La nostra xef Ada Parellada, especialista a reinterpretar els plats clàssics catalans al seu restaurant Semproniana a Barcelona, proposa un nou format per facilitar-te la vida als fogons i que no hagis de passar-te hores extra decidint què cuinar. És per això que aquesta setmana la cuinera catalana es concentra en les patates i les 3 propostes boníssimes que es poden cuinar només amb aquesta base. Para atenció al vídeo i no et perdis cap detall -pas a pas, ingredients i molt més- per esbrinar com cuinar un pastís de patata, un rosti de patata i unes patates a la cassola.
Enfunda't el davantal, fes play i fes gana, gourmeter!
3 plats amb patates
1. Pastís de patata
Ingredients:
- 3 patates
- 1 ceba grossa
- 2 grans d’all
- 100 g de formatge gruyère
- 50 g de formatge parmesà
- 200 g de nata
- 30 g de mantega
- Sal
- Unes branques de farigola fresca
Elaboració:
Piquem o filetegem la ceba i els alls. Sofregim en una cassola amb la mantega, lentament, fins que caramel·litzi. Tallem les patates a la mandolina. Barregem ceba i all amb el formatge ratllat, la nata, sal i pebre. Barregem les patates filetejades amb la barreja anterior. En una safata que pugui anar al forn posem les patates tan bé com puguem, fent capes. Posem les patates en espiral i afegim la barreja de formatge a sobre. Acabem amb farigola fresca. Cobrim la cassola amb paper de plata o de forn. Enfornem a 150 °C durant dues hores. Ara traiem el paper de forn i fem gratinar amb una mica més de parmesà.
2. Rosti de patata
Ingredients:
- 1 patata
- 1 ceba
- 1 cullerada de midó de blat de moro
- Sal i pebre
- Oli d’oliva
Elaboració:
Tallem la patata a l'estil de les patates fregides ben primetes. Filetegem la ceba. Ho barregem tot amb el midó de blat de moro, sal i pebre. En una paella posem un bon raig d’oli d’oliva i rostim la patata amb la ceba, lentament, fins que queda cuita i ben enrossida. Podem estar-nos-hi uns deu minuts per cada rosti. En aquest cas ho hem acabat amb salsa romesco, allioli de porradell i salsa de formatge.
3. Patates a la cassola
Ingredients:
- 6 patates petites
- Un raig d’oli d’oliva verge
- 75 g de mantega
- 4 grans d’all
- Unes branques de farigola
- 300 ml de brou de verdures
- Sal i pebre
Elaboració:
Rentem les patates, les assequem i tallem els extrems d’ambdós costats. Escalfem l’oli en una paella i col·loquem les patates sobre una de les seves cares. Fregim a foc alt durant 5-7 minuts o fins que siguin ben daurades a la base. Girem i fregim per l’altra cara, durant un parell de minuts més. Afegim la mantega i quan s’hagi fos afegim els grans d’all sencers i les branques de romaní. Salpebrem. Reguem amb el brou, tapem la paella i coem a foc baix durant 50 minuts o fins que les patates siguin tendres. Retirem les patates de la paella i les branques de farigola i triturem la salsa. Colem i servim amb les patates ben calentes.
Si no en tens prou i ets un fanàtic de les patates o, en general, de les hortalisses i verdures, et recordem que pots consultar centenars i centenars de Receptes a La Gourmeteria d'ElNacional.cat.