Qui no té ganes de castanyes a finals d'octubre o principis de novembre? És un aliment que, més enllà de totes les propietats positives, és ideal per degustar per aquestes dates. I no només soles, sinó que poden obrir un ventall molt ampli de receptes amb molts condiments sorprenents. Des de cremes, fins a salses, pollastres i un llarg etcètera. A continuació trobaràs 5 recomanacions de receptes diferents per fer aquests dies a casa vostra i aprofitar totes les possibilitats que ofereix la castanya. És inevitable que t'hagi vingut aquest capritx culinari.
5 receptes amb castanyes fàcils i saludables
Amb la Castanyada 2023 i la festa de Tots Sants, és d'allò més normal trobar els carrers de les nostres ciutats plens de parades de castanyes, moniatos i panellets. Però no només els carrers, també la cuina de casa nostra es vesteix amb els colors de la tardor fruit de les receptes i els plats que preparem aquests dies amb els productes de temporada, on la castanya és l'estrella. I és que és un aliment típic de la tardor que agrada a grans i petits, i que, com que no té gairebé greixos ni calories, esdevé el millor acompanyant per als nostres plats: cremes, salses, carns, postres... I no podem oblidar que és també la protagonista d'una de les cançons per excel·lència d'aquesta època:
"Quan ve el temps de collir castanyes
La castanyera, la castanyera,
Ven castanyes de la muntanya
A la plaça de la ciutat"
🌰 Castanyes a Barcelona 2023: mapa amb totes les parades
🕕 30 minuts / 🍴 Fàcil
Ingredients
- 150 g de castanyes pelades
- 150 g de mel
- 100 g de sucre
- 150 ml d’aigua
- ½ branca de canyella
- Oli d’oliva verge extra
Recepta per fer castanyes caramel·litzades
- Fem un tall a les castanyes i les deixem en remull durant 10 minuts.
- Passa't aquest temps, i deixant-les en el mateix recipient, les coem al microones a potència màxima durant 10 minuts, ben cobertes d'aigua.
- Un cop refredades, les pelem. A continuació, les bullim a foc suau en una cassola amb la mel, la canyella i el sucre durant 2 minuts.
- Deixem refredar i tornem a bullir dos minuts més. Això mateix ho haurem de fer dues vegades.
- Un cop acabat el temps, les deixem refredar, les eixuguem amb un drap suaument i les fregim en una paella amb oli fins que quedin daurades. Espectaculars!
🕛 120 minuts / 🍴 Mig
Ingredients
- 1 kg de castanyes pelades
- 1 l de brou de pollastre
- 1/4 l de nata líquida
- Sal
- Anís
- Oli d’oliva verge extra
Recepta per fer crema de castanyes
- Reservem entre 3-5 castanyes per poder fer la guarnició.
- Posem les castanyes en una cassola amb el brou de pollastre i uns quants grans d'anís, i deixem que es coguin sense pressa, a poc a poc, durant dues hores.
- Un cop passades les dues hores, afegim la nata líquida i deixem bullir durant un parell de minuts perquè s'integrin els diferents sabors.
- Un cop acabats aquests minuts, ho deixem reposar i quan es refredi ho passem per la batedora a velocitat màxima.
- Colem la crema perquè no ens quedi cap tros de castanya sense triturar. Si queda molt densa, es pot arreglar afegint més brou de pollastre. Afegim un pessic de sal i un raig d'oli. Ja la podem gaudir!
🕘 45 minuts / 🍴 Difícil
Ingredients
- 750 g de filet de bou
- 1 ceba
- 400 g de castanyes cuites i pelades
- 200 g d’orellanes
- 1 copeta de brandi
- 1 gotet de vi Pedro Ximénez
- 30 g de moll de l’os
- 300 ml de brou de carn
- 4-5 carquinyolis
- 30 g de xocolata negra
- 1 gra d’all
- Sal i pebre negre
- Oli d’oliva verge extra
- Mantega
Recepta per fer carn amb salsa de castanyes
- Pelem la ceba, la piquem, i la sofregim en una paella amb un raig d'oli i el moll de l'os picat.
- Mentrestant, trossegem les castanyes.
- Quan la ceba s'hagi enrossit, afegim el brandi i el vi Pedro Ximénez.
- Un cop evaporat l'alcohol, afegim el brou de carn i les castanyes trossejades. Ho deixem coent a foc suau durant 15 minuts.
- Amb els carquinyolis, l'all i la xocolata fem una picada, i l'afegim, juntament amb les orellanes tallades de forma regular, a la salsa de castanyes.
- Mentre espessa, afegim una porció petita de mantega, sal i pebre. Això li donarà una textura cremosa.
- Un cop feta la salsa, tallem el filet de bou al gust, salpebrem, i en una paella ben calenta amb un raig d'oli el segellem.
- Després, directe al forn a 200 °C durant 5 minuts.
- Quan hagin passat aquests 5 minuts, ja el podem servir acompanyat de la salsa de castanyes. Boníssim!
🕛 120 minuts / 🍴 Mig
Ingredients
- 1/2 kg de castanyes cuites i pelades
- 150 g de sucre
- 125 g de mantega
- 3 ous
- 100 g de cobertura de xocolata
Recepta per fer pastís de castanyes
- Posem les castanyes en un bol i les triturem amb el túrmix. Afegim el sucre i tornem a triturar.
- Quan està tot ben triturat, afegim la mantega prèviament fosa i triturem de nou tots els ingredients.
- Agafem els ous, separem els rovellons de les clares i muntem les clares a punt de neu. Ho afegim a la nostra barreja anterior i triturem. Fem el mateix amb els rovells.
- Quan tinguem una massa uniforme, la posem dins d'un motlle que hem untat amb mantega i ho deixem coure al forn a 180 °C durant 1 hora.
- Per una altra part, desfem la xocolata i quan el pastís s'hagi fet i refredat, el cobrim i el guardem a la nevera perquè la xocolata s'endureixi. A gaudir!
🕛 60 minuts / 🍴 Fàcil
Ingredients
- 400 g ametlla en pols
- 500 g sucre
- 200 g castanya
- 1 ou
- Pell ratllada d'una llimona
- Sucre glacé
Recepta per fer panellets de castanyes
- Bullim les castanyes ja pelades en una cassola amb aigua durant 40 minuts. Un cop cuites, les aixafem bé per fer un puré.
- Barregem les ametlles en pols amb el sucre, l'ou i la pell ratllada de la llimona, i afegim tot al puré de castanyes.
- Barregem bé fins a aconseguir una massa.
- Un cop feta, es fan les boletes i s'empolsen amb el sucre glacé.
- Les posem al forn durant 7 minuts a 220 °C al grill. Ja tenim els nostres panellets de castanyes.