L'ingredient principal de qualsevol entrepà és el pa. I això, que sembla una tremenda obvietat no sempre es té present i preparem un entrepà amb el primer pa que trobem. Fins i tot no tenim cap objecció en utilitzar pa del dia anterior i després queixar-nos que no era bo. Gestos que han degradat a l'entrepà a l'últim recurs quan es té gana.
En aquest cas, quan el pa ja és dur, una solució senzilla és torrar-lo. Fins i tot quan es refredi continuarà estant cruixent, que no és el mateix que dur.
Una altra opció és afegir-li una mica de greix perquè s'estovi. Això ha pogut sonar malament, però per greix també val un raig d'oli d'oliva verge extra. Pur sabor, a més d'un bon grapat de nutrients destacats.
El millor pa
Gustos a part, fins i tot per fer un entrepà podem classificar els pans. Al capdavant trobem els pans blancs amb molla, perquè el resultat sigui més tou, sucós i fàcil de mossegar. El tipus mollete és ideal, però també sol triomfar la xapata.
Al contrari, per a aquest tipus de receptes no són molt adequats els pans més secs com pot ser el de sègol, els valors nutricionals del qual ningú no posa en dubte, però la seva textura i sabor no sempre donen el resultat més òptim per a un preparat que estarà unes hores en una motxilla.
Per dins
Una vegada que tenim clar el pa, aquí van cinc ingredients que segur t'encantaran.
-
Tomàquet sec. Si ets molt fan del tomàquet, però no t'agrada que mulli el pa i passades unes hores tot estigui humit, aquesta nova versió t'enamorarà. A més de l'intens sabor que proporciona, al estar conservats en oli d'oliva, aconseguiràs amarar el pa, però sense que s'humitegi. Amb una mica de formatge curat, tindràs un entrepà gurmet.
-
Ceba caramel·litzada. La ceba crua de seguida s'imposa amb el seu gust de la resta d'ingredients. La versió caramel·litzada no només és més suau, també aporta un sabor diferent i fa l'efecte d'estar menjant un producte molt més casolà i elaborat. Però això no sempre implica que hàgim invertit molt més temps. La ceba caramel·litzada es conserva perfectament durant una setmana en un pot de vidre al frigorífic, raó per la qual pots aprofitar quan la cuinis per a una altra preparació i la tens sempre a mà.
-
Gambes o llagostins. Menjar d'entrepà no sempre ha de significar fer-ho ràpid, amb bàsics i renunciant a donar-se un caprici. Aprofita aquestes gambes o llagostins cuits que van sobrar del dinar del cap de setmana i afegeix una mica de ruca, tomàquet (la versió que més t'agradi) i algun amaniment suau i ja tens una delícia enllestida. Si vols un toc picant i donar-li un aire oriental, aposta per la salsa sriracha. Una altra opció que et tornarà boig és l'entrepà de gambes amb allada. Tal qual. Aquesta cassoleta a què només afegeixes una mica d'oli, all picat i una mica de picant, pot anar directament al pa. Si no l'has provat segur que ja estàs pensant quan fer-ho.
-
Vegetal. Però amb més gràcia que el típic d'enciam i tomàquet. En aquesta ocasió també es poden aprofitar les sobres d'un menjar o fer-ho pensant només al teu entrepà. Ara parlem de les verdures rostides o escalivada. Una mica d'albergínia amb uns pebrots vermells rostits... No es necessita res més.
- Fumats. Quan pensem a afegir una mica de proteïna a un entrepà o sandvitx sempre ens passa pel cap el típic embotit. Però així, ni aconseguim una dieta equilibrada ni variem el nostre repertori. Els fumats, tant el salmó com el bacallà o la truita són tan fàcils i còmodes com ho pot ser la llonganissa o el pernil, però el resultat canvia per complet.
Quin en provaràs primer?