Quan un pensa en Romania, el més segur és que el primer que li passi pel cap sigui la figura del comte Dràcula ocult a les entranyes d'algun dels tan característics castells que abunden en aquesta regió dels Carpats. No obstant això, aquest país de l'Europa de l'Est destaca per alguna cosa més que per ser l'escenari de la novel·la de Bram Stoker. La particularitat de la seva localització ha facilitat la influència de diverses cultures sobre tots els aspectes de la idiosincràsia del poble romanès, també en el que aquí ens interessa, que és la seva gastronomia.

Els plats de la cuina romanesa representen una autèntica cruïlla entre les tradicions culinàries russes, turques i hongareses, entre d'altres, sobre un fons indubtablement balcànic. Per sort, per degustar els diferents sabors que donen vida a la seva gastronomia, no hem de fer un viatge de tres hores amb avió; n'hi haurà prou amb passejar pels carrers de Barcelona per donar amb alguns dels racons on degustar les receptes més típiques de Romania.

🍴 Els millors restaurants a Barcelona de menjars típics d'altres països
 

La riquesa de la gastronomia romanesa, des de Transsilvània fins a les vores del Danubi

Entre mar i muntanya, el menú romanès ofereix tant plats tradicionals de peix com de carn i una abundant varietat de formatges, tant de vaca com d'ovella. Entre aquests últims, és pràcticament un requisit provar la brânză de burduf –literalment, "formatge en bossa"- un tipus de formatge salat de la zona transsilvana de sabor fort, però textura cremosa; o la urdă, un formatge més aviat dolç semblant a la ricotta italiana. Quant al peix, exceptuant la costa del Mar Negre, destaquen les espècies d'aigua dolça com la carpa, que es prepara rostida (crap la protab) però també marinada o farcida de nous i cuinada al forn; i el caviar dels esturions que recorren el Danubi.

Canviant el rumb a allò més tradicional, no podem deixar de banda el plat nacional de Romania, el sarmale, o cosa que és el mateix, fulles de col enrotllades i farcides de carn de porc picada i arròs, tot assaonat amb diferents herbes aromàtiques i servit juntament amb mămăligă, una polenta d'origen hongarès, encara que aquest extrem està subjecte a debat, ja que forma part de la gastronomia d'altres països circumdants com Sèrbia, Ucraïna i Bulgària.

El plat nacional de Romania és el 'sarmale', fulles de col farcides de carn picada i servides amb polenta i crema agra.

El mititei o mici, una espècie de salsitxes de porc i vaca fetes a la graella, és un altre menjar típic a les taules romaneses. Encara que la llegenda oficial data el seu origen a la cuina d'una posada de Bucarest l'any 1880, el cert és que el mici és herència turca, en concret, de la carn del kebab. A Romania, en comptes de pa de pita, se serveix acompanyat de mostassa i és un dels aperitius més típics del país, degustats preferentment amb una bona cervesa.

Els 'mici' són d'origen turc, encara que la tradició romanesa les ha nacionalitzat.

Per acabar, no podem deixar d'esmentar els dolços. Entre ells, el papanași, un pastís la massa del qual recorda a la de les rosquilles, que va farcit de l'esmentat formatge dolç urdă i coberts de crema agra i melmelada de cirera. I, tot i que encara falten uns mesos per a Nadal, a les cases romaneses mai no pot faltar durant aquestes dates el cozonac, pa dolç amb massa de mantega que s'enforna en forma de trena i que pot anar farcit de nous, fruites confitades o xocolata.

El 'papanasi' és un dolç que no podem deixar sense tastar si visitem un dels restaurants de menjar romanès que podem trobar a Barcelona.

A continuació, les recomanacions de La Gourmeteria sobre on tastar alguns d'aquests deliciosos plats els sabors dels quals ens faran viatjar fins als confins d'Europa.

Restaurants recomanats on menjar autèntics plats romanesos

🍴 La Mama Acasă

Restaurant romanès al 100%, des dels plats fins a les begudes, passant per la decoració i tot el servei, dins i fora de les cuines. Ofereix un abundant menú amb tots els plats més típics del país, amb entrants com els mici, polenta amb formatge i crema agra, però també adobats propis dels països de l'est, entre els quals destaquen els aperitius de col adobada i pebrots vermells en vinagre importats directament de Romania. Quan ens preguntin per què volem beure, la carta no decep amb una selecció de vins romanesos tant negres com blancs.

Recomanacions: Bomba de polenta i formatge, mici o mititei i, de postres, papanasi.

📍 Carrer Guitard, 41, Barcelona

🍴 Transilvania

El restaurant Transilvania neix del concepte de combinar receptes típicament romaneses amb la cuina internacional. A la carta podem trobar plats especialment pensats per compartir, així com una oferta vegana. No falten tampoc els plats de peix d'aigua dolça i les sopes tradicionals a base de carn fumada, sigui de boví o de porc.

Recomanacions: Sopa de mongeta blanca amb garró fumat, estofat de pollastre amb polenta, sarmale i les creps farcides de formatge dolç i coberts amb merenga.

📍 Carrer Provença, 99, Barcelona

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!