En els últims anys, la cuina asiàtica s'ha convertit en una tendència culinària a l'alça. Per tot Barcelona proliferen els bufets de sushi, els restaurants xinesos i, seguint l'última moda gastronòmica, les barbacoes coreanes. No obstant això, la capital catalana concentra gran part de la diàspora filipina que arriba a l'estat espanyol, i el menjar d'aquest petit país del sud-est asiàtic no té res a envejar dels seus anàlegs més populars. Des de La Gourmeteria internacional volem introduir els plats més típics de l'arxipèlag i oferir una selecció dels millors restaurants filipins de la ciutat.
🍴 Els millors restaurants a Barcelona de menjars típics d'altres països
🍴 Els restaurants on menjar com un georgià a Barcelona (i no equivocar-se en demanar)
Què hi ha d'ulam?
En la cultura filipina, a l'hora d'asseure's a la taula u no pregunta "Què hi ha per menjar?", sinó "Què hi ha d'ulam?". Ulam en tagàlog significa "allò que acompanya l'arròs", normalment carn o peix, ja que aquest cereal és la base de cada àpat. Ocasionalment, també es pot sentir entre els comensals la frase "Vols sabaw?" referint-se al brou – normalment de verdures – que es posa sobre l'arròs per fer-ho més caldós. Kathy Mendoza, filipina establerta a Barcelona, recomana el garrí kawali (panxa de porc cruixent) amb bagoóng, una salsa de peix fermentada, o el pancit, un saltat de verdures amb fideus d'arròs que habitualment se serveix amb calamansi, un cítric que recorda a una llima en miniatura.
A les cases filipines no se sol menjar moltes postres – tret que es tracti d'una ocasió especial - i els dolços més típics, com l'halo halo, el llet flam o el puto, se solen menjar entre hores. Mendoza, encara que el seu dolç favorit és el llet flam (en l'elaboració del qual s'utilitzen més ous, quedant significativament més dens que un de casa nostra), les postres que menja amb més gust és l'halo halo, una preparació a base de llet evaporada i gel triturat que es prepara amb mongetes, lanka, ube, gelatina, ratlladura de coco i plàtan acompanyat amb gelat i/o flam, perquè, segons confessa, té un element de nostàlgia.
Restaurants recomanats per la diàspora filipina
Roberto Averión, cuiner d'origen filipí, recomana l'adob i el dinuguan com a plats a tastar; són, coincidentment, els menjars que més gaudeix cuinantels menjars que més gaudeix cuinant. L'adob és un estofat típicament a base de pollastre, mentre que el dinuguan es pot definir com un anàleg, però la base és de porc. El que més acostuma a agradar al paladar europeu, segons la seva opinió, és el pancit i els rotlles de primavera de les Filipines, els lumpiang shanghai.
🍴 Los hermanos
Kathy Mendoza i Roberto Averión freqüenten Los hermanos, considerat per molts el millor restaurant filipí de Barcelona. El seu nilaga, un brou que pot ser de pollastre o de vedella, és un dels plats més autèntics del lloc, que el comensal pot acompanyar amb una cervesa autòctona de les Filipines, la Red Horse, que, malgrat tenir un sabor molt lleuger, té força graduació d'alcohol i és millor prendre-la en moderació. Un altre dels plats que més èxit tenen a Los hermanos és el sisig, elaborat amb carn de porc i servit amb verdures, ou i calamansí.
Recomanacions: nilaga, sisig i barbacoa filipina.
📍 Carrer de Villarroel, 28, Barcelona.
🍴 Kasarap
És un dels més famosos de Barcelona, amb opció per demanar a domicili. El Kasarap, situat a l'Esquerra de l'Eixample, combina la tradició de la cuina filipina amb un ambient modern europeu. Els seus plats combinats destaquen en una carta, d'altra banda, molt variada, els plats de la qual, a més, seguint la cultura filipina, es mengen amb cullera i forquilla o directament amb les mans.
Recomanacions: plats combinats, chicken mami i pastís de iuca.
📍 Carrer del Consell de Cent, 141, Barcelona.
🍴 Pasa-pasa
El Pasa-pasa és un dels restaurants filipins més antics de la ciutat comtal. Dins del local hi ha una zona de karaoke que fa d'aquest establiment un dels llocs que més freqüenten les famílies filipines per organitzar celebracions com batejos o aniversaris. El que ho fa ideal per a aquestes ocasions és el bufet lliure del qual disposa; és un dels llocs on poder endinsar-se de ple en la cultura i la tradició filipines.
Recomanacions: viure l'experiència d'una festa acompanyat amb coneguts d'origen filipí.
📍 Carrer del Comte Borrell, 80, Barcelona.
Una curiositat de la cultura gastronòmica filipina és la manera de fer durant les celebracions familiars. Tradicionalment, el menjar no se serveix en plats a l'ús, sinó sobre fulles de plataner, que també fan d'estovalles. Moltes vegades hi ha una persona, generalment la responsable de preparar el menjar, que s'encarrega de servir als convidats una combinació de tots els plats cuinats.