Quan arriba el fred, arriba també el moment de les carxofes, unes hortalisses saboroses amb moltes possibilitats a la cuina i, per descomptat, amb nombroses propietats saludables per al nostre organisme. La carxofa conté molt poques calories i té propietats diürètiques, per això és recomanable incorporar-la a la nostra dieta diària aquests dies posteriors als excessos de Nadal. És un aliment molt versàtil que ens permet sorprendre amb plats tan senzills com elaborats. A continuació, us proposem 5 receptes amb carxofa per triomfar a taula.
🌱 Carxofa: propietats, beneficis i consells
🌱 Com fer carxofes al microones, al forn o bullides
1. Xips de carxofa cruixents
🕧 30 minuts / 🍴 Fàcil
Ingredients
- Carxofes
- Oli d'oliva
- Sal
Recepta per fer Xips de carxofa cruixents
- Les farem al forn, que és la manera més saludable i on menys oli absorbeixen. Escalfem el forn a 200 graus durant 15 minuts. Mentrestant, netegem les carxofes: traiem les primeres fulles i tallem el tronc. Tallem també la punta de la carxofa per deixar totes les fulles igual de rectes.
- Tallem les carxofes en làmines fines. Les col·loquem en un recipient i les assaonem amb oli d'oliva fins que quedin ben impregnades.
- Les col·loquem en una safata amb paper de forn sense amuntegar-les i les coem entre 20-25 minuts a 180 graus. Hem de vigilar que quedin cruixents però sense torrar-se.
- Quan estiguin, afegim un pessic de sal per sobre i ja les tenim. Es poden menjar així com si fossin patates o d'acompanyament a altres plats com cremes o amanides.
2. Crema de carxofa
🕧 45 minuts / 🍴 Mig
Ingredients
- 4 carxofes grans
- 3 cebes tendres
- 1 patata
- Nata per a cuinar
- Oli d'oliva
- Pebre
- Sal
Recepta per fer Crema de carxofa
- Primer de tot, hem de rentar bé les carxofes: traiem les primeres fulles i tallem el tronc. Les tallem per la meitat i traiem els pèls que pugui tenir a l'interior.
- Ara, tallem les verdures en quadrats iguals: les carxofes, les cebes tendres i la patata. En una cassola ja calenta amb un raig d'oli d'oliva, incorporem la verdura i deixem que agafi color, sempre remenant perquè no s'enganxi. Salpebrem.
- Cobrim amb aigua al ras i deixem coure a poc a poc fins que la verdura estigui ben tova.
- Retirem una mica d'aigua si és necessari i incorporem la nata per a cuinar. Triturem fins que ens quedi una crema ben fina i rectifiquem de sal si és necessari. Podem menjar aquesta crema amb les xips de carxofa que hem vist abans.
3. Carxofes en tempura amb salsa romesco
🕧 40 minuts / 🍴 Fàcil
Ingredients
- 1 kg de carxofes
- Farina de blat
- Aigua freda
- Salsa romesco
- Oli de gira-sol
- Sal
Recepta per fer Carxofes en tempura amb salsa romesco
- Primer de tot, rentem bé les carxofes: traiem les primeres fulles i tallem el tronc. Les tallem per la meitat i traiem els pèls que pugui tenir a l'interior.
- Les bullim durant 15 minuts amb un pessic de sal. Han de quedar al dente.
- Mentrestant, preparem la tempura: barregem la farina amb aigua molt freda. Ha de quedar una textura semblant a les natilles.
- Posem una paella amb oli de gira-sol a escalfar. Escorrem bé les carxofes, les tallem al gust, les untem en la tempura i les fregim. Han de quedar cruixents.
- Les col·loquem en un plat amb paper de cuinar per treure l'excés d'oli. Amb la salsa romesco queden boníssimes.
4. Flors de carxofa amb all i julivert
🕧 20 minuts / 🍴 Fàcil
Ingredients
- Carxofes
- Oli d'oliva
- All
- Julivert fresc
- Sal
Recepta per fer Flors de carxofa amb all i julivert
- Primer de tot, rentem bé les carxofes: traiem les primeres fulles i tallem el tronc.
- Les bullim durant 15 minuts amb un pessic de sal. Han de quedar tovetes.
- Les retirem de l'aigua i les posem boca avall sobre paper absorbent fins que s'eixuguin.
- Ara, obrim les fulles una per una fins a arribar al cor. Han de semblar nenúfars.
- En una paella molt calenta i amb un raig d'oli, fem les carxofes per les dues bandes, que agafin coloret.
- Quan estiguin enrossides, emplatem. A la mateixa paella fregim uns allets tallats molt fins que posarem per sobre de la carxofa amb una mica de julivert fresc tallat.
- Assaonem amb sal i un raig d'oli.
5. Carxofes farcides de pernil i formatge
🕧 30 minuts / 🍴 Fàcil
Ingredients
- Carxofes
- Pernil tallat a dauets
- Formatge per gratinar
Recepta per fer Carxofes farcides de pernil i formatge
- Primer de tot, rentem bé les carxofes: traiem les primeres fulles i tallem el tronc. Retirem també la punta de la carxofa per deixar totes les fulles igual de rectes.
- Les bullim durant 15 minuts amb un pessic de sal. Han de quedar tovetes.
- Mentrestant, escalfem el forn a 200 graus durant 15 minuts.
- Quan estiguin les carxofes, les buidem una mica per dins, vigilant de no trencar-les i de no cremar-nos.
- Les omplim amb el pernil tallat a dauets i posem formatge per sobre.
- Les deixem 5 minuts al forn perquè el formatge quedi gratinat, i la carxofa i el pernil cruixent.
Si després de preparar aquestes 5 receptes exquisides i molt fàcils amb carxofes teniu ganes de descobrir altres plats boníssims per cuinar-los a casa, en l'apartat Recomanacions de La Gourmeteria en trobareu de molt variats i ràpids de fer: 5 receptes amb castanyes fàcils i sanes, 5 receptes amb carbassó que no et pots perdre... i moltes més. Mira quins aliments tens a casa o quin plat et ve més de gust provar i continua cuinant!