La nostra xef Ada Parellada, especialista a reinterpretar els plats clàssics catalans al seu restaurant Semproniana a Barcelona, proposa un nou format per facilitar-te la vida als fogons i que no hagis de passar-te hores extra decidint què cuinar. És per això que aquesta setmana la cuinera catalana es concentra en el carabassó i les 3 receptes boníssimes que es poden cuinar només amb aquesta base. Para atenció al vídeo i no et perdis cap detall -pas a pas, ingredients i molt més- per esbrinar com cuinar uns palets de carabassó amb allioli exprés, una lasanya de carabassó i patata i un roll de carabassó.
Enfunda't el davantal, fes play i fes gana, gourmeter!
3 plats amb carabassó
1. Palets de carabassó amb allioli exprés
Ingredients:
- 1 carabassó
- 1 culleradeta de pols d’all
- 1 culleradeta de pebre vermell
- 1 culleradeta d’orenga
- 1 culleradeta de cúrcuma
- ½ culleradeta de gingebre
- Pebre negre
- 2 cullerades d’oli
- 50 g de formatge parmesà ratllat
Per a la salsa:
- 100 g de maionesa
- Una cabeça d’alls rostida (escapçada per la part de dalt, un raig d’oli, embolicada en paper de forn i enfornada durant 1 hora a 180 °C)
- Unes gotes de suc de llimona
- Mitja culleradeta de pebre vermell picant
Elaboració:
Tallem les puntes del carabassó i, sense pelar, el tallem a palets més o menys llargs, al gust. Barregem totes les espècies, amb l’oli i el formatge parmesà. Barregem els palets de carabassó amb totes les espècies i els distribuïm en una safata protegida amb un paper de forn. Enfornem a 180 °C durant 10 minuts. Han de quedar daurats i cruixents. Mentrestant fem l’allioli exprés, simplement barrejant la maionesa amb l’all rostit, el suc de llimona i el pebre vermell picant. Servim els palets de carabassó amb l’allioli exprés.
2. Lasanya de carabassó i patata
Ingredients:
- 2 carabassons
- 2 patates
- 200 g de sofregit de ceba i tomàquet
- 100 g de formatge parmesà ratllat
- 100 g de formatge emmental ratllat
- Orenga
- Sal i pebre
Elaboració:
Pelem les patates i les tallem tan fines com puguem a la mandolina. Tallem el carabassó, també a làmines, a la mandolina. En una safata que pugui anar al forn, posem una base de sofregit de ceba i tomàquet. A sobre hi anem superposant capes:
- patates + carabassó + formatge emmental + orenga
- patates + carabassó + sofregit de ceba i tomàquet + parmesà
I així anem superposant capes fins a acabar amb el material i arribar dalt el motlle. Tapem amb paper de forn i posem un pes a sobre. Enfornem a 180 °C durant una hora o fins que les patates siguin cuites. Destapem i tornem al forn durant 10 minuts més perquè enrosseixi i perdi la mica d’aigua que ha deixat anar el carabassó.
3. Roll de carabassó
Ingredients:
Per a la planxa de carabassó:
- 1 carabassó
- 1 ou
- 1 cullerada de formatge d’untar
- 40 g de formatge parmesà
- Sal
Per a la crema de formatge:
- 100 g de formatge d’untar
- Unes branques de porradell
- Un grapat de tàperes
- Dos tomàquets
- Uns talls de pernil salat
- Un enciam petit
Elaboració:
Escórrer bé el carabassó ratllat prement amb les mans (o posant-les amb una mica de sal sobre un colador). Barregem tots els ingredients de la planxa de carabassó en un bol. Estirem sobre un paper de forn. Enfornem a 180 °C durant 15 minuts, ha de quedar quallat però no massa torrat. Fem la crema de formatge, simplement barrejant el formatge d’untar amb el porradell picat i les tàperes també picades. Untem la planxa de carabassó. Posem unes làmines ben fines de tomàquet, uns talls de pernil salsat i unes fulles d’enciam net. Enrotllem la planxa sobre si mateixa, retirem les puntes i tallem a talls gruixuts.
Si no en tens prou i ets un fanàtic del carabassó o, en general, de les fruites i hortalisses, et recordem que pots consultar centenars i centenars de Receptes a La Gourmeteria d'ElNacional.cat.