Cirera o picota? Encara que són fàcils de distingir, en molts casos s'utilitzen els seus noms indistintament.
Propietats nutricionals
Igual com la resta de fruites, les cireres són riques en aigua, fibra vitamines i minerals. En el seu cas, entre les vitamines destaquen l'A i la C i algunes del grup B. Entre els minerals, en la seva composició abunda el fòsfor, el potassi i el magnesi.
Ja pel seu color, també podem endevinar que les cireres són riques en antioxidants pel que ens ajuden a lluitar contra els radicals lliures i retardar o evitar l'envelliment. Així doncs, una bona ració de cireres o picotes al dia ens ajuda a mantenir-nos sans i joves.
Beneficis
Aquesta petita fruita tan dolça i saborosa ens aporta molts beneficis com la seva acció diürètica i depurativa, l'actuar com un antiinflamatori natural o protegir el cor en millorar la circulació.
Però, sens dubte, l'extra que ens aporten les cireres i que tant valor cobra avui dia és la seva concentració en triptòfan, serotonina i melatonina. En definitiva, el còctel ideal per relaxar-nos, sentir-nos bé i descansar millor a la nit.
Així doncs, quan pensis que menjar cireres et fa sentir bé, has de saber que no es tracta d'una cosa subjectiva o que tan sols et segueixes per un antull o caprici, el que les cireres ens fan feliços també ho diu la ciència.
Com consumir-les?
El repte més gran quan es compren cireres és arribar a casa amb elles i no menjar-les totes pel camí. I és que aquesta fruita tan dolça senti de meravella a qualsevol hora i en qualsevol situació.
Directament de la capsa o bossa són una meravella (millor si les passem per l'aixeta abans) però també és molt valorada la seva melmelada. A més de ser una excel·lent forma de conservar-les, la melmelada o confitura en conjuga a la perfecció tant amb dolç com amb salat. Així doncs, és tan fàcil veure-la al costat d'una mica de pa per a l'esmorzar com amb formatge o fins i tot acompanyant carns.
Si vols innovar i apostar per la barreja de dolç i salat, la proposta és un filet amb salsa de cirera
Receptes amb cireres
Les cireres s'adapten a la perfecció a qualsevol recepta tradicional dolça com són pastissos, pans de pessic, galetes, gelats o batuts.
Sens dubte, a part més complicada o tediosa és la de treure l'os central. Existeix un desossador, però també hi ha altres trucs fàcils que ens poden ajudar. El més estès és utilitzar una palla (les normals per beure) i estrènyer just on hem tret la tija. L'os sortirà només per l'altre costat i gairebé sense embrutar.
Una vegada desossades les cireres, totes les receptes et resultaran molt fàcils. Si vols innovar i apostar per la barreja de dolç i salat, la proposta és un filet amb salsa de cirera.
Per a la salsa només has de cuinar les cireres (uns 200 grams per a unes quatre persones) en una cassola juntament amb suc d'una taronja. També pots afegir un bon raig d'un licor com whisky. Les deixes reduir foc lent fins que la seva consistència sigui espessa.
A l'hora d'emplatar, pots col·locar els filets a la planxa i ruixar amb la salsa per sobre i decorar amb unes cireres senceres.
Origen
El productor de cireres més important és Extremadura, sent la de la Vall del Jerte la gran protagonista. D'aquesta regió hem de destacar la picota, una cirera excepcional que té el segell de Denominació d'Origen.
La resta de cireres que podem trobar a les nostres fruiteries solen ser també espanyoles. Aragó és el següent productor a causa del seu alt nivell de collita, seguit de Catalunya, amb uns 9 milions de tones per temporada.
De fet, és a la província de Lleida on s'obtenen les cireres més cares, les Cherries Gourmet. Es tracta d'una fruita d'una mida més gran i que s'aconsegueix molt abans que la resta. El seu preu oscil·la entre els 65 i els 100 euros el quilo.
El consell
La clau per diferenciar a les picotes de la resta de cireres és que aquestes no porten cua, ja que es queda en l'arbre durant la recol·lecció. A més, les picotes són més petites i solen presentar un to més fosc.
Una altra diferència és la data en la qual arriben a les nostres fruiteries, una mica més tard que la resta de cireres. Això també ajuda que siguin les últimes que trobem en la temporada, sent possible trobar-les fins a finals d'agost.
La prova definitiva perquè no ens donin cirera comuna per picota (sobretot si indiquen que és amb Denominació d'Origen Protegida) és que les picotes són molt més dolces, sense gairebé aquest punt àcid que se sol diferenciar en les cireres. La seva carn és més tersa i també té menys quantitat ja que, a més de ser més petites, la seva llavor és més gran.