La nostra xef Ada Parellada, especialista a reinterpretar els plats clàssics catalans al seu restaurant Semproniana a Barcelona, proposa un nou format per facilitar-te la vida als fogons i que no hagis de passar-te hores extra decidint què cuinar. És per això que aquesta setmana la cuinera catalana es concentra en les cremes i les 3 receptes boníssimes que es poden cuinar només amb aquesta base. Para atenció al vídeo i no et perdis cap detall -pas a pas, ingredients i molt més- per esbrinar com cuinar una crema de verdures de tardor, una crema de coliflor amb oli de pebre vermell i una crema d'espinacs.
Enfunda't el davantal, fes play i fes gana, gourmeter!
3 cremes delicioses
1. Crema de verdures de tardor
Ingredients:
- 1 moniato
- 2 pastanagues
- 1 carabassa petita
- 1 ceba
- Una cabeça d’alls
- Oli d’oliva
- Sal
- Una culleradeta de curri
- Pebre negre
- Per acabar: fruita seca, formatge d’ovella i oli d’oliva.
Elaboració:
Preescalfem el forn a 180 °C. Tallem la ceba en sis trossos. Pelem la carabassa, les pastanagues i el moniato. Escapcem la cabeça d’alls. Posem en una safata de forn i amanim amb oli d’oliva, sal i pebre. Enfornem a 180 °C durant 45 minuts. Anem vigilant d’anar remenant perquè no es cremin i les verdures quedin homogèniament cuites. Posem les verdures al vas de la batedora, premem la cabeça d’alls per extreure’n tots i fem el puré de grans rostits. Afegim sal, pebre, curri i cobrim amb aigua. Batem fins a aconseguir una crema fina. Si ens ha quedat molt espessa afegim aigua fins a tenir la textura desitjada de la carabassa, tallem les pastanagues, la ceba, pelem el moniato. Posem els ingredients en una safata de forn. Afegim l’oli d’oliva i la sal. Rostim 45 minuts fins que tot sigui tendre. Triturem bé fins que sigui ben fina. Salpebrem. Si ha quedat molt densa, l’alleugerim amb brou de verdures o aigua. Acabem amb fruita seca, formatge d’ovella a dauets i oli d’oliva.
2. Crema de coliflor amb oli de pebre vermell
Ingredients:
- Una coliflor sencera
- 100 g de mantega
- 1 ceba grossa
- 500 ml d’aigua o brou
- Pebre vermell
- Oli
- Sal
- Nous
- Farigola fresca
Elaboració:
En una olla posem la mantega i deixem que es fongui. Afegim una ceba filetejada i coem lentament fins que cedeixi, però sense que agafi color. Ara hi posem la coliflor tallada i enrossim lleugerament, durant uns minuts a foc més alt. Cobrim amb aigua i tapem. Fem bullir, a foc lent, durant uns quinze minuts o fins que veiem que la coliflor és tova. Triturem fins a aconseguir una crema fina. Si cal, hi posem una mica més d’aigua fins a tenir la textura desitjada. Diluïm el pebre vermell amb oli. Al plat hi posem la crema de coliflor, l’oli de pebre vermell i acabem amb nous picades i farigola fresca.
3. Crema d'espinacs
Ingredients:
- 400 g d’espinacs frescos
- 100 g de mantega
- 1 ceba
- 1 patata gran
- 1 branqueta petita d’api
- Un parell de fulles d’alfàbrega
- Un ou dur
- Sal
- Pebre
Elaboració:
En una olla alta hi posem la mantega i quan es fongui posem la ceba filetejada i l’api picat. Coem lentament fins que la ceba cedeixi, però no prengui color. Hi posem la patata pelada i tallada a daus. Enrossim uns minuts a foc tirant a alt. Ara hi posem els espinacs, abaixem el foc i tapem durant uns minuts fins que els espinacs redueixin. Cobrim amb aigua i coem uns deu minuts a foc lent, amb l’olla tapada, o fins que les patates siguin cuites. Salpebrem. Triturem fins a aconseguir una crema ben fina. Acabem al plat amb ou dur ratllat i un parell de fulles d’alfàbrega.