La xef del Semproniana, Ada Parellada, s'endinsa a les cases dels cuinòfils més intrèpids de Catalunya per resoldre dubtes setmanals sobre els productes del dia a dia. Des de verdures i tota mena d'hortalisses i fruites, fins a qualsevol mena de dolç, passant per la carn i el peix. Maneres per aprofitar els aliments en la seva esplendor, tècniques innovadores i consells que, en definitiva, ens faran gaudir d'una vida i un receptari més còmode als fogons de casa nostra. El consell revelador que aquesta setmana ens exposa la cuinera catalana és com aprofitar totes les parts d'un porro, un truc indispensable que no podràs deixar de fer servir.

Agafa llibreta i bolígraf, i fes play al vídeo per esbrinar tots els consells d'Ada Parellada d'aquesta setmana.

Com aprofitar totes les parts d'un porro

Llençar qualsevol part del porro és un pecat! Evitar el malbaratament alimentari comença per aprofitar totes les petites coses d'un producte; en aquest cas, el porro. Amb la part blanca en farem una magnífica Vichysoise o crema calenta a l’hivern; la part que verdeja és ideal per afegir als sofregits; i la part més verda s’ha d’anar guardant al congelador per afegir a tots els brous, siguin de carn, pollastre, peix o verdures. Amb un únic porro es pot fer un plat digne de restaurant que a més de deliciós té una pinta fabulosa.

Amb un únic porro es pot fer un plat digne de restaurant

Ingredients:

  • Un porro
  • 100 ml d’oli de gira-sol
  • Oli d’oliva
  • Sal
  • Pebre blanc
  • 150 g de formatge blau (o un formatge apujat de gust, per exemple, de cabra)
Ada Parellada com aprofitar porros plat
Plat fet amb totes les parts d'un porro / Foto: Martí Torres

Elaboració:

Separem el porro en les tres parts: blanca, verdosa i verda. Posem una olla amb aigua al foc. Afegim una culleradeta de sal. Quan trenqui el bull hi posem la part verda del porro. Fem coure 3 minuts. Traiem i, immediatament, submergim en aigua i gel. Triturem amb l’oli de gira-sol i sal. Colem i reservem. Aprofitem l’aigua per bullir la part blanca del porro tallada a bocins. Han de coure 5 minuts. Retirem i reservem. Piquem la part verdosa del porro i la sofregim a foc lent amb un raig d’oli i sal. A la mateixa paella on hem fet el sofregit, daurem a foc mitjà-alt les parts blanques del porro fins que prenguin un color apujat i bonic. Si tenim la sort que les arrels són molt fresques, les rentem, enfarinem i fregim en oli calent. Les salem acabades de fregir. Si les arrels són tirant a seques, les submergim en aigua per hidratar-les durant una hora, les eixuguem, les enfarinem lleugerament i les fregim en oli calent. Muntem el plat. A la base posem una bona cullerada de salsa verda. A sobre hi posem els trossos de porro blanc passat per la paella. A sobre hi posem el sofregit de porro i acabem amb les arrels fregides. Per augmentar el sabor del plat, acabem amb el formatge blau.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!