La nostra xef Ada Parellada, especialista a reinterpretar els plats clàssics catalans al seu restaurant Semproniana a Barcelona, proposa un nou format per facilitar-te la vida als fogons i que no hagis de passar-te hores extra decidint què cuinar. És per això que aquesta setmana la cuinera catalana es concentra en les bledes i les 3 receptes boníssimes que es poden cuinar només amb aquesta base. Para atenció al vídeo i no et perdis cap detall -pas a pas, ingredients i molt més- per esbrinar com cuinar unes bledes farcides de pollastre, uns bunyolets de bledes i unes bledes amb patates i all fregit.
Enfunda't el davantal, fes play i fes gana, gourmeter!
3 plats amb bledes
1. Bledes farcides de pollastre
Ingredients:
- 1 manat de bledes
- 500 g de xampinyons
- 1 carabassó
- 2 pits de pollastre
- 50 g de mantega
- 40 g de farina
- 250 ml de llet
- 100 g de sofregit de ceba
- 200 g de sofregit de ceba i tomàquet
- Sal
- Pebre negre
- Oli d’oliva
Elaboració:
Separem les penques de les fulles de les bledes. Rentem bé les penques i les escaldem en aigua bullent amb sal durant dos minuts. Retirem, tallem i reservem. Escaldem les fulles de les bledes, vigilant que no es trenquin, durant 30 segons. Retirem i reservem. Piquem el pollastre molt menut. També els xampinyons i el carabassó. Saltem el pollastre en una paella gran amb un raig d’oli, a foc mitjà-alt. Un cop cuit, el retirem i el reservem. A la mateixa paella hi posem, els xampinyons, el carabassó, sal, pebre, les penques de les bledes i mantega. Sofregim lentament fins que queda ben estovat. Ara hi posem una cullerada de ceba sofregida, la farina i fem que cogui un parell de minuts. Hi posem la llet i coem remenant a foc lent perquè es faci la beixamel. Rectifiquem de sal i pebre. Ara hi posem el pollastre i integrem. Deixem refredar lleugerament perquè no ens cremi a l’hora de fer els rotllets. Estirem les fulles de bleda, retirem les tiges més dures i hi posem una cullerada de farcit al centre. Emboliquem per tal que ens quedin uns rotllets. A una safata que pugui anar al forn hi posem una base de sofregit de ceba i tomàquet, alineem els rotllets i cobrim amb més sofregit. Acabem amb formatge ratllat i enfornem a 180 °C durant 15 minuts.
2. Bunyolets de bledes
Ingredients:
- 1 manat de bledes
- 100 g de formatge de cabra
- 50 g de ceba sofregida amb all
- 1 ou
- 30 g de farina
- Sal, pebre i nou moscada
- Oli per fregir
Elaboració:
Bullim les bledes durant 5 minuts. Les escorrem. En un bol posem l'ou, sal, pebre, nou moscada, ceba i alls sofregits, farina, penques i fulles de bledes i formatge de cabra. Remenem bé. Posem oli a una paella i quan sigui calent anem fregint boletes. Les posem sobre paper absorbent perquè perdin l'oli sobrer. Els acompanyem amb salsa romesco.
3. Bledes amb patates i all fregit
Ingredients:
- Un manat de bledes
- 3 patates bullides
- 2 grans d’all laminats
- Un pessic de comí
- Una culleradeta de pebre vermell
- Un raig de vinagre
- Un grapat de pipes de carabassa
- Un parell de cullerades de sèsam torrat
- Sal
- Pebre
- Oli d'oliva
Elaboració:
Bullim les penques de les bledes durant cinc minuts amb una mica de sal. A banda, bullim les fulles, només un minut. Colem i reservem. En una paella posem oli abundant i hi confitem uns alls laminats lentament fins que comencin a canviar de color. Ara hi posem un pessic de comí i una culleradeta de pebre vermell. Ràpidament, hi posem les penques de les bledes, les patates bullides, un raig de vinagre i finalment, les fulles de les bledes. Sacsegem perquè s’amalgamin tots els gustos, rectifiquem de sal i pebre i ho posem al plat acabant-ho amb unes pipes de carabassa i sèsam torrat.