La nostra xef Ada Parellada, especialista a reinterpretar els plats clàssics catalans al seu restaurant Semproniana a Barcelona, proposa un nou format per facilitar-te la vida als fogons i que no hagis de passar-te hores extra decidint què cuinar. És per això que aquesta setmana la cuinera catalana es concentra en el moniato i les 3 receptes boníssimes que es poden cuinar només amb aquesta base. Para atenció al vídeo i no et perdis cap detall -pas a pas, ingredients i molt més- per esbrinar com cuinar un hummus de moniato, un moniato farcit d'espinacs i ou ferrat i un pastís de moniato.
Enfunda't el davantal, fes play i fes gana, gourmeter!
3 plats amb moniato
En primer lloc, repassem el consell bàsic sobre com coure moniatos. Simplement, els posarem en una safata de forn i els enfornarem a 180 °C durant uns 45 minuts o fins que veiem que cedeixen al tacte.
1. Hummus de moniato
Ingredients:
- 200 g de moniato escalivat
- 200 g de cigrons cuits
- 50 ml d’oli d’oliva
- 1 cullerada sopera de tahina
- El suc de mitja llimona
- Mitja culleradeta de comí
- 1 culleradeta de pebre vermell dolç
- 1 gra d’all
- Sal i pebre
Elaboració:
Pelem i posem el moniato a la batedora amb els cigrons, l’oli d’oliva, la tahina, el suc de la llimona, el comí, el gra d’all, el pebre vermell, sal i pebre. Triturem fins a aconseguir una crema fina. La servim amb palets de verdures crues i acabem amb sèsam, farigola fresca, oli d’oliva i una mica més d’oli d’oliva.
2. Moniato farcit d'espinacs i ou ferrat
Ingredients:
- 4 moniatos escalivats
- 150 g d’espinacs frescos
- 4 ous
- 200 g de formatge
- Sal
- Pebre
Elaboració:
Tallem longitudinalment el moniato sense arribar a la base. Obrim i l’aixafem amb una forquilla. Salpebrem. Cobrim amb el formatge ratllat i gratinem al forn a 200 °C. Saltem els espinacs a una paella amb un raig d’oli i una mica de sal. Posem a sobre el moniato. Fem un ou ferrat i el posem per sobre. Acabem amb una mica més de sal i pebre.
3. Pastís de moniato
Ingredients:
- 250 g de moniato escalivat
- 180 g de mantega pomada
- 180 g de sucre
- 180 g de farina
- 10 g de llevat
- 5 g de bicarbonat
- Una culleradeta de canyella
- 125 g de iogurt
- 1 ou
Elaboració:
Batem la mantega pomada amb el sucre. Afegim l’ou, el iogurt i el moniato. Tornem a barrejar. Barregem la farina, el llevat, el bicarbonat i la canyella. Tamisem sobre la barreja anterior. Integrem amb una espàtula. Protegim un motlle de plum-cake amb un paper de forn i enfornem a 170 °C durant 40 minuts.