El formatger Eugeni Celery ens presenta aquesta setmana un peça elaborada amb llet de cabra a la Formatgeria Tòrrec, a la província de Lleida: el Blanch de Tòrrec. L'expert de la Formatgeria Eugene explica que el característic sabor d'aquest formatge és degut principalment a l'edat de les seves cabres, en la seva majoria velles, "que donen poca llet però d'una gran qualitat, amb un nivell de greix molt alt".
El Blanch de Tòrrec i la Formatgeria Tòrrec
La Montse i en Nicanor van iniciar l'any 2010 el camí per aconseguir tenir una formatgeria pròpia, i avui és la coneguda Formatgeria de Tòrrec. Cada dia cuiden les seves cabres, recullen la llet, la processen i la destinen a diferents elaboracions. Venen els productes a fires d'arreu de Catalunya, però també a diferents botigues d'Artesa de Segre i Granollers. També col·laboren amb l'enviament dels seus formatges al menú d'alguns bons restaurants catalans.
El formatge Blanch de Tòrrec està elaborat amb de llet crua de cabra. Formatge cilíndric de pell florida amb un pes d'uns 500-550 grams. Formatge de quallada làctica. Va rebre la medalla d'or a la categoria Formatges de Cabres Toves i Àcides al concurs de formatges artesans de Lladó el setembre de 2019.
Aquest formatge l'elaboren Montserrat Blanch i Nicanor Coscollola, propietaris de la Formatgeria Tòrrec una petita formatgeria ubicada al poble de Vilanova de Meià, al Montsec. Amb llet de cabra de ramat propi de cabres Murciano-Granadina. Elaboren mató, i altres delícies làcties com aquest Blanch de Tòrrec. Des de fa 5 anys aproximadament han iniciat el camí per aconseguir tenir una formatgeria pròpia, i avui dia és realment coneguda entre la població de la demarcació de Lleida. La Montse és veterinària i el seu somni era treballar amb animals i juntament amb l'ajuda del seu marit han fet possible aquest desig tan preat per a ella.
Formatge cilíndric de pell florida amb un pes d'uns 500-550 grams. Formatge de quallada làctica. Va rebre la medalla d'or a la categoria Formatges de Cabres Toves i Àcides al concurs de formatges artesans de Lladó el setembre de 2019.
El Blanch de Tòrrec és un formatge artesà de llet crua de cabra de coagulació àcida amb escorça natural florida. És un formatge de pasta tova, color ivori i textura cremosa amb 4 setmanes de maduració adquireix un meravellós sabor que recorda la nata agra degut principalment a la llet de cabra, té un final que perdura a la boca. Combina a la perfecció amb una llesca de pa cruixent i fruits secs, també es pot incorporar per acompanyar amanides tèbies, per enriquir sopes o per espessir les salses. Un cava Brut ben fred, és un maridatge insuperable.