La nostra xef Ada Parellada, especialista a reinterpretar els plats clàssics catalans al seu restaurant Semproniana a Barcelona, proposa un nou format per facilitar-te la vida als fogons i que no hagis de passar-te hores extra decidint què cuinar. És per això que aquesta setmana la cuinera catalana es concentra en la samfaina i les 3 receptes magnífiques que es poden cuinar només amb aquesta base. Para atenció al vídeo i no et perdis cap detall -pas a pas, ingredients i molt més- per esbrinar com cuinar unes patates farcides de samfaina i gratinades amb brandada, pasta amb samfaina i curri de samfaina.
Enfunda't el davantal, fes play i fes gana, gourmeter!
3 receptes a partir de la samfaina (4 pers.)
Consell: com fer la samfaina?
La samfaina és molt fàcil, però necessita temps! Ara, a l’estiu, és el moment de fer-ne perquè les hortalisses estan en el seu millor moment. Feu-ne una quantitat considerable i congeleu-la o envaseu-la en pots esterilitzats i al buit. La recepta és el mínim de quantitat, si en voleu més, només heu de multiplicar els ingredients. Som-hi!!
Ingredients:
- 1 pebrot vermell
- 1 pebrot verd
- 1 albergínia
- 1 carabassó
- 200 g de sofregit de ceba i tomàquet
- 1 branca de farigola
- Oli d’oliva
- Sal i pebre
Rentem i tallem les hortalisses a daus, amb la seva pell. Si us fes molta mania la pell de l’albergínia, la podeu pelar o pelar-ne la meitat, a tires alternes. En una cassola posem un raig d’oli i el pebrot vermell. Deixem coure lentament. Quan veiem que està a mig fer, afegim el pebrot verd i el deixem coure uns minuts. I ara sí, hi posem la resta d’ingredients: l’albergínia, el carabassó, el sofregit i la sal i el pebre. Coem uns deu minuts i ja estarà a punt. En total, caldrà una cocció d’uns 30 minuts. Si el posem en pots de vidre, tanquem bé i els posem de cap per avall, farà el buit i es conservarà durant força temps.
Patates farcides de samfaina i gratinades amb brandada
- 4 patates mitjanes bullides senceres amb pell
- 400 g de samfaina
Per a la brandada:
- 300 g de bacallà
- 150 ml d’oli d’oliva
- 2 grans d’all
- 100 ml de nata líquida
- La polpa de les patates bullides

Buidem les patates i conservem la polpa, que afegirem a la brandada. Fem la brandada. Filetegem els grans d’all i els cobrim amb oli, coem tan lentament com es pugui perquè el que busquem és que l’aroma de l’all es transmeti a l’oli. Cobrim el bacallà d’aigua freda i el posem al foc. Quan trenqui el bull i faci bromera, apaguem el foc i colem. Un cop fred, retirem la pell i el posem en un pot de batedora. Hi posem l’oli perfumat d’all (colem perquè no volem triturar l’all, només volem l’oli) i triturem. Afegim la polpa de patata i la nata. Triturem fins a aconseguir una crema fina. Rectifiquem de sal i pebre. Si en tenim, el posem en una mànega pastissera. Farcim les patates de samfaina i cobrim amb brandada. Escalfem i gratinem al forn.
Pasta amb samfaina
- 300 g d’espaguetis
- 300 g de samfaina
- Un grapat generós de tàperes
- 4 ous
- Alfàbrega fresca

Escalfem la samfaina, posem la pasta acabada de bullir i una cullerada d’aigua de la cocció. Sacsegem per integrar els gustos. Afegim les tàperes i unes fulletes d’alfàbrega fresca. Fem uns ous ferrats i els posem sobre els espaguetis. Una mica de sal i a taula!
Curri de samfaina
- 400 g d’arròs (rodó o basmati) cuit
- 500 g de samfaina
- 400 ml de llet de coco
- Espècies: pebre vermell, curri, pebre negre i sal

En una paella o olla posem la samfaina a foc mitjà, quan estigui calenta hi afegim les espècies, donem unes voltes per activar-les amb la calor, seguidament posem la llet de coco i deixem que el conjunt es cuini 10 minuts. Si veiem que queda massa espès, hi afegim aigua. Rectifiquem de sal. Servim arròs i al costat el curri, podem acabar amb unes fulles d'alfàbrega.
Si no en tens prou i ets un fanàtic de les receptes d'estiu o, en general, de les receptes, et recordem que pots consultar centenars i centenars de Receptes a La Gourmeteria d'ElNacional.cat. Si, per altra banda, prefereixes tenir classificat què cuinar de dilluns a divendres, no et descuidis de mirar l'agrupador de batch cooking del mes de juliol amb tots els ingredients, receptes i passos per fer mil i una meravelles gastronòmiques.