La nostra xef Ada Parellada, especialista a reinterpretar els plats clàssics catalans al seu restaurant Semproniana a Barcelona, proposa un nou format per facilitar-te la vida als fogons i que no hagis de passar-te hores extra decidint què cuinar. És per això que aquesta setmana la cuinera catalana es concentra en el cap del llom al forn i les 3 receptes originals que es poden cuinar només amb aquesta base. Para atenció al vídeo i no et perdis cap detall -pas a pas, ingredients i molt més- per esbrinar com cuinar un entrepà de llom amb tàrtara, llom fred amb salsa de coco i cacauet i arròs basmati amb verdures saltades i cap de llom de porc.
Enfunda't el davantal, fes play i fes gana, gourmeter!
Consells: com cuinar un cap de llom al forn perquè no quedi sec
→ Comprem un cap de llom, el salpebrem per tots els costats, l’impregnem d’oli, hi refreguem diversos tipus d’herbes aromàtiques. També podem fer un oli aromatitzat i impregnar-lo amb aquest.
→ El courem al forn a 180 °C durant 1 hora. Aproximadament són 500 g de carn i 20-25 minuts, però depèn de la forma de la peça, els gruixos, ja que no tots són iguals. Si les parts més gruixudes del llom estan crues utilitzeu-les pel saltat d’arròs, on donem una segona cocció al llom.
3 receptes a partir de cap de llom (4 pers.)
Llom fred amb salsa de coco i cacauet
- 3 talls de llom per persona d’1,5 cm
- 400 ml de coco
- 80 g de mantega de cacauet
- 1 llima
- Sal
- 2 carabassons
Farem la salsa, en una cassola hi posem la llet de coco, deixem que s’escalfi. Afegim la mantega de cacauet i deixem reduir el conjunt durant 5 minuts, vigilant que no vessi. Quan la tinguem reduïda és quan hi afegirem la pell de llima i la sal, important, en aquest punt no tornar al foc perquè perdríem l’aroma fresc a llima. Del carabassó en farem làmines. En el plat hi posarem els talls de llom, els naparem amb la salsa i per sobre hi posarem les làmines de carabassó que hem preparat.
Entrepà de llom amb tàrtara
- 4 pans de xapata o coca oberts i torrats
- 500 g de llom a làmines
- 400 g de maionesa casolana o comprada
- 75 g de cogombrets en vinagre
- 75 g de tàperes en vinagre
- 50 g de ceba tendra picada (només la part blanca)
- 1 cullereta de postres de mostassa Dijon
- El suc de mitja llimona
- 200 g d’espinacs
- Sal
Primer anem a fer la salsa tàrtara, barregem els cogombrets, les tàperes i la ceba tendra amb la maionesa. Hi afegirem també el suc de llimona, la mostassa i un polsim de sal. Sobre el cul del pa hi posem la maionesa, després unes fulles d’espinacs, i a sobre les làmines (ben fines) de cap de llom.
Arròs basmati amb verdures saltades i cap de llom de porc
- 600 g d’arròs basmati cuit
- 400 g de cap de llom tallat a daus
- 100 g de pebrot vermell tallat a daus
- 100 g de mongeta tendra tallada a rombes
- 100 g de pastanaga tallada a daus
- 75 ml de salsa de soja
- 150 g de la part verda de la ceba tendra
- Sèsam
- Pebre
Comencem saltant les verdures en una paella, amb oli d’oliva i a foc viu. Hi posarem el pebrot, la mongeta tendra i la pastanaga, i ho cuinarem durant 10 minuts, ho anirem saltant. Després hi posarem el llom i tornarem a saltar-ho tot. En aquest punt hi afegirem la salsa de soja i el pebre, saltarem uns segons i hi afegirem l’arròs i seguirem saltant. Servim i acabem amb les parts verdes de la ceba i sèsam.
Si no en tens prou i ets un fanàtic del cap llom i de la carn o, en general, de les receptes, et recordem que pots consultar centenars i centenars de Receptes a La Gourmeteria d'ElNacional.cat. Si, per altra banda, prefereixes tenir classificat què cuinar de dilluns a divendres, no et descuidis de mirar l'agrupador de batch cooking del mes de maig amb tots els ingredients, receptes i passos per fer mil i una meravelles gastronòmiques.