pit de pollastre a la planxa amb carabassó i bolets saltats i una mica de pasta integral.
I recorda, a l'hora de valorar què pots menjar, pensa també com el cuines, ja que la diferència a l'aportació de calories pot arribar a ser considerable. Així, sempre és millor apostar per planxa o bullit que fregit.