La nostra xef Ada Parellada, especialista a reinterpretar els plats clàssics catalans al seu restaurant Semproniana a Barcelona, proposa un nou format per facilitar-te la vida als fogons i que no hagis de passar-te hores extra decidint què cuinar. És per això que aquesta setmana la cuinera catalana es concentra en la salsa romesco i les 3 receptes al·lucinants que es poden cuinar només amb aquesta base. Para atenció al vídeo i no et perdis cap detall -pas a pas, ingredients i molt més- per esbrinar com cuinar una amanida de mató i romesco, un caneló d’escalivada amb romesco i una romescada de corball.
Enfunda't el davantal, fes play i fes gana, gourmeter!
Consells: com fer un romesco d'estar per casa
- 1 cabeça d’alls
- 5 tomàquets escalivats
- 3 torrades de pa sec, pa torrat a la torradora o forn, o torrades comprades
- 75 g d’ametlles torrades, o qualsevol altre fruit sec que tingueu
- 2 cullerades de pebre vermell
- 1 cullerada sopera de vinagre (vi, poma, arròs, Mòdena o xeres)
- 7 branquillons de julivert
- Sal i oli d’oliva
En el vas de túrmix hi posem els grans d’alls escalivats, els tomàquets pelats i l’aigua que hi quedi. Després hi posem els fruits secs, el pa, les ametlles i les avellanes. Posteriorment, hi posem la sal i el pebre vermell. Afegim el julivert i triturem, ens costarà una mica, però insistim. Després hi afegim el vinagre i triturem, anem afegint l’oli a poc a poc fins a tenir un romesco emulsionat.
Consells: com conservar el romesco un cop fet
→ El romesco és una elaboració que podem congelar fàcilment, fins i tot la podem congelar en porcions, en glaçoneres i, així, depenent de l’elaboració i les persones, en podem treure més o menys.
→ Si el volem mantenir en nevera, hi hem de posar un dit d’oli d’oliva o gira-sol. D'aquesta manera, evitarem que els bacteris proliferin i ens surti floridura.
3 receptes a partir de romesco (4 pers.)
Amanida de mató i romesco
- 300 g de mató
- 300 g d’espinacs tendres
- 200 g de poma
- 200 g de ceba tendra
- 300 g de romesco
- 6 filets d’anxoves
- 10 tomàquets cherry
Tallem els tomàquets a llunes, les anxoves per la meitat, la ceba a juliana, i la poma a llunes. En els plats hi posem el mató, els espinacs, la poma, els tomàquets cherry i la ceba tendra. Per últim, hi posem els filets d’anxoves i el romesco diluït en oli, que actuarà com a salsa.
Caneló d’escalivada amb romesco
- 2 carabassons
- 3 albergínies escalivades (400 g) i la seva aigua
- 250 g de formatge de cabra
- 200 g de romesco
- Farigola
- Sal i pebre
Primer de tot farem la farsa, tallem l’albergínia farcida i la barregem amb el formatge de cabra esmicolat, ha de quedar una pasta força manejable, hi afegirem farigola picada. Posem la farsa en una màniga pastissera. Per fer la salsa, agafarem el romesco i el barrejarem amb l’aigua d’escalivar les albergínies, però no tota i caldrà vigilar la consistència. Laminarem el carabassó, descartant la primera làmina que serà tot pell, i les col·locarem una darrera de l’altra en vertical, però sobreposades entre elles per, posteriorment, enrotllar. Posem la farsa i enrotllem les làmines de carabassó. Si volem donar un toc de temperatura, les podem passar pel forn amb un raig d’oli perquè no s’assequi. Napem el caneló amb la salsa.
Romescada de corball
- 1 kg de corball net (demaneu que us el tallin en rodanxes i guardeu el cap, espines i aletes)
- 500 g de romesco
- 1 L d’aigua
- 4 patates bullides
- Sal i pebre
- Julivert picat
Amb les espines, el cap i les aletes farem un “fumet” molt ràpid, únicament ho posem tot en una olla cobrint amb 1 litre d’aigua. Si tinguéssim peles de ceba, fulles de porro o d’altres verdures congelades les hi podem posar per donar més sabor. I bullirem el conjunt durant 30 minuts. Després colem i ja tindrem un caldo amb consistència. En una olla, hi enrossirem el corball amb oli d’oliva, hi afegirem el romesco i després les patates pelades i tallades a talls grans. Hi posarem 1 litre del fumet que hem preparat, o si no aigua o fumet comprat, sal i pebre, i deixarem que cogui i redueixi durant 20 minuts. Per acabar, ho emplatarem i hi posarem julivert picat.
Si no en tens prou i ets un fanàtic del romesco o, en general, de les receptes, et recordem que pots consultar centenars i centenars de Receptes a La Gourmeteria d'ElNacional.cat. Si, per altra banda, prefereixes tenir classificat què cuinar de dilluns a divendres, no et descuidis de mirar l'agrupador de batch cooking del mes de juliol amb tots els ingredients, receptes i passos per fer mil i una meravelles gastronòmiques.