A ple estiu, quan les temperatures arriben al punt més alt, un dels aliments més saludables i alhora més refrescants que ens ve al cap és aquell meló tan sucós o una dolça síndria. Aquests fruits, plens d'aigua i de sabor, es converteixen en els aliats perfectes per combatre la calor. Les síndries, amb el seu intens color vermell, i els melons, amb la seva textura suau i dolça, són el refrigeri ideal per a les tardes assolellades. No només hidraten i refresquen, sinó que també aporten vitamines essencials. Amb una oferta variada i considerable als mercats d'arreu del país, t'expliquem els trucs fonamentals per comprar el millor meló i síndria del rebost.

Com comprar el millor meló i la millor síndria

El primer element amb el qual ens hem de fixar és el color. Per saber si està madur, el color no ha de ser molt verd i brillant, ja que això vol dir que necessitarà més temps; en canvi, si és groc fort, es tractarà d'un meló passat. Per això, l'ideal és que el to sigui verd mitjà amb lleugeres taques de color groc. Un tret desconegut per a molts són les esquerdes. Són un indicatiu de maduresa, però si es troben en excés podria ser que estigués danyat a l'interior. Tot i això, un bon meló ha de tenir esquerdes tant als seus extrems com al llarg del mateix.

Meló ingredients La Gourmeteria / Foto: Pixabay
El meló és especialment atractiu a l'estiu / Foto: Pixabay

Una cosa que hem de fer quan anem al mercat és el fet de pressionar als extrems lleugerament per comprovar la textura. Si el tacte és tou, vol dir que el meló està dolç, però si s'enfonsen els dits és que s'ha passat de maduració. Continuem amb un dels trucs secrets com és el del so. S'han de donar uns petits copets al meló: si sona dur, és que és verd a l'interior; en canvi, si el so és buit i vibra, significa que es tracta d'un fruit en perfecte estat. Finalment, l'olor. Si l'olor de l'extrem del meló és dolça i afruitada, és que es pot consumir, però si no es percep així, es tracta d'un producte que no ha assolit el grau de maduresa adequat.

Pel que fa a una síndria, comprar-ne una de gruixuda de 10 o 12 quilos sol ser millor per diverses raons. Maduresa i sabor. Les síndries grans i pesades tendeixen a estar millor desenvolupades, la qual cosa significa que han tingut més temps per madurar. Això es tradueix en una fruita més dolça i sucosa, ja que ha absorbit més aigua i nutrients durant el creixement. Millor relació preu-quantitat. Una síndria més gran generalment ofereix més polpa comestible pel mateix o menor preu per quilo. Això és especialment útil si la síndria es compartirà entre diverses persones.

síndria unsplash
Aquell vermell tan estiuenc de la síndria / Foto: Unsplash

Un altre factor a tenir en compte és el de més durada. A causa de la seva mida, les síndries grans poden durar més temps un cop tallades, sempre que s'emmagatzemin correctament a la nevera. Això permet gaudir de la fruita durant diversos dies. Menys proporció de closca. En una síndria gran, la proporció de closca respecte a la polpa és menor, la qual cosa significa que obtens més quantitat de fruita comestible en comparació amb una síndria petita. Indicador de qualitat. Les síndries grans solen ser un indicador que la fruita prové d'un bon cultiu i que ha crescut en condicions òptimes. Una síndria més feixuga també indica que està ben hidratada i no està seca per dins. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!