Quan arriba el fred, arriba també el moment de les carxofes, unes hortalisses saboroses amb moltes possibilitats a la cuina i, per descomptat, amb nombroses propietats saludables per al nostre organisme. La carxofa conté molt poques calories i té propietats diürètiques, per això és recomanable incorporar-la a la nostra dieta diària aquests dies posteriors als excessos de Nadal. És un aliment molt versàtil que ens permet sorprendre amb plats tan senzills com elaborats. A continuació, us proposem 5 receptes amb carxofa per triomfar a taula.

🌱 Carxofa: propietats, beneficis i consells

🌱 Com fer carxofes al microones, al forn o bullides
 

1. Xips de carxofa cruixents

🕧 30 minuts / 🍴 Fàcil

Ingredients

  • Carxofes
  • Oli d'oliva
  • Sal

Recepta per fer Xips de carxofa cruixents

  1. Les farem al forn, que és la manera més saludable i on menys oli absorbeixen. Escalfem el forn a 200 graus durant 15 minuts. Mentrestant, netegem les carxofes: traiem les primeres fulles i tallem el tronc. Tallem també la punta de la carxofa per deixar totes les fulles igual de rectes.
  2. Tallem les carxofes en làmines fines. Les col·loquem en un recipient i les assaonem amb oli d'oliva fins que quedin ben impregnades. 
  3. Les col·loquem en una safata amb paper de forn sense amuntegar-les i les coem entre 20-25 minuts a 180 graus. Hem de vigilar que quedin cruixents però sense torrar-se. 
  4. Quan estiguin, afegim un pessic de sal per sobre i ja les tenim. Es poden menjar així com si fossin patates o d'acompanyament a altres plats com cremes o amanides. 
Xips de carxofes / Foto: Cocinas Santos
Xips de carxofes / Foto: Cocinas Santos

2. Crema de carxofa

🕧 45 minuts / 🍴 Mig

Ingredients

  • 4 carxofes grans
  • 3 cebes tendres
  • 1 patata
  • Nata per a cuinar
  • Oli d'oliva
  • Pebre
  • Sal

Recepta per fer Crema de carxofa

  1. Primer de tot, hem de rentar bé les carxofes: traiem les primeres fulles i tallem el tronc. Les tallem per la meitat i traiem els pèls que pugui tenir a l'interior.
  2. Ara, tallem les verdures en quadrats iguals: les carxofes, les cebes tendres i la patata. En una cassola ja calenta amb un raig d'oli d'oliva, incorporem la verdura i deixem que agafi color, sempre remenant perquè no s'enganxi. Salpebrem.
  3. Cobrim amb aigua al ras i deixem coure a poc a poc fins que la verdura estigui ben tova. 
  4. Retirem una mica d'aigua si és necessari i incorporem la nata per a cuinar. Triturem fins que ens quedi una crema ben fina i rectifiquem de sal si és necessari. Podem menjar aquesta crema amb les xips de carxofa que hem vist abans.
Crema de carxofa / Foto: Cookidoo
Crema de carxofa / Foto: Cookidoo

3. Carxofes en tempura amb salsa romesco

🕧 40 minuts / 🍴 Fàcil

Ingredients

  • 1 kg de carxofes
  • Farina de blat
  • Aigua freda
  • Salsa romesco
  • Oli de gira-sol
  • Sal

Recepta per fer Carxofes en tempura amb salsa romesco

  1. Primer de tot, rentem bé les carxofes: traiem les primeres fulles i tallem el tronc. Les tallem per la meitat i traiem els pèls que pugui tenir a l'interior.
  2. Les bullim durant 15 minuts amb un pessic de sal. Han de quedar al dente.
  3. Mentrestant, preparem la tempura: barregem la farina amb aigua molt freda. Ha de quedar una textura semblant a les natilles.
  4. Posem una paella amb oli de gira-sol a escalfar. Escorrem bé les carxofes, les tallem al gust, les untem en la tempura i les fregim. Han de quedar cruixents. 
  5. Les col·loquem en un plat amb paper de cuinar per treure l'excés d'oli. Amb la salsa romesco queden boníssimes. 
Carxofa en tempura / Foto: Frigo
Carxofa en tempura / Foto: Frigo

4. Flors de carxofa amb all i julivert

🕧 20 minuts / 🍴 Fàcil

Ingredients

  • Carxofes
  • Oli d'oliva
  • All
  • Julivert fresc
  • Sal

Recepta per fer Flors de carxofa amb all i julivert

  1. Primer de tot, rentem bé les carxofes: traiem les primeres fulles i tallem el tronc. 
  2. Les bullim durant 15 minuts amb un pessic de sal. Han de quedar tovetes.
  3. Les retirem de l'aigua i les posem boca avall sobre paper absorbent fins que s'eixuguin.
  4. Ara, obrim les fulles una per una fins a arribar al cor. Han de semblar nenúfars. 
  5. En una paella molt calenta i amb un raig d'oli, fem les carxofes per les dues bandes, que agafin coloret.
  6. Quan estiguin enrossides, emplatem. A la mateixa paella fregim uns allets tallats molt fins que posarem per sobre de la carxofa amb una mica de julivert fresc tallat.
  7. Assaonem amb sal i un raig d'oli.
Flor de carxofa / Foto: Comiendo con Reyes
Flor de carxofa / Foto: Comiendo con Reyes

5. Carxofes farcides de pernil i formatge

🕧 30 minuts / 🍴 Fàcil

Ingredients

  • Carxofes
  • Pernil tallat a dauets
  • Formatge per gratinar

Recepta per fer Carxofes farcides de pernil i formatge

  1. Primer de tot, rentem bé les carxofes: traiem les primeres fulles i tallem el tronc. Retirem també la punta de la carxofa per deixar totes les fulles igual de rectes.
  2. Les bullim durant 15 minuts amb un pessic de sal. Han de quedar tovetes.
  3. Mentrestant, escalfem el forn a 200 graus durant 15 minuts.
  4. Quan estiguin les carxofes, les buidem una mica per dins, vigilant de no trencar-les i de no cremar-nos.
  5. Les omplim amb el pernil tallat a dauets i posem formatge per sobre.
  6. Les deixem 5 minuts al forn perquè el formatge quedi gratinat, i la carxofa i el pernil cruixent.
Carxofa farcida de pernil i formatge / Foto: SRecetas
Carxofa farcida de pernil i formatge / Foto: SRecetas

Si després de preparar aquestes 5 receptes exquisides i molt fàcils amb carxofes teniu ganes de descobrir altres plats boníssims per cuinar-los a casa, en l'apartat Recomanacions de La Gourmeteria en trobareu de molt variats i ràpids de fer: 5 receptes amb castanyes fàcils i sanes5 receptes amb carbassó que no et pots perdre... i moltes més. Mira quins aliments tens a casa o quin plat et ve més de gust provar i continua cuinant!