La nostra xef Ada Parellada, especialista a reinterpretar els plats clàssics catalans al seu restaurant Semproniana a Barcelona, proposa un nou format per facilitar-te la vida als fogons i que no hagis de passar-te hores extra decidint què cuinar. És per això que aquesta setmana la cuinera catalana parla de l'arròs basmati i les 3 receptes delicioses que es poden cuinar només amb aquesta base. Para atenció al vídeo i no et perdis cap detall -pas a pas, ingredients i molt més- per esbrinar com cuinar una amanida d'arròs i llenties, arròs saltat i curri de tomàquet amb arròs.
Enfunda't el davantal, fes play i fes gana, gourmeter!
El consell
Abans de cuinar l’arròs, cal rentar-lo per treure part del midó i que, per tant, et quedi més lleuger i solt (cuinar segons fabricant).
Característiques
→ Ideal per a amanides, saltats i acompanyaments. A l'Índia, el seu origen era per a acompanyaments de curris.
→ Cuinar segons el temps que indiqui cada productor.
→ Se’l coneix pel seu aroma característica, entre floral i a nou.
Tres receptes a partir d'arròs basmati (4 pers.)
Amanida d'arròs i llenties
- 300 g de llenties
- 300 g d’arròs basmati
- 10 g d’anet fresc
- 10 g de menta fresca
- 10 g de julivert
- 10 g de porradell
- 150 g de pastanaga a dauets petits
- 150 g de pebrot vermell a dauets petits
- 150 g de carabassó a dauets petits
- Pinyons
- El suc de mitja llimona
- 3 anxoves
- Sal, pebre, herbes aromàtiques i oli d’oliva
- 2 ous durs
Fem la salsa, piquem les herbes ben fines i les anxoves, i ho posem tot en un bol. Afegim el suc de mitja llimona, afegirem l’oli d’oliva extra verge a poc a poc per a fer una vinagreta. En un bol gran hi posarem la vinagreta, les verdures tallades, els pinyons i l’arròs, i ho remenem. Servim als plats i a sobre hi posem mig ou dur a cada plat.
Arròs saltat
- 500 g d’arròs basmati
- 250 g de bacó a daus
- 4 ous
- 200 g de pebrot vermell a daus
- 200 g de carabassó a daus
- 200 g de pastanaga a daus
- 2 grans d’all
- Oli d’oliva i oli de sèsam, sal i pebre
En una paella a foc fluix sofregim el bacó perquè vagi traient el seu greix, que serà la base de l’arròs. Enretirem el bacó i el reservem. A la mateixa paella, hi afegim una mica d’oli de sèsam, sofregim l’all picat, afegim les verdures i les saltem uns minuts, afegim l’arròs i saltem un altre parell de minuts. En una paella neta amb oli d’oliva, farem una truita plana, a foc lent, la qual servirem tal qual al plat i a sobre hi posarem l’arròs, a l'estil truita oberta.
Curri de tomàquet amb arròs
- 6 tomàquets pera o 600 g de tomàquets cherry
- Ametlles torrades
- Una mica de safrà
- 2 grans d’all
- Un bitxo
- Un tros de gingebre
- Oli d’oliva
- 1 ceba o sofregit de ceba
- 1 culleradeta de curri
- Un polsim de comí
- Un polsim de pebre vermell picant o dolç
- 400 g de llet de coco
- 650 g d’arròs basmati bullit
- Una mica de julivert picat
Pelem els tomàquets i els tallem a llunes amb les llavors. En una paella posem la ceba sofregida amb els alls picats, i els enrossim lleugerament, afegim el bitxo i el gingebre ratllat i donem un parell de voltes. Ara hi afegim les espècies. Afegim els tomàquets tallats a llunes i la llet de coco i el safrà. Coure uns 12 minuts, tapat, a foc lent. Hi afegim les ametlles torrades. En un plat posem el curri de tomàquet i acabem amb l’arròs basmati.
Si no en tens prou i ets un amant dels arrossos o, en general, de les receptes, et recordem que pots consultar centenars i centenars de Receptes a La Gourmeteria d'ElNacional.cat. Si, per altra banda, prefereixes tenir classificat què cuinar de dilluns a divendres, no et descuidis de mirar l'agrupador de batch cooking del mes de maig amb tots els ingredients, receptes i passos per fer mil i una meravelles gastronòmiques.