Cansat del típic be, el capó o la mateixa font de marisc? Et toca ser exercir d'amfitrió aquesta nit de Nadal i vols canviar les tradicions, però et falten idees? Aquí van tres receptes amb què sorprendre els teus convidats i aconseguir que acabin aplaudint després d'escurar fins a l'última gota del plat.
3 receptes per ressaltar a la nit de Nadal
Filet Wellington
Ha passat de ser considerada una recepta descatalogada pròpia de restaurants massa clàssics a tornar a alçar-se amb el títol de la més buscada. De fet, xefs de reconegut prestigi tornen a incloure-la a les seves cartes, tant la versió més clàssica amb carn com algunes novetats que inclouen peix. Els ingredients que necessites:
- Una peça gran de filet de vedella sense partir
- 4 cebes
- Mig quilo de xampinyons
- 1 bric petit de nata líquida per cuinar
- Una cullerada de Salsa Worcestershire
- 50 grams de paté
- Massa de pasta de full rectangular
- 1 ou per pintar la pasta de full
- Mostassa de Dijon
- Sal i bullis aromàtiques al gust com la farigola
Comencem trossejant i sofregint les cebes i els xampinyons. Quan siguin daurats, s'afegeix la nata líquida i la salsa Worcestershire. Es deixa que es cuini tot junt uns minuts i es reserva. Assaona el filet i segella'l en una paella a foc alt per tots els costats. També es deixa refredar. Quan les dues preparacions són fredes, estenem la massa de pasta de full i la cobrim amb el sofregit i repartim el paté. Després, untem bé el filet amb la mostassa i el col·loquem sobre la massa. Amb ajuda del paper de forn emboliquem la carn amb la massa i ens ajudem de l'ou batut per tancar els buits. Ja en la safata del forn acabem de pintar i es deixa cuinar entre 30 i 45 minuts. Depenent del gruix de la carn i del punt de cocció que ens agradi. Abans de partir i servir, ha de reposar uns 10 minuts. Unes verdures rostides són la millor companyia per a aquest plat tan contundent.
Rap en salsa americana
Aquesta recepta és ideal per a celebracions familiars en les quals no hi ha gaire protocol perquè la baralla per la salsa és gairebé un ingredient més. El que necessites abans que es posi a la taula és:
- Un rap tallat a trossos grans (per a quatre persones)
- Una ceba
- Mitja llauna de tomàquet triturat
- Un sobre de tinta de calamar
- Licor per flamejar tipus conyac
- Salsa Tabasco si vols donar-li un toc picant i un extra de pa de fogassa amb molta molla per sucar bé
Comença marcant el rap en una paella calenta amb una mica d'oli. Reserva el peix, afegeix una mica més d'oli i escalfa la ceba a foc lent. Quan sigui daurada, afegeix una mica de la tinta de calamar per donar-li aquest toc marró tan característic i la salsa de tomàquet. Arriba el moment de flamejar amb el licor triat. Quan la flama desaparegui, afegeix la salsa picant (si vols) i assaona. Si ho necessites, pots preparar el plat fins aquest punt amb temps i reprendre'l quan els teus convidats estiguin a la taula. Només hauràs d'escalfar la salsa i després afegir el rap. En 10 minuts (mentre degusten l'aperitiu) tindràs el plat llest per servir. Com a guarnició pots elegir entre patates fregides (si hi ha nens te'ls hauràs guanyat) o arròs salvatge. I recorda la doble ració de pa.
Rodó de gall dindi
Una recepta versàtil, lleugera i més econòmica per omplir de sabor taules molt freqüentades. Per a quatre persones necessites:
- 1 pit de gall dindi
- 10 talls de pernil o bacó
- 250 grams de carn picada de porc
- Un grapat d'orellanes, prunes seques i passes juntament amb un altre de pinyons
- 1 ceba
Prepara un sofregit amb la ceba, la carn picada i els fruits. Després estén sobre paper film els talls del pernil o el bacó i col·loca a sobre el pit de gall dindi obert i estirat. Assaona al teu gust i estén a sobre el sofregit. Amb ajuda del paper plàstic, enrotlla tots els ingredients i fixa'ls amb escuradents. Perquè quedi més cruixent, daura per tots els costats el rotllo en una paella abans d'introduir-lo al forn. En menys d'una hora tindràs el teu llest. Per donar-li un punt més vegetal pots afegir uns espinacs i si vols que estigui més sucós afegeix formatge al farcit. En aquest cas, com a guarnició et pots decantar per un puré de patates lleuger o un arròs amb pesto.