La nostra xef Ada Parellada, especialista a reinterpretar els plats clàssics catalans al seu restaurant Semproniana a Barcelona, proposa un nou format per facilitar-te la vida als fogons i que no hagis de passar-te hores extra decidint què cuinar. És per això que aquesta setmana la cuinera catalana es concentra en les carxofes i les 3 receptes catalanes i originals que es poden cuinar només amb aquesta base. Para atenció al vídeo i no et perdis cap detall -pas a pas, ingredients i molt més- per esbrinar com cuinar un plat de pasta amb carxofes i cansalada, un saltat d'espinacs i carxofes i unes carxofes cruixents.
Enfunda't el davantal, fes play i fes gana, gourmeter!
3 receptes amb carxofes
1. Pasta amb carxofes i cansalada
Ingredients:
- 2 carxofes
- 200 g de cansalada curada
- 200 g de sofregit de tomàquet
- Uns 10 tomàquets cherry
- 150 g de formatge parmesà
- 400 g de pasta
Elaboració:
En una paella gran hi posem la cansalada tallada a daus, la coem a temperatura baixa perquè vagi suant. Quan sigui lleugerament enrossida la retirem. A la mateixa paella posem els cors de carxofa tallats a làmines fines. A foc lent, les fem coure uns 5 minuts, fins que cedeixin i siguin lleugerament rosses. Afegim aigua de la cocció de la pasta, el sofregit de tomàquet i els tomàquets cherry. Fem coure el conjunt uns cinc minuts. Hi posem la pasta cuita i força formatge parmesà. Sacsegem. Ara hi posem la cansalada i servim amb més formatge.
2. Saltat d’espinacs i carxofes
Ingredients:
- 4 carxofes
- 1 ceba
- 2 grans d’all
- 100 g d’espinacs frescos
- 150 g de formatge d’untar
- Julivert fresc
- Un raig de llet
- Oli d’oliva
- 4 ous
- Pebre vermell
- Julivert
- Sal
Elaboració:
Tallem la part superior de les carxofes i les posem en un bol que pugui anar al microones. Tapem i coem a potència màxima durant 6 minuts. Pelem les fulles externes i ens quedem amb els cors. Els tallem a quarts. Mentrestant, a una paella hi posem la ceba filetejada, amb un raig d’oli d’oliva. Fem coure uns deu minuts, fins que quedi ben confitada. Afegim els alls filetejats i coem un parell de minuts. Afegim els espinacs i les carxofes tallades. Sacsegem i coem fins que els espinacs cedeixen lleugerament. Salpebrem. Barregem el formatge d’untar amb el raig de llet i julivert fresc picat. Bullim els ous durant 4 minuts. Els refresquem immediatament i els pelem. Barregem pebre vermell amb oli d’oliva. A la base del plat posem una capa de formatge d’untar, a sobre els espinacs saltats amb carxofes. Acabem amb l’ou mollet i amb l’oli de pebre vermell.
3. Carxofes cruixents
Ingredients:
- 4 carxofes
- 100 g de formatge parmesà
- Oli
- Una cullerada de pebre vermell
- 200 g de pernil
- Farigola fresca
Elaboració:
Tallem la part superior de les carxofes i les posem en un bol que pugui anar al microones. Coem a potència màxima durant 6 minuts. Quan hagin perdut una mica de temperatura, retirem les fulles externes i les tallem en quatre. Sobre una safata de forn protegida amb un paper de forn, posem un raig d’oli, formatge parmesà i pebre vermell. Disposem les carxofes i posem una mica més d’oli. Enfornem a 200 °C durant 10 minuts. Donem la volta a les carxofes, ruixem amb una mica més d’oli i coem 5 minuts més. Servim sobre oli de pebre vermell i acabem amb pernil i farigola fresca.
Si no en tens prou i ets un fanàtic de les receptes de les carxofes o, en general, de la cuina catalana, et recordem que pots consultar centenars i centenars de Receptes a La Gourmeteria d'ElNacional.cat. Si, per altra banda, prefereixes tenir classificat què cuinar de dilluns a divendres, no et descuidis de mirar l'agrupador de batch cooking amb tots els ingredients, receptes i passos per fer mil i una meravelles gastronòmiques.