El codony és una fruita aromàtica típica de la tardor. Ara mateix es troba en el seu millor moment, per això et recomanem que l'introdueixis en la teva dieta diària i en les receptes que elaboris a casa. Amagat sota una pell de vellut, el codony és deliciós i aporta una infinitat d'aromes als nostres plats i elaboracions més creatives. És una fruita amb un baix contingut en sucres, tot i que pensem el contrari. Això és fruit de la manera en què la consumim, habitualment amb molt de sucre. Té múltiples propietats molt beneficioses per al nostre organisme i salut: ajuda a calmar els trastorns gàstrics, contribueix a reduir el nivell de colesterol, és diürètic i redueix la hipertensió. Normalment, no trobem aquest fruit en les receptes que cuinem o dels restaurants, tot i que té molts avantatges i com a complement aporta un gust diferent i exquisit a la resta d'aliments. Voleu saber en quins plats queda millor aquesta fruita? Nosaltres us portem 5 receptes amb codony exquisides amb què sorprendreu a tothom.
💥 Codonyat, la recepta
1. Amanida de magrana, codony i formatge de cabra
🕧 15 minuts / 🍴 Fàcil
Ingredients
- Enciam variat o canonges
- 200 g de codony
- 200 g de formatge de cabra
- 2 granades
- 10 g de pinyons torrats
- Oli d'oliva verge extra i sal
- Per la vinagreta: oli d'oliva, vinagre, sal i pebre
Recepta per fer Amanida de magrana, codony i formatge de cabra
- Primer preparem la vinagreta. Agafem tots els ingredients (oli d'oliva, vinagre, sal i pebre) i els barregem en un bol. Guardem.
- Tallem a dauets el formatge de cabra i el codony. Reservem.
- Muntem el plat. Agafem l'enciam variat o els canonges i fem una base.
- A sobre afegim els grans de granada, el formatge de cabra i el codony. En aquest ordre.
- Posem els pinyons torrats a mode decoratiu pel plat.
- Afegim la vinagreta per sobre. Ràpid, fàcil i molt sa!
2. Entrepà cruixent amb mozzarella i codony
🕧 15 minuts / 🍴 Fàcil
Ingredients
- Torrades de pa
- 60 g de mozzarella fresca
- Codony tallat a làmines finet
- Mantega
- Orenga
- Oli d'oliva verge extra i sal
- Opcional: salsa barbacoa
Recepta per fer Entrepà cruixent amb mozzarella i codony
- Farem servir una paella per torrar el pa. Untarem la paella amb una mica de mantega i quan s'estigui desfent posem les torrades. Les fem per totes dues bandes.
- Mentre el pa es torra, tallem la mozzarella fresca a làmines. Fem el mateix amb el codony.
- Ja podem muntar les torrades. Agafem el pa i el col·loquem en un plat i a sobre posem la mozzarella i el codony. Aquest pas l'hem de fer al moment de treure el pa perquè així la mozzarella es fon. Queda boníssima!
- Posem un polsim d'orenga per sobre, i un raig d'oli d'oliva i sal.
- Opcionalment, pots tallar l'entrepà a tires i sucar-lo en salsa barbacoa. Espectacular!
3. Empanades de formatge de cabra i codony
🕧 30 minuts / 🍴 Fàcil
Ingredients
- Oblees per empanades
- 1 rul·lo de formatge de cabra
- 1 ou
- 150 g de codony
Recepta per fer Empanades de formatge de cabra i codony
- Escalfem el forn 15 minuts a 180 °C.
- Tallem el rul·lo de formatge de cabra amb forma de cilindre d'1 cm de gruix.
- Tallem el codony finet i en forma de cilindre.
- Col·loquem les oblees en una safata amb paper de forn i les muntem: posem el formatge de cabra a sobre i al mig, i seguidament el codony.
- Cobrim cada empanada amb una altra oblea i segellem perquè no s'obrin amb l'ajuda d'una forquilla.
- Batem un ou i untem les empanades per sobre.
- Fornegem les empanades durant 15 minuts fins que tinguin un color daurat a 150 °C, vigilant que no es cremin. Agradaran a tothom!
🍴 Allioli de codony
4. Bacallà amb patates i salsa de codony
🕧 45 minuts / 🍴 Mig
Ingredients
- Codony
- 4 lloms de bacallà dessalats i nets
- 6 patates
- All
- Oli d'oliva verge extra, pebre i sal
- Farigola
Recepta per fer Bacallà amb patates i salsa de codony
- Escalfem el forn 15 minuts a 180 °C.
- Pelem les patates i les tallem a rodanxes fines. Guardem.
- Assaonem els 4 lloms de bacallà amb un raig d'oli d'oliva, pebre, sal i farigola. Els col·loquem en una safata amb paper de forn. Posem també les patates i les assaonem igual que el peix.
- Cuinem el bacallà i les patates al forn 20 minuts a 160 °C.
- Tallem el codony a dauets i el posem en un bol amb l'all, oli d'oliva, sal i pebre. Triturem fins a aconseguir una salsa.
- Traiem el peix i les patates del forn i emplatem. Tirem un raig de salsa de codony per sobre i... a gaudir!
5. Cistella de tomàquet, pernil i codony
🕧 15 minuts / 🍴 Fàcil
Ingredients
- 6 tomàquets madurs grans
- 200 g de pernil ibèric
- 200 g de codony laminat
- Brots de canonges
- Oli d'oliva verge extra, vinagre i sal
- Opcional: salsa pesto
Recepta per fer Cistella de tomàquet, pernil i codony
- Rentem els tomàquets, els tallem per la meitat i els buidem. Els assaonem amb oli i sal i reservem.
- Tallem el pernil i el codony a tires molt fines. Reservem.
- Emplatem els tomàquets i els omplim: posem el codony, el pernil i brots de canonges per sobre.
- Assaonem amb un bon raig d'oli d'oliva, vinagre i sal.
- També podem assaonar els tomàquets amb salsa pesto, però és opcional. Boníssims!
Si després de preparar aquestes 5 receptes exquisides amb codony teniu ganes de descobrir altres plats boníssims per cuinar-los a casa, en l'apartat Recomanacions de La Gourmeteria en trobareu de molt variats i fàcils de preparar: 5 receptes amb castanyes fàcils i sanes, 5 receptes amb carbassó que no et pots perdre... i moltes més. Mira quins aliments tens a casa o quin plat et ve més de gust provar i continua cuinant!