La nostra xef Ada Parellada, especialista a reinterpretar els plats clàssics catalans al seu restaurant Semproniana a Barcelona, proposa un nou format per facilitar-te la vida als fogons i que no hagis de passar-te hores extra decidint què cuinar. És per això que aquesta setmana la cuinera catalana es concentra en les mongetes tendres i les 3 receptes espectaculars que es poden cuinar només amb aquesta base. Para atenció al vídeo i no et perdis cap detall -pas a pas, ingredients i molt més- per esbrinar com cuinar mongetes tendres a la carbonara, una amanida de mongetes tendres, albercoc i olives negres i un pastís de patata i mongeta tendra.

Enfunda't el davantal, fes play i fes gana, gourmeter!

Consells: com coure les mongetes tendres

→ Les mongetes han de ser tendres, això significa que com més flexibles millor, com més verdes millor i com menys granelludes millor. Retirarem les puntes i les tallarem com ens agradi millor, sabent que com més primes o menudes les tallem més ràpidament es couran quan les escaldem.

→ Tal com les hem tallat al vídeo, en un parell de minuts d’ebullició en tindrem prou. És important posar sal a l’aigua perquè ajuda a preservar el color verd (la clorofil·la). Esperarem que l’aigua trenqui el bull abans de posar-hi les mongetes.

→ És molt important trencar la cocció amb aigua amb gel. Un cop siguin fredes, ben colades, les guardarem en un recipient ben tapat. Ens aguantaran un màxim de 4 dies a la nevera.

3 receptes a partir de les mongetes tendres (4 pers.)

Mongetes tendres a la carbonara

  • 500 g de mongetes tendres escaldades
  • 50 g de ceba sofregida
  • 150 g de cansalada fumada o guanciale tallada a daus
  • 2 ous
  • 100 ml de nata líquida
  • 80 g de formatge parmesà ratllat
  • Sal
  • Pebre negre
batch cooking mongetes tendres (1)
Mongetes tendres a la carbonara / Foto: La Gourmeteria

Barregem la nata líquida amb els rovells d’ou i el parmesà ratllat. Salpebrem al gust. En una paella sense gens d’oli, fem suar la cansalada. Afegim la ceba sofregida i les mongetes tendres. Barregem i afegim la barreja de nata líquida i rovells. Sacsegem i servim.

Amanida de mongetes tendres, albercoc i olives negres

  • 300 g de mongetes tendres escaldades
  • 4 albercocs
  • 1 ceba tendra
  • 150 g de formatge de cabra tendre
  • 80 g d’olivada (o 20 g d’olives negres triturades amb 100 ml d’oli d’oliva)
  • Uns crostons de pa torrats
  • Un gra d’all
  • Oli d’oliva 
batch cooking mongetes tendres (2)
Amanida de mongetes tendres, albercoc i olives negres / Foto: La Gourmeteria

En un bol posem les mongetes tendres i una cullerada d’olivada. Si és una olivada molt densa, allarguem amb oli i barregem bé. Tallem els albercocs a llunes. Tallem la ceba tendra a juliana. En un plat posem una base de mongeta tendra amanida, a sobre les llunes d’albercoc, una mica de formatge de cabra, la ceba tendra i acabem amb crostons de pa. 

Pastís de patata i mongeta tendra

Per a la crema de mongeta tendra:

  • 200 g de mongeta tendra escaldada
  • 100 ml de brou de verdures
  • 50 ml d’oli d’oliva
  • Sal i pebre
  • 100 g de mongetes tendres escaldades per acabar el plat

Per al pastís de patata:

  • 4 patates
  • Oli d’oliva
  • Sal i pebre
batch cooking mongetes tendres (3)
Pastís de patata i mongeta tendra / Foto: La Gourmeteria

Pelem les patates i les tallem tan fines com puguem. Les posem en un bol i les untem amb oli, sal i pebre. Protegim un motlle amb paper de forn i hi posem les patates superposades. Tapem amb paper de forn i posem pes a sobre. Coem al forn a 170 °C durant una hora. Un cop fred, el tallem a quadrats. Fem la crema de mongetes. Escalfem bé el brou de verdures i triturem les mongetes tendres. Emulsionem amb l’oli, sal i pebre. Escalfem les mongetes tendres per acabar el plat. Muntem el plat. A la base posem una bona cullerada de crema de mongetes. A sobre hi posem el quadrat de patata passat per la paella, unes quantes mongetes tendres per sobre i acabem amb una cullerada de maionesa.

Si no en tens prou i ets un fanàtic de les verdures o, en general, de les receptes, et recordem que pots consultar centenars i centenars de Receptes a La Gourmeteria d'ElNacional.cat. Si, per altra banda, prefereixes tenir classificat què cuinar de dilluns a divendres, no et descuidis de mirar l'agrupador de batch cooking del mes de juliol amb tots els ingredients, receptes i passos per fer mil i una meravelles gastronòmiques.