La carabassa és l'estrella indiscutible de la tardor: és preuada tant a la cuina com en el món de la decoració, on tant adopta un paper terrorífic com alegra una habitació amb els seus tons ataronjats. El seu sabor dolç i la seva llarga llista de nutrients ens animen a treure-li tot el profit aquesta temporada. La carabassa és família d'altres hortalisses com el carabassó o el cogombre, i de fruites com el meló. El seu origen, com el de moltes altres hortalisses molt consumides avui dia, es troba a Amèrica. En aquest cas, a Mèxic i Guatemala. Tot i que aquesta versió està molt estesa, hi ha alguns historiadors que asseguren que els egipcis ja en consumien, de carabasses. A manca de més proves, el cert és que va ser en el segle XV quan es va introduir aquesta hortalissa en la dieta de la major part d'Europa. La que es consumeix en l'actualitat prové, en la seva gran majoria, de Canàries i Andalusia, ja que requereix d'un clima càlid per al seu cultiu.
💥 Aquests 9 aliments són ideals aquesta tardor per millorar l'estat d'ànim
Propietats nutricionals de la carabassa
La carabassa és un tresor nutricional al qual no se li dona tota la importància que es mereix. I és que no sols la seva carn és rica en nutrients, també ho són les seves llavors. El seu color taronja (el tipus més consumit a Espanya encara que n’existeixen moltíssims), ja ens avança que és rica en betacarotè, precursor de la Vitamina A, tan beneficiosa per a la pell. A més, també és rica en Vitamina C i en algunes dels grups B i E. Entre els minerals que aporta destaquen el potassi, el fòsfor, el magnesi, el ferro i el zinc, tots ells imprescindibles per al correcte funcionament del nostre organisme. Per la seva banda, les llavors de carabassa són riques en magnesi i triptòfan, la qual cosa les converteix en un piscolabis molt saludable.
Beneficis de menjar carabassa
Parlem d'una hortalissa que es digereix fàcilment i que posseeix un sabor melós que la fa molt atractiva al paladar. El fet de ser rica en Vitamina A, la converteix en un potent antioxidant que ajuda a l'organisme a lluitar contra els radicals lliures. Aquesta vitamina també és molt beneficiosa per al sistema cardiovascular, protegint el cor en regular tant la pressió arterial com el colesterol. Consumir carabassa a l'hivern és un dels millors hàbits que podem prendre a l'hora de prevenir els catarros i altres malalties, pel fet que els seus nutrients col·laboren per a mantenir unes defenses fortes. Com a extra, les propietats de la carabassa són beneficioses per a la salut ocular i l'aparell digestiu. A més, ajuda a controlar l'estrès i millorar l'insomni.
Com cuinar-la? Receptes per fer amb carabassa
🍴 Coses a tenir en compte al menú de tardor per als més petits
Igual que la pastanaga o el moniato, la carabassa dona espai a receptes tant dolces com salades. Les carabasses que es consumeixen amb més freqüència tenen una pell dura que cal retirar abans de consumir. Una vegada tenim separada la carn de les llavors, la podem enfornar, saltar o coure. No és convenient cuinar-la molt perquè no perdi les seves propietats, una cocció d'uns 15 minuts sol ser suficient. La carabassa és molt versàtil i té moltes possibilitats a la cuina, per això a continuació et proposem 4 plats per fer amb carabassa aquesta tardor que segur que t'encantaran:
- En sopa, en crema o puré com a complement al costat dels llegums o un guisat de carn o pollastre, així com a farciment de pasta.
- La crema de carabassa és un dels plats més socorreguts, però si no t'agrada el seu sabor melós i et sembla embafador, pots “corregir-lo” afegint un tomàquet.
- Una altra forma senzilla de degustar aquesta hortalissa és rostida. Afegeix-la a la safata del forn quan cuinis la teva pròxima escalivada, només has de partir-la en trossos grans.
- Sabies que el cabell d'àngel s'elabora amb carabassa i sucre? Sí, aquest és l'ingredient bàsic d'aquest farciment tan típic de molts dolços.
Com pelar una carabassa? El nostre consell
Gràcies a la seva pell, la carabassa pot conservar-se a casa durant setmanes sense problemes. Això sí, un cop pelada, el seu consum ha de ser immediat. Pelar la carabassa pot resultar una mica enutjós, motiu pel qual se sol vendre ja pelada i tallada. Una cosa que no només encareix el preu, sinó que també augmenta la seva petjada mediambiental en requerir de l'ús de plàstic. Un truc per a pelar-la sense esforç (o no gaire) és tallar-la per la meitat o en quarts i repenjar-la sobre una taula. Estar sobre una base estable farà més senzill anar retirant la pell mitjançant talls de dalt cap avall.