La nostra xef Ada Parellada, especialista a reinterpretar els plats clàssics catalans al seu restaurant Semproniana a Barcelona, proposa un nou format per facilitar-te la vida als fogons i que no hagis de passar-te hores extra decidint què cuinar. És per això que aquesta setmana la cuinera catalana es concentra en les mongetes tendres i les 3 receptes espectaculars que es poden cuinar només amb aquesta base. Para atenció al vídeo i no et perdis cap detall -pas a pas, ingredients i molt més- per esbrinar com cuinar mongetes tendres a la carbonara, una amanida de mongetes tendres, albercoc i olives negres i un pastís de patata i mongeta tendra.
Enfunda't el davantal, fes play i fes gana, gourmeter!
Consells: com coure les mongetes tendres
→ Les mongetes han de ser tendres, això significa que com més flexibles millor, com més verdes millor i com menys granelludes millor. Retirarem les puntes i les tallarem com ens agradi millor, sabent que com més primes o menudes les tallem més ràpidament es couran quan les escaldem.
→ Tal com les hem tallat al vídeo, en un parell de minuts d’ebullició en tindrem prou. És important posar sal a l’aigua perquè ajuda a preservar el color verd (la clorofil·la). Esperarem que l’aigua trenqui el bull abans de posar-hi les mongetes.
→ És molt important trencar la cocció amb aigua amb gel. Un cop siguin fredes, ben colades, les guardarem en un recipient ben tapat. Ens aguantaran un màxim de 4 dies a la nevera.
3 receptes a partir de les mongetes tendres (4 pers.)
Mongetes tendres a la carbonara
- 500 g de mongetes tendres escaldades
- 50 g de ceba sofregida
- 150 g de cansalada fumada o guanciale tallada a daus
- 2 ous
- 100 ml de nata líquida
- 80 g de formatge parmesà ratllat
- Sal
- Pebre negre
Barregem la nata líquida amb els rovells d’ou i el parmesà ratllat. Salpebrem al gust. En una paella sense gens d’oli, fem suar la cansalada. Afegim la ceba sofregida i les mongetes tendres. Barregem i afegim la barreja de nata líquida i rovells. Sacsegem i servim.
Amanida de mongetes tendres, albercoc i olives negres
- 300 g de mongetes tendres escaldades
- 4 albercocs
- 1 ceba tendra
- 150 g de formatge de cabra tendre
- 80 g d’olivada (o 20 g d’olives negres triturades amb 100 ml d’oli d’oliva)
- Uns crostons de pa torrats
- Un gra d’all
- Oli d’oliva
En un bol posem les mongetes tendres i una cullerada d’olivada. Si és una olivada molt densa, allarguem amb oli i barregem bé. Tallem els albercocs a llunes. Tallem la ceba tendra a juliana. En un plat posem una base de mongeta tendra amanida, a sobre les llunes d’albercoc, una mica de formatge de cabra, la ceba tendra i acabem amb crostons de pa.
Pastís de patata i mongeta tendra
Per a la crema de mongeta tendra:
- 200 g de mongeta tendra escaldada
- 100 ml de brou de verdures
- 50 ml d’oli d’oliva
- Sal i pebre
- 100 g de mongetes tendres escaldades per acabar el plat
Per al pastís de patata:
- 4 patates
- Oli d’oliva
- Sal i pebre
Pelem les patates i les tallem tan fines com puguem. Les posem en un bol i les untem amb oli, sal i pebre. Protegim un motlle amb paper de forn i hi posem les patates superposades. Tapem amb paper de forn i posem pes a sobre. Coem al forn a 170 °C durant una hora. Un cop fred, el tallem a quadrats. Fem la crema de mongetes. Escalfem bé el brou de verdures i triturem les mongetes tendres. Emulsionem amb l’oli, sal i pebre. Escalfem les mongetes tendres per acabar el plat. Muntem el plat. A la base posem una bona cullerada de crema de mongetes. A sobre hi posem el quadrat de patata passat per la paella, unes quantes mongetes tendres per sobre i acabem amb una cullerada de maionesa.
Si no en tens prou i ets un fanàtic de les verdures o, en general, de les receptes, et recordem que pots consultar centenars i centenars de Receptes a La Gourmeteria d'ElNacional.cat. Si, per altra banda, prefereixes tenir classificat què cuinar de dilluns a divendres, no et descuidis de mirar l'agrupador de batch cooking del mes de juliol amb tots els ingredients, receptes i passos per fer mil i una meravelles gastronòmiques.