Així com cal tenir sempre un mínim de rebost de base per poder afegir-hi, a cada temporada, els aliments que toquen per cuinar els àpats de cada moment, també és bo tenir llibres de referència que ens donin idees, ens ensenyin història, ens facin pensar o revoltar, enriqueixin el nostre receptari o simplement ens ajudin a cuinar millor. Com tota biblioteca, cadascú té els seus, però també acostuma a haver-hi coincidències perquè hi ha referents que són unànimement compartits.

4 llibres gastronòmics que van més enllà dels fogons

A casa som molt de llibre i de la teca i, per tant, en tenim per triar i remenar —per llegir voraçment, per consultar, per estudiar, per inspirar-nos... Si n'hagués de recomanar un grapat per començar, avui —demà ves a saber!— diria aquests: Jerusalem, Mare Mar, Historia de la Alimentación i The Kitchen Diariesla Nicolau no la poso perquè ja la coneixeu i per sort segur que ja la teniu tots a casa!

Jerusalem és un best-seller internacional del 2012 escrit per Yotam Ottolenghi i Sami Tamimi, una parella juevo-palestina expatriada a Londres que va recopilar 120 receptes de la riquíssima tradició culinària de la seva ciutat natal, Jerusalem, i de les seves respectives cultures i famílies. Com que compartim mar i clima, la majoria dels ingredients que fan servir els tenim al mercat de davant de casa, així que només es tracta de fullejar-lo i deixar-nos seduir per la gran varietat de plats que proposen, des de la mejadra (una manera totalment diferent i deliciosa de fer llenties amb arròs) a les mandonguilles amb llimona i faves, per dir-ne un parell a l'atzar. Hi ha molts plats vegetarians espectaculars. No te l'acabes, és addictiu.

Mare Mar és una joia nostrada acabada de sortir del forn. Només l'hauria pogut fer la Marina Monsonís, activista de la Barceloneta involucrada de sempre en mil i una lluites i germanors i que des del 2018 coordina La Cuina del Macba, «un espai de trobada i aprenentatge col·lectiu per compartir coneixements i experiències al voltant de la cuina». Amb gràcia, sensibilitat i ràbia polititzada, la Marina ens explica fil per randa com van deslletar son pare amb un musclo i les accions contra les granges de salmó a Islàndia, el suquet que cuinen al sindicat d'estibadors i com fan el cranc blau a Gaza. Mare Mar és un manual de sobirania alimentària, un receptari com cap i una història personalíssima del barri de la Barceloneta. Un llibre emocionant, imprescindible i mobilitzador.

Una sàvia selecció literària / Foto: Oriol Foix

The Kitchen Diaries és una introducció perfecta al món de Nigel Slater, un dels gastrònoms contemporanis de més anomenada. Aquest llibre és fantàstic: durant tot un any, Slater transcriu què cuina i què menja dia a dia, des d'àpats de festa major com un rostit d'ànec a plats senzills i reconfortants com una carabassa al forn amb salsa de tomàquet picant. Slater és un compendi, tot ho incorpora —curris, bolonyeses, elaboracions asiàtiques— i ens anima tàcitament a jugar i atrevir-nos amb altres gastronomies. L'edició és preciosa, les fotos són magnífiques i la majoria dels plats són accessibles i factibles —i una delícia, com la seva sopa de ceba o el seu pastís de llimona. És divertit mirar quin dia som i què va cuinar i provar de fer-ho: i així, com qui no vol la cosa, anar ampliant receptari.

Historia de la Alimentación són paraules majors: 1000 pàgines d'erudició meravellosa de més de cinquanta historiadors, coordinats per Louis Flandrin i Massimo Montanari, que recorren la prehistòria fins a l'actualitat i del Mediterrani als Estats Units. Esbrinem com era un festí fúnebre de l'antic Egipte, com s'interrelacionen religió, economia i alimentació o què va menjar la reina Peronella les cinc vegades que va visitar Sant Pere de Vilamajor l'any 1157. Per estudiar a fons o llegir a batzegades, un diumenge a la tarda qualsevol.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!