La nostra xef Ada Parellada, especialista a reinterpretar els plats clàssics catalans al seu restaurant Semproniana a Barcelona, proposa un nou format per facilitar-te la vida als fogons i que no hagis de passar-te hores extra decidint què cuinar. És per això que aquesta setmana la cuinera catalana es concentra en els porros i les 3 propostes boníssimes que es poden cuinar només amb aquesta base. Para atenció al vídeo i no et perdis cap detall -pas a pas, ingredients i molt més- per esbrinar com cuinar un pastís senzill de porros, uns raviolis de pollastre i gorgonzola i una porrusalda o crema de porros amb bacallà.
Enfunda't el davantal, fes play i fes gana, gourmeter!
3 plats amb porros
1. Pastís senzill de porros
Ingredients:
- 6 porros
- Una làmina de pasta de full
- 300 ml de vi blanc
- 150 g de mantega
- Sal i pebre
- 200 g de mozzarella
- 10 filets d’anxova
- Farigola
Elaboració:
Tallem els porros a trossos homogenis. Fonem la mantega en una paella. Posem els porros, sal, pebre i el vi blanc. Tapem i fem coure uns 10 minuts. Destapem i daurem els porros per les dues bandes. Untem un motlle que pugui anar al forn amb mantega. Apinyem els porros, ben premuts, i cobrim amb la pasta de full. Pintem amb ou batut. Enfornem a 180 °C durant 25-30 minuts. Desemmotllem. Acabem amb unes boletes de mozzarella, uns bocins d’anxova i uns brins de farigola. És preferible deixar refredar el pastís abans de desemmotllar. Fins i tot, esperar l’endemà, guardat a la nevera. En el moment que el vulguem menjar, el reescalfem al forn a 180 °C durant 20 minuts.
2. Raviolis de pollastre i gorgonzola
Ingredients:
- 3 porros
- 200 g de pit de pollastre
- 150 g de Gorgonzola
- 50 ml de vi blanc
- 50 g de nous
- Oli d’oliva
- Sal i pebre
Elaboració:
Tallem els extrems del porro, fem un tall longitudinal i traiem les capes externes i tendres del porro. Les bullim durant un minut i mig i refresquem. Les assequem sobre un paper absorbent. Piquem la part interna del porro. En una paella amb un raig d’oli, coem el pollastre ben picat a foc mig-alt. Salpebrem. Afegim el porro picat, un raig de vi blanc i sofregim lentament fins que sigui ben tou. Passem a un bol i barregem amb el gorgonzola esmicolat i les nous. Barregem bé i farcim un extrem del porro, tanquem sobre si mateix en forma de triangle. En una paella, amb un raig d’oli i a foc mig, daurem els triangles per les dues bandes. Els servim amb la salsa que més ens agradi.
3. Porrusalda o crema de porros amb bacallà
Ingredients:
- 3 porros
- 2 patates
- 2 pastanagues
- 1 litre d’aigua o de brou de peix
- Oli d’oliva
- 400 g de bacallà dessalat
Elaboració:
Pelem i tallem a daus la pastanaga, la patata i el porro. En una olla amb un raig d’oli, fem sofregir la pastanaga, el porro i la patata, a foc lent fins que siguin tendres, però no agafin gaire color, durant uns vint minuts. Salpebrem. Cobrim amb aigua o brou de peix i fem bullir 20 minuts més. Triturem i, si cal, afegim una mica més d’aigua o brou perquè no quedi un puré gaire espès. Rectifiquem de sal i pebre. Tallem el bacallà a daus i el passem per una paella a foc alt, amb un raig d’oli. Servim la crema amb els daus de bacallà.
Si no en tens prou i ets un fanàtic dels porros o, en general, de les verdures i hortalisses, et recordem que pots consultar centenars i centenars de Receptes a La Gourmeteria d'ElNacional.cat.