Cansat del típic be, el capó o la mateixa font de marisc? Et toca ser exercir d'amfitrió aquesta nit de Nadal i vols canviar les tradicions, però et falten idees? Aquí van tres receptes amb què sorprendre els teus convidats i aconseguir que acabin aplaudint després d'escurar fins a l'última gota del plat.

3 receptes per ressaltar a la nit de Nadal

Filet Wellington

Ha passat de ser considerada una recepta descatalogada pròpia de restaurants massa clàssics a tornar a alçar-se amb el títol de la més buscada. De fet, xefs de reconegut prestigi tornen a incloure-la a les seves cartes, tant la versió més clàssica amb carn com algunes novetats que inclouen peix. Els ingredients que necessites:

  • Una peça gran de filet de vedella sense partir
  • 4 cebes
  • Mig quilo de xampinyons
  • 1 bric petit de nata líquida per cuinar
  • Una cullerada de Salsa Worcestershire
  • 50 grams de paté
  • Massa de pasta de full rectangular
  • 1 ou per pintar la pasta de full
  • Mostassa de Dijon
  • Sal i bullis aromàtiques al gust com la farigola
Filet Wellington / Foto: Pexels

Comencem trossejant i sofregint les cebes i els xampinyons. Quan siguin daurats, s'afegeix la nata líquida i la salsa Worcestershire. Es deixa que es cuini tot junt uns minuts i es reserva. Assaona el filet i segella'l en una paella a foc alt per tots els costats. També es deixa refredar. Quan les dues preparacions són fredes, estenem la massa de pasta de full i la cobrim amb el sofregit i repartim el paté. Després, untem bé el filet amb la mostassa i el col·loquem sobre la massa. Amb ajuda del paper de forn emboliquem la carn amb la massa i ens ajudem de l'ou batut per tancar els buits. Ja en la safata del forn acabem de pintar i es deixa cuinar entre 30 i 45 minuts. Depenent del gruix de la carn i del punt de cocció que ens agradi. Abans de partir i servir, ha de reposar uns 10 minuts. Unes verdures rostides són la millor companyia per a aquest plat tan contundent.

Rap en salsa americana

Aquesta recepta és ideal per a celebracions familiars en les quals no hi ha gaire protocol perquè la baralla per la salsa és gairebé un ingredient més. El que necessites abans que es posi a la taula és:

  • Un rap tallat a trossos grans (per a quatre persones)
  • Una ceba
  • Mitja llauna de tomàquet triturat
  • Un sobre de tinta de calamar
  • Licor per flamejar tipus conyac
  • Salsa Tabasco si vols donar-li un toc picant i un extra de pa de fogassa amb molta molla per sucar bé
Rap en salsa americana / Foto: Pexels

Comença marcant el rap en una paella calenta amb una mica d'oli. Reserva el peix, afegeix una mica més d'oli i escalfa la ceba a foc lent. Quan sigui daurada, afegeix una mica de la tinta de calamar per donar-li aquest toc marró tan característic i la salsa de tomàquet. Arriba el moment de flamejar amb el licor triat. Quan la flama desaparegui, afegeix la salsa picant (si vols) i assaona. Si ho necessites, pots preparar el plat fins aquest punt amb temps i reprendre'l quan els teus convidats estiguin a la taula. Només hauràs d'escalfar la salsa i després afegir el rap. En 10 minuts (mentre degusten l'aperitiu) tindràs el plat llest per servir. Com a guarnició pots elegir entre patates fregides (si hi ha nens te'ls hauràs guanyat) o arròs salvatge. I recorda la doble ració de pa.

Rodó de gall dindi

Una recepta versàtil, lleugera i més econòmica per omplir de sabor taules molt freqüentades. Per a quatre persones necessites:

  • 1 pit de gall dindi
  • 10 talls de pernil o bacó
  • 250 grams de carn picada de porc
  • Un grapat d'orellanes, prunes seques i passes juntament amb un altre de pinyons
  • 1 ceba
Rodó de gall dindi / Foto: Pexels

Prepara un sofregit amb la ceba, la carn picada i els fruits. Després estén sobre paper film els talls del pernil o el bacó i col·loca a sobre el pit de gall dindi obert i estirat. Assaona al teu gust i estén a sobre el sofregit. Amb ajuda del paper plàstic, enrotlla tots els ingredients i fixa'ls amb escuradents. Perquè quedi més cruixent, daura per tots els costats el rotllo en una paella abans d'introduir-lo al forn. En menys d'una hora tindràs el teu llest. Per donar-li un punt més vegetal pots afegir uns espinacs i si vols que estigui més sucós afegeix formatge al farcit. En aquest cas, com a guarnició et pots decantar per un puré de patates lleuger o un arròs amb pesto.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!