La nostra xef Ada Parellada, especialista a reinterpretar els plats clàssics catalans al seu restaurant Semproniana a Barcelona, proposa un nou format per facilitar-te la vida als fogons i que no hagis de passar-te hores extra decidint què cuinar. És per això que aquesta setmana la cuinera catalana es concentra en el llom i les 3 receptes boníssimes que es poden cuinar només amb aquesta base. Para atenció al vídeo i no et perdis cap detall -pas a pas, ingredients i molt més- per esbrinar com cuinar un llom a l'oriental, un llom a la cassola amb poma i cervesa i un llom al forn amb verdures.
Enfunda't el davantal, fes play i fes gana, gourmeter!
3 plats amb llom
1. Llom a l'oriental
Ingredients:
- 800 g de llom tallat a tires
- 50 ml de vinagre de Xerès
- 100 ml de salsa de soja
- 100 ml d’oli d’oliva
- 20 g de midó de blat de moro
- 40 g de sucre
- 1 ceba tendra
- 200 g de xampinyons
- Un manat d’espàrrecs verds
- Mitja culleradeta de gingebre en pols
- Sèsam torrat
Elaboració:
En un bol posem el sucre, el midó de blat de moro, el vinagre de Xerès, la salsa de soja i l’oli d’oliva. Barregem bé i ho separem en dues parts. Amb la meitat marinem el llom durant mitja hora. Quan hagi passat la mitja hora, saltem el llom a foc mitjà-alt a una paella i un raig d’oli. Ha de quedar ben daurat per fora. El retirem de la paella i hi posem la ceba filetejada, els xampinyons filetejats i els espàrrecs verds. Afegim una culleradeta de gingebre en pols. Coem lentament fins que la ceba cedeix. Ara hi posem el llom saltat i la resta de la marinada. Coem fins que tot pren un color daurat bonic. Servim amb sèsam torrat.
2. Llom a la cassola amb poma i cervesa
Ingredients:
- 1 tros de llom d’1 kg
- 4 grans d’all
- 2 pomes
- 1 ceba
- 1 llauna de cervesa de 300 ml
- 1 fulla de llorer
- Una culleradeta d’herbes de Provença
- Sal i pebre
- Oli d’oliva
- 50 g de llard de porc
- 1 bitxo
- Porradell
Elaboració:
Daurem el llom salpebrat a una cassola. Afegim la ceba filetejada, els alls, la poma tallada, llard de porc i un bitxo. Deixem cuinar una mica. Ara hi posem la cervesa, el llorer i les herbes de Provença. Tapem i fem coure lentament durant 30 minuts. Retirem el llom i continuem coent la poma i la ceba durant 30 minuts més, tapat. Retirem la fulla de llorer i el bitxo. Triturem fins a aconseguir una salsa ben fina. Filetegem el llom i el servim amb la salsa ben calenta i porradell picat.
3. Llom al forn amb verdures
Ingredients:
- 1 tros d’un quilo de llom
- Un parell de cullerades de pebre vermell
- 100 g de mel
- 80 g de mostassa
- 2 cullerades de salsa de soja
- 2 cullerades de salsa Perrins
- Unes gotes de Tabasco
- 2 grans d’all
- 2 branques de romaní
- 2 cebes
- 2 patates
- 2 pastanagues
- 1 albergínia
- 1 cabeça d’alls
Elaboració:
Fem uns talls a la part del greix del llom en forma de reixa sense arribar a la carn. Untem el llom amb oli d’oliva i l’assaonem bé amb pebre vermell, sal i pebre. Fem la salsa barrejant la meitat de la mel, mostassa, salsa de soja, Perrins, Tabasco i all ratllat. Embetumem el llom amb la salsa, per les dues bandes, però reservem una part de la salsa per al final. Tallem les patates, amb pell i tot, a trossos. Tallem l’albergínia a tires amples i llargues. Filetegem la ceba. Pelem i tallem la pastanaga a trossos. Posem la ceba, els alls sencers, la patata, la pastanaga en una safata de forn amb els alls sense pelar i un raig generós d’oli, sal i unes branques de romaní. Posem una reixa sobre les verdures i hi col·loquem el llom a sobre, amb la part del greix cap amunt. L’enfornem 30 minuts a 200 °C. El traiem i hi afegim més mel i l’enfornem 10 minuts més. Enretirem el llom i deixem coure les verdures 10 minuts més a 180 °C. Filetegem el llom i servim amb les verdures i la salsa que havíem reservat.