La nostra xef Ada Parellada, especialista a reinterpretar els plats clàssics catalans al seu restaurant Semproniana a Barcelona, proposa un nou format per facilitar-te la vida als fogons i que no hagis de passar-te hores extra decidint què cuinar. És per això que aquesta setmana la cuinera catalana es concentra en el sorell i les 3 receptes boníssimes que es poden cuinar a partir d'aquest peix blau. Para atenció al vídeo i no et perdis cap detall —pas a pas, ingredients i molt més— per esbrinar com cuinar un tàrtar de sorell amb cruixent de pa d'arròs, un sorell a la Mediterrània i un llom de sorell amb pols d'ametlla, panses i pinyons.

Enfunda't el davantal, fes play i fes gana, gourmeter!


3 plats amb sorell

1. Tàrtar de sorell amb cruixent de pa d'arròs

Ingredients:

  • 300 g de sorell
  • Una escalunya
  • Un trosset de gingebre fresc
  • 50 ml de salsa de soja
  • 50 g de mostassa en gra
  • 100 g de maionesa
  • El suc de mitja llimona
  • Unes branques de julivert fresc
  • Unes fulles de menta fresca (opcional)
  • Unes oblees de paper d’arròs
3 plats Ada Parellada peix blau sorell / Foto: Martí Torres
Tàrtar de sorell amb cruixent de pa d'arròs / Foto: Martí Torres

Retirem les espines i la pell del sorell perquè ens quedin dos filets nets. Piquem a ganivet fins a aconseguir dauets ben petits. En un bol posem el sorell picat, escalunya picada, gingebre ratllat, soja, suc de llimona, mostassa en gra, maionesa i julivert picat. Barregem fins que tot queda ben amalgamat. Trenquem el paper d’arròs a trossos grans i el fregim en abundant oli de gira-sol calent. Fem el muntatge. A la base posem el paper d’arròs fregit i a sobre hi posem una cullerada de tàrtar de sorell. Acabem amb unes fulles de menta fresca.

2. Sorell a la Mediterrània

  • 2 sorells ben bonics en filets
  • 4 escalunyes (3 per al forn i una per a la picada)
  • 100 g d’olives negres de bona qualitat
  • Unes branques de julivert
  • 1 tomàquet
  • Oli d’oliva
  • Sal i pebre
3 plats Ada Parellada peix blau sorell / Foto: Martí Torres
Sorell a la Mediterrània / Foto: Martí Torres

En una safata posem un raig d’oli, les escalunyes filetejades, sal i pebre. Enfornem durant uns deu minuts a 180 °C. Ara hi posem els filets de sorell amb la pell cap avall. Salpebrem i tornem a posar un raig d’oli. Tornem a enfornar durant deu minuts. Mentrestant fem la picada. En un bol posem la ceba tendra picada, oliva negra picada, julivert picat, oli, uns daus de tomàquet pelat i barregem bé. Tan bon punt el sorell surti del forn, hi posem la picada mediterrània i a taula.

3. Llom de sorell amb pols d'ametlla, panses i pinyons

Ingredients:

  • 2 sorells ben bonics en filets
  • 100 g d’ametlla en pols
  • 4 manats d’espinacs frescos
  • 40 g de pinyons
  • 50 g de panses
  • Sal
  • Oli d’oliva
3 plats Ada Parellada peix blau sorell / Foto: Martí Torres
Llom de sorell amb pols d'ametlla, panses i pinyons / Foto: Martí Torres

Salpebrem els filets de sorell i els coem en una paella amb un bon raig d’oli a foc alt. Primer comencem per la part de la pell i quan sigui daurada li donem la volta. Passem el sorell a una safata que pugui anar al forn amb un raig d’oli i amb la pell cap avall. Cobrim amb ametlla en pols i enfornem a 180 °C durant 15 minuts o fins que l’ametlla sigui daurada. Salem el peix i el daurem en una paella amb una mica d’oli. A la mateixa paella on hem cuit el sorell, torrem els pinyons i quan siguin lleugerament daurats afegim les panses que prèviament haurem remullat. Ara hi posem els espinacs nets i trossejats i coem lentament fins que cedeixin. A la base del plat posem els espinacs i a sobre hi posem el sorell empanat d’ametlla.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!