Quan el ventre s'omple, sovint ho fa de forma sobtada i sense avisar. Encara que hi ha moltes causes que poden provocar aquest indesitjable efecte, sí que hi ha algunes precaucions que es poden prendre i la més senzilla és vigilar què mengem aquell dia.
I és que hi ha certs aliments que, per les seves propietats nutricionals, generen aquesta inflor tan poc desitjada durant el procés de digestió.
Aquí va una completa llista perquè puguis ajustar el teu menú:
-
Les begudes gasoses. És un dels productes més obvis de la llista, però també l'error que més es comet. I és que tant la platja com la piscina semblen estar unides de forma irremeiable amb una llauna fresqueta. Ja sigui d'un refresc, una cervesa o un vi negre d'estiu. I el pitjor és que no només en prenem una.
-
Vegetals crucífers. Si per donar-li aquesta última empenta a la dieta apostes per donar una presència més gran a les verdures, intenta evitar per tots els mitjans les d'aquest grup. Bròcoli, coliflor, col de cabdell i cols de Brussel·les són aliments saludables, plens de beneficis per a la salut i molt recomanables en qualsevol moment de l'any, menys quan vols evitar que el teu estómac s'infli. El motiu és que són les verdures que més gasos provoquen.
- Llegums. La raó és la mateixa que el punt anterior. Llenties o cigrons són una excel·lent font de proteïna vegetal, però solen provocar una bona quantitat de gasos i no hi ha cap truc que el pugui solucionar. Per això, per no renunciar a aquest producte tan saludable, l'únic consell és reduir-ne la ració.
-
Ceba. La base de qualsevol sofregit, juntament amb l'all, també pot donar-nos algun disgust. A més dels gasos que poden provocar, la ceba té un efecte molt particular en la sudoració canviant la seva olor. I ja se sap que a la platja i la piscina es pot suar molt... Un dos per un per evitar la ceba.
-
Fregits. Un bàsic a la platja, sobretot en les del sud de la península, on el peix fregit és la ració més consumida. Però aquí també incloem patates i qualsevol altre aliment fregit, més encara si va arrebossat. I és que aquest excés de greix, que s'acumula a les zones menys desitjades del nostre cos, també és complicada de digerir i genera digestions més llargues i pesades. El resultat visible immediat: tripa inflada.
-
Aliments integrals. Sí, escoltes tots els dies que són molt més saludables, però, si no estàs acostumat a consumir-los, millor aquell dia no et facis l'interessant amb un entrepà de pa integral o amb una amanida de pasta integral. Aquest tipus d'aliments tenen una aportació de fibra més gran i poden dificultar la digestió i, per tant, inflar l'estómac més del compte.
-
Sal. Els aliments molt salats no només ens obliguen a beure més líquids, també provoquen una gran quantitat de líquids. Per això, un menjar molt salat no només ens infla d'aigua la panxa, els seus efectes al llarg dels dies es poden apreciar fins i tot als turmells.
-
Mastegar xiclet. Ets dels que et portes xiclets a tots aquests llocs en els quals saps que no et pots rentar les dents? Molt bé per tu i per la teva dentadura, però no n'abusis. Millor mastegar-lo només uns minuts. Durant aquell temps estem mastegant i empassant-nos també molt aire i, sí, això provoca gasos.
-
Lactis. No tots afecten per igual, però hi ha certes persones amb alguna dificultat per digerir els lactis. No tanta com per generar molèsties, però prou com per veure que el seu ventre està més inflat després d'un batut o un iogurt.
-
Edulcorants artificials: Els edulcorants com el sorbitol, el xilitol o l'aspartam, presents en molts aliments i begudes "light" o sense sucre, poden causar flatulència i malestar digestiu. I si ja és incomodo un atac de gasos, una "urgència" pot arruïnar-te el teu dia en remull.
-
Sucre i brioixeria industrial. Aquesta combinació de sucres i greixos no només aconsegueix que l'endemà la bàscula indiqui una xifra més alta de la que esperaves. També tenen un efecte immediat en inflar-te com un globus.
Segur que aquesta llista t'ajuda a elaborar el menú més apropiat per a tu aquests dies, però recorda que cada persona és diferent així que el més apropiat és anar provant per saber què sí i què no afecta a la teva digestió.