La xef del Semproniana, Ada Parellada, s'endinsa a les cases dels cuinòfils més intrèpids de Catalunya per resoldre dubtes setmanals sobre els productes del dia a dia. Des de verdures i tota mena d'hortalisses i fruites, fins a qualsevol mena de dolç, passant per la carn i el peix. Maneres per aprofitar els aliments en la seva esplendor, tècniques innovadores i consells que, en definitiva, ens faran gaudir d'una vida i un receptari més còmode als fogons de casa nostra. El consell revelador que aquesta setmana ens exposa la cuinera catalana és com fer les patates braves casolanes més gustoses, un truc indispensable que no podràs deixar de fer servir.

Agafa llibreta i bolígraf, i fes play al vídeo per esbrinar tots els consells d'Ada Parellada d'aquesta setmana.

Com fer patates braves casolanes

Les patates braves són la tapa per excel·lència a Catalunya. N'hi ha a tot arreu i es fan de mil maneres, però potser mai t'havies plantejat preparar-ne unes de bones a casa. Cruixents per fora i suaus per dins, amb la combinació de salses de tomàquet i allioli, les braves són un plat ideal per compartir amb els teus. Una recepta que sembla senzilla, però que té els seus secrets.

N'hi ha a tot arreu i es fan de mil maneres, però potser mai t'havies plantejat preparar-ne unes de bones a casa

Ingredients:

  • 500 g de patates
  • Oli d’oliva
  • Sal
  • Allioli suau
  • 4 grans d’all
  • 1 ceba
  • 4 tomàquets en conserva
  • 4 tomàquets secs en oli
  • 100 ml de vi blanc
  • 50 ml de salsa de soja
  • Una cullerada sopera de salsa Perrins
  • 1 cullerada de pebre vermell dolç
  • 1 culleradeta de bitxo sec picat
  • Sal
  • Oli d’oliva
  • Oli de gira-sol per fregir les patates
Plat de patates braves Ada Parellada
Plat de patates braves casolanes / Foto: Martí Torres

Elaboració:

Comencem amb la salsa. Sofregim lentament la ceba i els alls picats amb un raig generós d’oli (pots aprofitar l’oli dels tomàquets secs) fins que la ceba sigui daurada. Afegim els tomàquets en conserva naturals, sal i continuem coent a baixa temperatura fins que queden ben confitats, ben bé 20 minuts. Hi posem el vi blanc i esperem que evapori. Ara hi posem els tomàquets secs picats, la salsa de soja, la salsa Perrins, el pebre vermell dolç i el bitxo sec picat. Remenem, tastem i, si cal, afegim una mica de sal. Pelem i tallem les patates a trossos regulars. Les submergim en aigua durant una mitja hora perquè perdin midó i quedin més cruixents. Les submergim en oli de gira-sol fred i les fem coure lentament uns deu minuts. És la tècnica del confitat. Quan siguin toves les retirem de l’oli i augmentem la temperatura. Quan l’oli sigui ben calent, tornem les patates a l’oli i les fregim fins que veiem que són ben daurades. Les posem sobre paper absorbent i les salem. Servim amb el tomàquet concentrat i l’allioli suau.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!