La nostra xef Ada Parellada, especialista a reinterpretar els plats clàssics catalans al seu restaurant Semproniana a Barcelona, proposa un nou format per facilitar-te la vida als fogons i que no hagis de passar-te hores extra decidint què cuinar. És per això que aquesta setmana la cuinera catalana es concentra en la llimona i les 3 propostes boníssimes que es poden cuinar només amb aquesta base. Para atenció al vídeo i no et perdis cap detall -pas a pas, ingredients i molt més- per esbrinar com cuinar unes galetes clivellades, un conill a la llimona i un peix marinat amb picada de verdures.
Enfunda't el davantal, fes play i fes gana, gourmeter!
3 plats amb llimona
1. Galetes clivellades
Ingredients:
- 80 g de mantega a temperatura ambient
- 80 g de sucre
- 1 ou gran
- La ratlladura d’una llimona
- El suc de mitja llimona
- 220 g de farina
- 7 g de llevat químic (mig sobre)
- Un pessic de sal
- Sucre i sucre glacé
Elaboració:
Batem la mantega amb el sucre fins que adquireixi una textura de crema. Afegim l’ou i tornem a batre. Ara hi posem la ratlladura de la llimona. Barregem. Mesclem la farina amb el llevat i la sal. Afegim a la barreja de mantega i sucre. Pastem fins a aconseguir una massa. L’emboliquem amb plàstic film i la refredem a la nevera durant un parell d’hores. Un cop freda, en fem petites boletes i les arrebossem primer amb sucre granulat i després amb sucre glacé. Les posem sobre una safata protegida amb paper de forn i enfornem a 180 °C durant uns 15 minuts. Fem refredar sobre reixeta.
2. Conill a la llimona
Ingredients:
- 1 conill trossejat
- 2 llimones
- 4 grans d’all
- Farigola i romaní
- 50 g de barreja de fruita seca
- Sal i pebre
- Brandi
- Vi blanc
Elaboració:
Salpebrem el conill. Escalfem oli en una paella i hi enrossim el fetge del conill prèviament salpebrat. Reservem. A la mateixa paella enrossim el conill salpebrat amb un raig d’oli, a foc fort. Afegim els alls laminats, les herbes i el suc de les llimones. Tapem i fem coure uns 10 minuts. Afegim el vi blanc i el brandi. Fem coure uns 10 minuts més, destapat. Fem una picada amb el fetge i la fruita seca. Deixatem amb el caldo del conill i tornem al foc. Coem uns 10 minuts més, a foc lent. Acabem amb un bon raig d’oli i servim.
3. Peix marinat amb picada de verdures
Ingredients:
- 400 g de làmines de peix blanc o blau (en el meu cas, trossets de la cua del déntol)
- Una llimona
- 2 tomàquets
- Una ceba tendra
- Dos grans d’all
- Mig pebrot vermell
- Unes 10 olives negres sense pinyol
- Porradell
- Sal i pebre
- Oli d’oliva
Elaboració:
Estirem el peix en una safata, el salem i el cobrim amb suc de llimona, la ceba tendra laminada i els grans d’all laminats. Fem marinar durant un mínim d’una hora a la nevera. Pelem els tomàquets, els traiem les llavors i els tallem a dauets. Tallem a dauets el pebrot i les olives negres. Piquem el porradell. Barregem la picada amb oli d’oliva. Quan el peix sigui marinat, el disposem sobre un plat, ben eixugat. Ho cobrim aprofitant l’oli. Acabem amb la ceba laminada.
Si no en tens prou i ets un fanàtic de la llimona o, en general, de les fruites i verdures, et recordem que pots consultar centenars i centenars de Receptes a La Gourmeteria d'ElNacional.cat.