Tothom sap quan comença la temporada de castanyes, i és que l'aroma que desprenen les parades que ja s’han col·locat als carrers de les nostres ciutats i pobles, no només avisen que aquest fruit està en el seu millor moment, sinó també del fet que la tardor i la Castanyada 2022 ja és aquí. El principal avantatge d'aquest fruit (o llavor segons els experts) és que no té a penes calories ni greixos, amb la qual cosa esdevé el millor pica-pica o berenar de les tardes de tardor. El seu sabor és suau i dolç, afavorint així que agradi a tots i que sigui un ingredient agradable de menjar, associat a moments d'oci, sobretot si es consumeixen rostides o acabades de comprar en una paradeta del carrer. La castanya és aproximadament un 40% aigua, que es redueix de manera substancial quan es cuina, per això perd volum i agafa aquest aspecte arrugat. Entre els minerals que la componen destaquen el magnesi, el potassi, el ferro i el fòsfor. Mentre que en l'apartat de vitamines predomina la E i algunes del grup B (B1, B2, B3, B6, B9).

🌰 Castanyes a Barcelona 2022: mapa amb totes les parades

 

Beneficis de la castanya

✨ Les castanyes, ideals per a la teva salut i bellesa

 

En tractar-se d’un aliment ric en fibra i midons, és molt saciant, però alhora, poc calòric, reunint així els requisits d'un pica-pica perfecte. A més, els sucres presents en la castanya són d'absorció lenta, per la qual cosa estem davant d’un aliment molt adequat per a diabètics a l’hora d’evitar aquestes pujades d'insulina que provoquen altres aliments més dolços. Gràcies al seu contingut en calci, fòsfor i magnesi, les castanyes poden convertir-se en l'aliat perfecte a l'hora de lluitar contra l'osteoporosi i tenir uns ossos forts. Aquesta qualitat la comparteix amb un altre fruit sec com són les ametlles.

Castanyes al foc / Foto: Unsplash

Com es cuinen les castanyes

👉 Com coure castanyes a casa? 3 idees fàcils i ràpides al microones, al forn i bullides

 

Les dues maneres més comunes de coure les castanyes a casa són rostides o cuites. La primera pot realitzar-se com marca la tradició, al foc viu en una paella amb forats, embolicades en paper de diari si disposem de foc o, si volem ser més pràctics, al forn o, fins i tot, al microones. L'única precaució important és dur a terme un tall per a evitar que la pell exploti amb la calor i ajudar en el posterior pelat. Per a bullir-les se solen fer els mateixos talls i n'hi ha prou amb 15 minuts en aigua bullent perquè estiguin llestes. Aquesta cocció és més habitual quan les castanyes s'empraran per a altres receptes, com dolços, cremes o farciments.

Receptes amb castanyes

Una de les receptes més comunes i tardorenques és la crema de castanyes. En general, serveix qualsevol base de verdura a la qual després afegim les castanyes cuites i un brou abans de triturar. Les castanyes també donen un gran resultat com a part del farciment d'una carn, tant de porc, com d'au, aportant un sabor molt suau i dolç. En terreny de postres, l'estrella és la crema de castanyes dolces. Ideal per a untar en un bon tros de pa o emplenar un bescuit. O menjar-se-la a cullerades! Però sens dubte, el dolç més comú són els anomenats marrons glacé (o castanyes confitades), unes postres molt típiques del sud de França i el nord d'Itàlia.

Crema de castanyes dolces / Foto: Unsplash

Origen de la castanya

A la península Ibèrica hi ha nombrosos boscos de castanyers. De fet, en aquesta època estan molt sol·licitats, ja que a l'ésser un arbre de fulla caduca, el seu aspecte actual és la viva imatge de la tardor més acolorida i bucòlica. Però, a pesar que en gairebé totes les regions existeix un bosc amb un castanyer centenari, la veritat és que no és una espècie autòctona. Això sí, s'estima que va arribar als nostres boscos amb els romans. El seu origen és el Mediterrani Oriental, Orient Mitjà i el sud del mar Caspi. Això sí, hem de destacar que la castanya gallega gaudeix del reconeixement d'Indicació Geogràfica Protegida sota el segell IGP Castanya de Galícia.

El consell sobre la castanya

És important saber diferenciar entre les castanyes que són aptes per al seu consum i la resta de tipus, a pesar que poden semblar exactament iguals. L'única diferència és l'arbre del qual provenen. El Castanyer d'Índies o Castanyer d'Aigües és un arbre molt comú a les ciutats, ja que creix ràpidament i és molt fort. Són arbres de fulla caduca que cauen juntament amb el seu fruit. Per això, pot ser comú veure castanyes al carrer. Aquestes no són comestibles i poden ser molt tòxiques, tot i que tenen una utilitat en el món de la medicina.