La nostra xef Ada Parellada, especialista a reinterpretar els plats clàssics catalans al seu restaurant Semproniana a Barcelona, proposa un nou format per facilitar-te la vida als fogons i que no hagis de passar-te hores extra decidint què cuinar. És per això que aquesta setmana la cuinera catalana es concentra en les sardines i les 3 receptes boníssimes que es poden cuinar a partir d'aquest exquisit producte. Para atenció al vídeo i no et perdis cap detall —pas a pas, ingredients i molt més— per esbrinar com cuinar una coca d'escalivada i sardines, unes sardines teriyaki i unes sardines gratinades amb patates.
Enfunda't el davantal, fes play i fes gana, gourmeter!
3 plats amb sardines
1. Coca d'escalivada i sardines
Ingredients:
- Una làmina de massa de pizza
- 2 pebrots
- 2 albergínies
- 8 sardines
- 150 g de salsa romesco
- Oli d’oliva
- Sal
- Pebre negre

Amb un bufador (o a la flama de la cuina) escalivem la pell del pebrot. Deixem que es refredi i es cogui per dins. Pelem amb l’ajuda d’un paper i retirem les llavors. En fem tires. A una safata de forn posem l’albergínia. Salem i ruixem amb oli. Enfornem a 180 °C durant 45 minuts. Deixem refredar tapat. Pelem l’albergínia i en fem tires. Estirem la massa de pizza. Distribuïm les albergínies i els pebrots. Posem els filets de les sardines. Salpebrem i hi posem oli. Coem al forn 25 minuts a 180 °C. Quan surti del forn posem unes cullerades de salsa romesco.
2. Sardines teriyaki
Ingredients:
- 8 sardines a filets
- 50 g de farina
- 50 ml de salsa de soja (dues cullerades soperes)
- El suc d’una llimona
- 100 g de mel
- 50 ml d’oli de sèsam
- Oli d’oliva
- Sèsam torrat
- Brots

Enfarinem els filets de sardina i els daurem a una paella amb un raig d’oli a foc mitjà-alt. Les enretirem. A la mateixa paella hi posem la soja, el suc de llimona, l’oli de sèsam i la mel. Coem lentament fins que agafa textura de salsa. Retornem les sardines a la paella i les anem sacsejant lentament i les anem napant amb la salsa. Les passem al plat i les acabem amb sèsam torrat i uns brots.
3. Sardines gratinades amb patates
- 8 sardines en filets
- 2 patates
- Unes branques de julivert fresc
- 2 grans d’all
- Una cullerada de pebre vermell
- 50 g de pa ratllat
- Una llimona
- Oli d’oliva
- Sal
- Pebre

Pelem i laminem les patates. Les posem alineades en una safata protegida amb paper de forn. Les amanim amb sal, pebre i oli. Les enfornem durant 20 minuts a 180 °C. Distribuïm les sardines sobre les patates. Barregem julivert picat, all picat, pebre vermell, pa ratllat, la pell d’una llimona ratllada. Cobrim les sardines amb la barreja i gratinem 5 minuts a 200 °C.