La nostra xef Ada Parellada, especialista a reinterpretar els plats clàssics catalans al seu restaurant Semproniana a Barcelona, proposa un nou format per facilitar-te la vida als fogons i que no hagis de passar-te hores extra decidint què cuinar. És per això que aquesta setmana la cuinera catalana es concentra en les pastanagues i les 3 receptes exquisides que es poden cuinar només amb aquesta base. Para atenció al vídeo i no et perdis cap detall -pas a pas, ingredients i molt més- per esbrinar com cuinar una amanida de tires de pastanaga amb vinagreta de cítrics, unes pastanagues glacejades i un secret de porc amb salsa especiada de pastanaga.
Enfunda't el davantal, fes play i fes gana, gourmeter!
3 receptes a partir de pastanagues (4 pers.)
Amanida de tires de pastanaga amb vinagreta de cítrics
- 4 pastanagues
- 1 branca d’api
- ½ ceba tendra
- Oli d’oliva
- ½ llimona
- 1 taronja
- 100 g de formatge fresc
- 10 fulles de julivert
- 100 g Barreja de fruita seca (pipes de carabassa, ametlla tallada en làmines i avellana torrada i picada, al gust)
- Sal i pebre negre
Pelem les pastanagues i fem tires amb un pelador. Les submergim en aigua i gel perquè quedin ben cruixents. Pelem l’api i el tallem a tires. També el submergim en aigua i gel. Pelem la ceba i la tallem també a làmines, la posem en remull i ho escorrem tot plegat. Triturem el julivert amb oli d’oliva i una mica de sal. Espremem la taronja per treure’n tot el suc i el reduïm fins que queda amb textura de xarop. El barregem amb l’oli d’oliva i hi afegim el suc de la llimona. Salpebrem i emulsionem. Amanim la pastanaga i l’api, ben secs. Al plat hi posem la pastanaga, l’api, el formatge fresc, la ceba tendra i acabem amb l’oli de julivert i la fruita seca.
Pastanagues glacejades
- 300 g de pastanagues no gaire gruixudes
- Una cullerada de mostassa
- 2 cullerades de vinagre de poma
- Una culleradeta de salsa Perrins
- El suc de mitja llimona
- Una cullerada de melmelada de taronja
- 75 ml d’aigua
- Oli d’oliva
- Pebre negre
- Sal
- Un iogurt
- Sèsam
- Menta
Escaldem les pastanagues en aigua bullent durant cinc minuts. Han de quedar al dente. Podem glacejar-les al forn o a la paella. Nosaltres ho farem en una paella. Posarem una mica d’oli, les pastanagues bullides i sal. Després afegirem el vinagre de poma, la cullerada de mostassa, la cullerada de melmelada de taronja, el suc de la mitja llimona, una cullerada de salsa perrins i una mica d’aigua (menys de mig got). A foc baix, anem glacejant-les fins que queden ben impregnades i lluents. En un plat posem una base de iogurt, les pastanagues glacejades, una mica de sèsam i menta picada.
Secret de porc amb salsa especiada de pastanaga
- 1 secret de porc
- 3 pastanagues
- Una ceba
- 2 grans d’all
- 100 ml de suc de llimona
- 30 ml de vinagre de Xerès
- 200 ml d’aigua
- Uns grans de pebre verd
- 1 bitxo sec
- 1 clau d’olor
- 2 cullerades de mel
- Oli d’oliva
- Sal
- Julivert
Ratllem les pastanagues i reservem. Sofregim la ceba amb una mica d’oli d’oliva, afegim els alls picats. Hi posem el vinagre i el suc de llimona. Afegim el pebre verd, el bitxo, el clau d’olor i la sal. Esperem que prenguin temperatura i hi posem la pastanaga. Sofregim uns minuts. Ara hi posem la mel i l’aigua. Fem coure fins que la pastanaga sigui tova. Podem servir així o triturar. Fem el secret a la planxa. El tallem a tires. Afegim els sucs a la salsa especiada. Servim el secret amb la salsa especiada. Acabem amb el julivert picat.
Si no en tens prou i ets un fanàtic de les pastanagues o, en general, de les receptes, et recordem que pots consultar centenars i centenars de Receptes a La Gourmeteria d'ElNacional.cat. Si, per altra banda, prefereixes tenir classificat què cuinar de dilluns a divendres, no et descuidis de mirar l'agrupador de batch cooking amb tots els ingredients, receptes i passos per fer mil i una meravelles gastronòmiques.