La clau per la qual molts els consideren un pilar fonamental en el futur de l'alimentació, així com en la lluita contra l'escassetat d'aliments, és que els cargols són una enorme font de proteïnes. A més, lliures de grasses i acompanyades d'altres nutrients com el calci, el fòsfor i el ferro, les propietats dels cargols són a prop del que molts criden superaliments. I és que, aquests animalets que tanta gràcia fan els petits en veure'ls al parc, contenen els aminoàcids necessaris per a l'organisme, encara que no tots en una proporció significativa.
Beneficis
Entre els beneficis que ens aporta una ració de cargols, destaca la protecció de l'agressió dels radicals lliures que ataquen les nostres cèl·lules. Gràcies als seus nutrients, enforteix aquest escut que ens protegeix de les agressions externes.
Un altre aspecte interessant és que la concentració de niacina permet l'assimilació d'energia, motiu pel qual solen ser recomanables després de la realització d'exercici.
Encara que el seu aspecte i textura no sempre transmeti aquesta idea, els cargols contenen diversos components que els converteixen en molt fàcils de digerir. Sent així aptes per a tota la família.
Menció a part mereix la part cosmètica i tots els productes que s'han elaborat amb la bava de cargol les principals característiques del qual en la regeneració (ideal per curar ferides) i la seva capacitat per allisar i tonificar la pell.
Com cuinar-lo?
Una dada important és que els cargols no tenen gaire sabor per si mateixos. És per això que abans de consumir-los se'ls dona menjar diferents herbes (sobretot aromàtiques) per a, a més de purgar-los, intentar aportar una mica de gràcia a la seva carn.
Després, cal triar una salsa perquè li aporti sabor. I aquest és el secret de les diferents receptes de cargols que trobem al llarg i ample del planeta.
A França és fàcil trobar-los amb pa ratllat i mantega d'all, al Marroc se solen cuinar en una sopa molt típica mentre que a Grècia els fregeixen per després afegir-los diferents condiments.
Això sí, en la majoria dels llocs es cuina el cargol amb la seva closca i se serveixen juntament amb un punxó per ajudar en la seva extracció.
Un dels plats que sempre triomfa són els cargols a la llauna, la recepta de la qual és senzillíssima
Receptes amb cargols
A Lleida ja estan preparant una de les seves festes gastronòmiques més populars, L'Aplec del Caragol, en la qual, òbviament, el cargol és el gran protagonista. I un dels plats que sempre triomfa són els cargols a la llauna, la recepta de la qual és senzillíssima, i que no porta salses.
Tan sols has de col·locar els cargols a la safata del forn sobre un bon llit de sal. S'afegeix una mica de licor, per exemple brandi, i es cuinen uns cinc minuts a 200 graus. Se n'afegeix una de picada d'all i julivert i es deixa enfornar uns altres 10 minuts.
Origen
Estem acostumats a què la carn i el peix es criïn en granges o piscifactories, però sabies que existeix granges de cargols?
Parlant amb propietat, la cria de cargols per a consum humà es denomina helicicultura. I, actualment, només a Espanya hi ha unes 200 granges, número que augmenta cada any ja que es tracta d'un negoci en plena expansió. I és que el nostre país es consumeix gairebé 20.000 tones anuals, una quantitat alta comparada amb altres països, però que no arriba ni a la meitat del que es consumeix a França.
El consell
Tots sabem que el millor moment per recollir cargols és després d'una tempesta de primavera, quan el cargol "treu banya", com diu la cançó infantil. A l'hora d'elegir-los, sempre cal apostar pels més grossos, ja que tenen més carn i no hi ha preocupar-se en excés per quins són comestibles i quins no, ja que la immensa majoria dels que viuen en els nostres camps són aptes per al consum humà.
Això sí, abans de consumir-los cal purgar-los. Això es fa per netejar-los en profunditat. El procés comença donant-los menjar enciam o altres herbes aromàtiques per a, d'una banda eliminar el que han menjat anteriorment, ja podria ser tòxic, i per una altra, per donar-los més sabor.