La xef del Semproniana, Ada Parellada, s'endinsa a les cases dels cuinòfils més intrèpids de Catalunya per resoldre dubtes setmanals sobre els productes del dia a dia. Des de verdures i tota mena d'hortalisses i fruites, fins a qualsevol mena de dolç, passant per la carn i el peix. Maneres per aprofitar els aliments en la seva esplendor, tècniques innovadores i consells que, en definitiva, ens faran gaudir d'una vida i un receptari més còmode als fogons de casa nostra. El consell revelador que aquesta setmana ens exposa la cuinera catalana és com fer un pastís de poma casolà excel·lent, un truc indispensable que no podràs deixar de fer servir.

Agafa llibreta i bolígraf, i fes play al vídeo per esbrinar tots els consells d'Ada Parellada d'aquesta setmana.

Com fer un pastís de poma casolà

El pastís de poma, també conegut com a pastís Tatin, és un dels dolços fets amb fruita més gormands. Un pastisset habitual a les cartes de postres d'alguns restaurants que pots fer a casa de manera senzilla. I qui diu pastisset, diu un pastís gran, perquè aquesta versió de pastís Tatin et servirà per alimentar tota la família. Es tracta d'una recepta que, com tantes altres, té l'origen a França. La manera de fer aquest pastís és curiosa perquè, en realitat, s'ha de fer al revés. És a dir, el primer que posis al motlle serà el que després quedi a dalt. Només necessitaràs un bon grapat de pomes i moltes ganes de menjar bé.

Es tracta d'una recepta que, com tantes altres, té l'origen a França

Ingredients:

  • 2 kg de pomes (unes 10 pomes)
  • 150 g de sucre
  • 100 g de mantega
  • El suc de mitja llimona
  • Una làmina de pasta de full
Consells Ada Parellada / Foto: Carlos Baglietto
Pastís Tatin / Foto: Carlos Baglietto

A la mateixa cassola on farem el Tatin, fem un caramel amb el sucre i el suc de la llimona. Fem coure lentament fins que pren un color daurat fosc. Apaguem el foc i hi posem la mantega freda tallada a daus. Barregem bé fins que veiem que la mantega s’integra amb el sucre. Ha de quedar un toffee. Si et queda malament no desesperis perquè després s’arreglarà al forn. Pelem i tallem les pomes a llunes. Les col·loquem en forma rodona a la cassola, sobre el toffee. Hem d’arribar a fer dues o tres capes. Ben atapeïdes. Enfornem 20 minuts a 200 °C. Traiem la cassola del forn i vigilem que les que estan a sobre no es cremin. Aixafem lleugerament perquè quedi ben col·locat. Enfornem 20 minuts més a 180 °C. Traiem del forn, premem perquè ens quedi una bona forma i deixem refredar. Ara hi posem la làmina de pasta de full. Encalcem les vores i punxem amb una forquilla. Enfornem a 200 ºC durant 20 minuts. Deixem refredar gairebé del tot, desenganxem les vores de la pasta de full i girem el Tatin.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!