La nostra xef Ada Parellada, especialista a reinterpretar els plats clàssics catalans al seu restaurant Semproniana a Barcelona, proposa un nou format per facilitar-te la vida als fogons i que no hagis de passar-te hores extra decidint què cuinar. És per això que aquesta setmana la cuinera catalana es concentra en la salsa pesto i les 3 receptes sensacionals que es poden cuinar només amb aquesta base. Para atenció al vídeo i no et perdis cap detall -pas a pas, ingredients i molt més- per esbrinar com cuinar un risotto verd de verdures, un rotllet de pollastre amb sobrassada i una focaccia de burrata.

Enfunda't el davantal, fes play i fes gana, gourmeter!

3 receptes a partir d'un pesto d'alfàbrega (4 pers.)

El pesto és una salsa tradicional italiana que s’elaborava al morter a partir d’ingredients crus. L’etimologia del nom ve de l’italià "pestar", que significa matxucar. De fet, és una picada, en la qual no hi pot faltar l’alfàbrega, la fruita seca, el formatge tipus parmesà i l’oli. A partir d’aquí, totes les variants són benvingudes, fins i tot canviar l’alfàbrega per altres herbes aromàtiques de fulla tova. L’aroma de l’alfàbrega és una meravella, però té l’inconvenient que s’oxida ràpidament i llavors la salsa adquireix uns colors foscos molt poc abellidors. Per evitar-ho hem d’escaldar uns segons les fulles d’alfàbrega i refrescar-les immediatament amb aigua amb gel. Les escorrem bé, les eixuguem amb delicadesa amb un paper de cuina i ja les podrem fer servir. Jo soc partidària de triturar primer la fruita seca amb l’oli i el formatge i afegir-hi les fulles d’alfàbrega al darrer moment, per evitar el triturat excessiu i també la possible oxidació.

Com cuinar la salsa pesto?

  • 35 g d’avellanes
  • 40 g alfàbrega
  • 60 g d’oli d’oliva extraverge
  • 75 g de parmesà ratllat
  • Mig gra d’all

Risotto verd de verdures

  • 200 g arròs bomba
  • Una ceba
  • Verdures verdes: espàrrecs, espinacs...
  • 800 ml de brou de verdures
  • 50 g de pesto
  • Vi blanc
  • Sal
  • Mantega

Amb aquests ingredients et permet fer un arròs vegetarià ple de sabor (només amb verdures).

batch cooking pesto 3
Risotto verd de verdures amb pesto / Foto: La Gourmeteria

Piquem una ceba petita. La sofregim en una paella amb un bon dau de mantega. Afegim un gra d’all picat i fem coure lentament. Ara, afegim l’arròs, el daurem i hi aboquem un bon raig de vi blanc. Deixem que evapori. Afegim cullerots de brou calent a mesura que els va absorbint, fins als 15 minuts de cocció. Anem remenant l’arròs contínuament. Tres minuts abans d’acabar la cocció, hi posem una bona quantitat d’espinacs frescos, els espàrrecs tallats ben petits i una bona cullerada de pesto. Rectifiquem amb sal i pebre i acabem amb un bon raig d’oli. Opcionalment, ho acabem amb formatge parmesà acabat de ratllar.

Rotllet de pollastre amb sobrassada

  • 4 filets prims de pit de pollastre
  • 50 g de pesto
  • 100 g de sobrassada
  • 4 talls de formatge
  • 50 g de ceba sofregida
  • 50 g de cuscús
  • Sal i pebre
  • Oli
batch cooking pesto 2
Rotllet de pollastre amb sobrassada i pesto / Foto: La Gourmeteria

Si els filets no són prou prims, els posem entre dos papers de forn i els estirem amb un corró o els aplanem amb una mà de morter o una massa. Els salpebrem. Els untem amb pesto. Posem unes làmines de formatge. A sobre hi posem un tros de sobrassada. Posem una mica de ceba sofregida. Els enrotllem sobre si mateix i els segellem, per la part que s’uneix el rotllet, en una paella ben calenta amb un raig d’oli. A una safata de forn posem els rotllets i els enfornem a 170 °C durant deu minuts. Al plat hi posem el cuscús hidratat, amanim amb el suquet que ha tret el pollastre i acabem amb el rotllet.

Focaccia de burrata

  • Una focaccia
  • Una burrata
  • 50 g de pesto
  • Un carabassó tendre
  • 50 g de fuet
  • Flor de sal
batch cooking pesto
Focaccia de burrata i pesto / Foto: La Gourmeteria

Tallem la focaccia per tal que ens quedi una base. També ho podem fer altres bases o amb pa. A sobre untem amb pesto, hi posem la burrata i acabem amb el carabassó fet espaguetis i trossets de fuet. Afegim una mica de flor de sal.

Si no en tens prou i ets un fanàtic del pesto i de les salses o, en general, de les receptes, et recordem que pots consultar centenars i centenars de Receptes a La Gourmeteria d'ElNacional.cat. Si, per altra banda, prefereixes tenir classificat què cuinar de dilluns a divendres, no et descuidis de mirar l'agrupador de batch cooking del mes de juliol amb tots els ingredients, receptes i passos per fer mil i una meravelles gastronòmiques.