La xef del Semproniana, Ada Parellada, s'endinsa a les cases dels cuinòfils més intrèpids de Catalunya per resoldre dubtes setmanals sobre els productes del dia a dia. Des de verdures i tota mena d'hortalisses i fruites, fins a qualsevol mena de dolç, passant per la carn i el peix. Maneres per aprofitar els aliments en la seva esplendor, tècniques innovadores i consells que, en definitiva, ens faran gaudir d'una vida i un receptari més còmode als fogons de casa nostra. El consell revelador que aquesta setmana ens exposa la cuinera catalana és com fer una mona de Pasqua casolana, un truc indispensable que no podràs deixar de fer servir.

Agafa llibreta i bolígraf, i fes play al vídeo per esbrinar tots els consells d'Ada Parellada d'aquesta setmana.

Com fer una mona casolana

La mona és l'emblema de la gastronomia dolça durant la Setmana Santa a Catalunya. Si tens ganes d'aprendre com preparar-la a casa, no et perdis cap pas ni ingredient.

No et perdis cap pas ni ingredient

Ingredients:

- Per al pa de pessic bàsic:

  • 4 ous
  • 120 g de sucre
  • 110 g de farina
  • 1 pessic de sal

- Per encamisar el motlle:

  • 25 g de mantega
  • 20 g de farina

- Per l’almívar:

  • 150 g de sucre
  • 150 g d’aigua

- Per la trufa:

  • 150 g de xocolata
  • 150 g de nata líquida
  • 250 g de nata líquida
  • 150 g de melmelada de maduixa
  • 150 g d’ametlla torrada
Ada Parellada, la mona / foto: Carlos Baglietto
Mona de Pasqua casolana / Foto: Carlos Baglietto

Fem el pa de pessic bàsic. Separem els rovells de les clares. En un bol posem les clares amb un pessic de sal i comencem a batre amb unes barnilles elèctriques. Anem abocant 60 g de sucre en forma de pluja. Batem a màxima potència fins a aconseguir que la clara sigui ben ferma. En un altre bol, posem els rovells amb l’altra meitat del sucre (60 g) i batem a màxima potència fins que faci cordó, que vol dir que els rovells són ben blancs i ferms i es pot fins i tot dibuixar una lletra. Tamisem la farina. Anem posant cullerada de farina als rovells i cullerada de clares muntades. Fem moviments envoltants amb molta cura fins a aconseguir integrar la farina, però que no s’abaixin les clares. Anem combinant les cullerades de farina i de clares fins a acabar. Engreixem un motlle de 22 cm amb mantega i després hi escampem farina fent petits copets. Hi posem la barreja i enfornem a 170 °C 25 minuts. Fem l’almívar. En una cassola barregem l’aigua i el sucre i fem bullir tres minuts, a foc baix. Reservem. Ara fem la trufa. Veureu als ingredients que surt dues vegades nata amb diferents proporcions. No és un error és que primer farem una ganache i després la barrejarem amb nata muntada. Comencem fent bullir 150 g de nata. Quan sigui ben calenta, la retirem del foc i hi aboquem la xocolata. Barregem amb unes varetes fins que la xocolata es dissolgui del tot i quedi ben emulsionada. Deixem refredar. Muntem els 250 g de nata (cal que sigui freda!) amb una batedora elèctrica fins que sigui ben ferma i la integrem a la ganache freda (però que encara sigui tova). Posem dins una mànega pastissera i reservem. I per acabar, obrim el pessic per la meitat i pintem les dues parts amb l’almívar. El farcim amb melmelada de maduixes. Tapem i untem amb la trufa, allisem perquè quedi tot ben cobert. Acabem fent decoracions amb la trufa que ens quedi. Adherim l’ametlla torrada a les vores i ja ho podrem decorar al gust de cadascú amb figures de xocolata, ous, plomes i pollets!

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!