La nostra xef Ada Parellada, especialista a reinterpretar els plats clàssics catalans al seu restaurant Semproniana a Barcelona, proposa un nou format per facilitar-te la vida als fogons i que no hagis de passar-te hores extra decidint què cuinar. És per això que aquesta setmana la cuinera catalana es concentra en el cafè i les 3 propostes boníssimes que es poden cuinar només amb aquesta base. Para atenció al vídeo i no et perdis cap detall -pas a pas, ingredients i molt més- per esbrinar com cuinar una crema de cafè, unes costelles de porc amb un toc de cafè i unes galetes de cafè.
Enfunda't el davantal, fes play i fes gana, gourmeter!
3 plats amb cafè
1. Crema de cafè
Ingredients:
- 250 g de nata líquida d’un mínim del 35% de greix
- 200 g de xocolata blanca
- 30 g de cafè soluble
Elaboració:
Escalfem la nata líquida i hi dissolem el cafè soluble. Afegim la xocolata blanca i fonem bé. Passem a un bol, tapem a pell amb un plàstic film i deixem refredar un parell d’hores. Quan sigui ben fred, batem amb les barnilles elèctriques fins que prengui textura de nata. Reservem en una mànega pastissera. Té múltiples aplicacions. En aquest cas posem una mica de salsa de xocolata a la base d’un plat, omplim un vol-au-vent amb la crema de cafè i acabem amb cacau en pols.
2. Costelles de porc amb un toc de cafè
Ingredients:
- Una costella sencera de porc
Per al marinat:
- Sal
- Pebre negre
- Una mica de caiena en pols
- Orenga
- Tres grans d’all
- 100 g de llard de porc.
Per a la salsa:
- 200 g de salsa barbacoa
- 200 ml de cafè fort
- 30 g de vinagre
- 30 g de suc de llimona
- 30 g de salsa Perrins
- 100 g de sucre morè
- 50 g de llard de porc
Elaboració:
Embetumem les costelles amb la barreja d’espècies, l’all laminat i el llard. Deixem marinar una hora. Posem en una safata de forn, tapem amb paper de forn o d’alumini i enfornem a 100 °C durant 4 hores. Fem la salsa: simplement barregem tots els ingredients. Destapem les costelles, les cobrim amb la salsa i les coem a 180 °C durant uns 15 minuts o fins que quedin ben daurades.
3. Galetes de cafè
Ingredients:
- 20 g de cafè soluble
- 200 g de farina
- 180 g de mantega
- 100 g de sucre
- 100 g de sucre morè
- 1 ou
- 1 culleradeta de bicarbonat
- Sal
- 175 g xocolata
- 40 g nous picades
- 40 g avellanes picades
Elaboració:
Arenem la mantega freda tallada a daus amb la farina. Quan agafi textura sorrenca afegim els sucres, el bicarbonat, la sal, els ous, la xocolata i la fruita seca picada. Barregem amb les mans fins a aconseguir una mena de massa. Emboliquem amb plàstic film fent rul·los i refredem a la nevera durant un parell d’hores. Tallem a llunes i posem sobre una safata protegida amb paper de forn i enfornem a 180 °C durant uns 15 minuts.
Si no en tens prou i ets un fanàtic del cafè o, en general, de les propostes més sorprenents i estrambòtiques, et recordem que pots consultar centenars i centenars de Receptes a La Gourmeteria d'ElNacional.cat.